Back icon

Festivalni “survival guide”

Sezona festivalov je že v polnem zamahu. Greš tudi ti na kakšnega? Pripravili smo »survival guide«, ki je lahko v pomoč, da bo tvoje prebivanje in žuranje na festivalu kar se da brezskrbno in prijetno.

Šotor, klini, kladivo… Check  ✔

Dovolj spodnjih hlač… Check  ✔

Najljubša plišasta igračka… Check  ✔

Kaj še potrebuješ? Da ne boš v zadnjem trenutku hitel/a s pakiranjem, nepopolnimi seznami in frendi, ki bodo ta čas na dovozu že živčno trobili iz avta, smo pripravili seznam nujnih potrebščin za vsako kampiranje. Najdeš ga tukaj.

Pripravili pa smo še nekaj praktičnih napotkov, ki vam lahko prikrajšajo izgubljanje prijateljev v množici, izgubo osebnih predmetov in druge nevšečnosti.

Ko se odločimo za počitnikovanje ali dopustniški oddih na festivalu, ga običajno nestrpno čakamo in navdušeno odštevamo do začetka. V tej neučakanosti, da se uživanje končno začne, včasih »prehitevamo«, zato naj bo prvo pravilo premišljena in trezna vožnja! Če imate do prizorišča dolgo pot, razmislite, če bi se vozniki morda menjali, pred odhodom preverite stanje na cestah, ne pozabite pa tudi na zadostno količino pijače in kaj za pod zob na poti.

Ko pa pridete na festival…

#1 Poišči primeren prostor za postavitev šotora.

Senca je seveda najbolj ugodna, vendar je na festivalih mnogokrat primanjkuje. Zato je pomembno, da se nastaniš vsaj nekje v bližini prostora, kjer se boš lahko skril pred sončnimi žarki in ohladil s hladno vodo. Poglej, če je kje blizu zavetje dreves, postaja z vodo ali kak podoben kotiček. Zagotovo ne bo škodil niti baldahin, ki nekoliko ublaži močno »nabijanje« sonca.

#2 Dobro si oglej festivalski prostor.

Ko prispeš, naj ti ne bo škoda časa za sprehod, da ugotoviš, kje so najbližja stranišča, tuši, stojnice s hrano in pijačo, bankomat, reševalci… Poskusi si tudi zapomniti najlažjo pot do svojega šotora. To nudi občutek sigurnosti in varnosti, ki nam lahko pride prav, če nas hitro pritisne na potrebo, potrebujemo zdravniško pomoč ali pa želimo it čim prej počivat v svoj šotor. Če/ko boš pod vplivom raznih substanc, si boš zagotovo hvaležen.

#3 Dokumenti in denar naj bodo punčica tvojega očesa.

Dobro pazi na svoje osebne stvari. Osebno in zdravstveno izkaznico imej na mestu, kjer je najmanj verjetno, da se zgubita. V ta namen tudi za risanje lajn uporabi druge kartice, ki niso tako pomembne. Denar spravi na več mest, nikoli ne hodi naokrog z vsem svojim premoženjem, saj nesreča nikoli ne počiva in žal se rado zgodi, da take stvari čudežno izginejo. Najpomembnejše stvari imej v torbici ali žepu, ki ga boš lahko redno preverjal/-a.

#4 S frendi se dogovorite za neko točko, kjer se boste dobivali.

V množici ljudi prijatelje kaj hitro lahko izgubimo, pa tudi signal na festivalih običajno ni najboljši, da sploh ne omenjamo večno praznih baterij na naših telefonih. Zato bo najbolj praktično, da se s prijatelji dogovorite za neko mesto, kjer ni velike gneče in boste vsi vedeli, kje je. Lahko se zmenite recimo, da se po koncu partija zberete na tem mestu in se družno odpravite do šotorov, ali pa se enostavno lažje dobite: »na standarnem placu.«

#5 Do drugih se vedi tako, kot si želiš, da se drugi vedejo do tebe.

O splošni oliki na tem mestu ne bomo razpravljali, opozoriti želimo na nekaj bolj specifičnega: medtem, ko videi raznih »zblojencev«, ki krožijo po Facebooku, YouTubu in povsod drugje, lahko marsikoga zelo nasmejijo, lahko druge (zlasti »nastopajoče«) precej prizadanejo. Bodi spoštljiv in ljudi, tudi če se obnašajo nenavadno in morda smešno, ne snemaj in pošiljaj naokrog ali objavljaj na družbenih omrežjih. Zamisli si, kako bi se počutil/-a sama, če bi te nekdo snemal, ko bi bil/-a recimo preveč pijan/-a in bi se na ta račun smejalo ali zgražalo stotine ljudi.

#6 Hidriraj, manj riskiraj!

Poletne temperature, žgoče sonce in neustavljiv ples so faktorji, s katerimi si lahko pridelamo dehidracijo. Pomembno je, da uživate dovolj tekočine. To pa ne pomeni samo koktejlov ali piva, saj je alkohol diuretik, torej še dodatno odvaja vodo iz telesa. Najbolj pomembno je, da svojemu telesu dovajaš dovolj elektrolitov z izotoničnimi napitki. Ne pozabi, da če uživaš stimulativne droge (npr. ekstazi) spij največ pol litra vode na uro, da si ne pridelaš nevarnega možganskega edema.

#7 Poskrbi za ohlajanje

Svoje razgreto telo lahko ohladiš z rednimi premori in pitjem tekočine, fino pa bo tudi, če si priskrbiš pahljačo. Te na festivalih običajno prodajajo, sicer pa bo gotovo kje kakšen letak, ki je prav tako lahko uporaben. Čez dan se lahko tudi večkrat spereš s hladno vodo (najlažje se boš svoje telo ohladil/-a, če si daš mokre obkladke na vrat, pod pazduhe, na notranji del komolcev…) ali pa si omisliš šprico (tisto za rože, ali pa enostavno uporabiš prazno embalažo kakšnega čistila) in se z njo škropiš.

Ne pozabi, da kombinacija vročine, dolgotrajnega plesa in določenih substanc lahko vodi tudi do vročinskega udara. Ta zaplet je lahko smrtno nevaren in nujno je, da se v takem primeru poišče zdravniška pomoč. Več o najpogostejših zapletih preberi tukaj.

#8 Planiraj svojo uporabo

Sploh pri festivalih, ki trajajo več dni, je dobro, če svojo uporabo načrtuješ. Kaj imaš namen konzumirat, koliko? Je substanca testirana? Ne pozabi na čas za počitek in rehabilitacijo, ki jo tvoje telo nedvomno potrebuje. Ne redoziraj v nedogled, izogibaj se mešanju različnih substanc, kompulzivnemu kupovanju novih količin od neznanega dilerja na festivalu, privošči si spanec in čim bolj zdrav obrok.

#9 Sledi smernicam za zmanjševanje škode

Ne pozabi na lasten pribor, natančno doziranje, uživanje izotoničnih napitkov, po snifanju si speri nosnice s fiziološko raztopino, imej svojega party buddyja in bodi dober party buddy (pazi na svoje frende), privošči si počitek, uporabi čepke za ušesa (ti so pomembni tako za varovanje sluha pri glasni glasbi kot tudi varovanje tvojih živcev pri glasnem smrčanju sosedov;)), vedno vozi spočit in trezen in pri seksu ne pozabi na lateks zaščito (kondom) in lubrikant.

In pa najpomembneje – uživaj! Prijetno festivalovanje ti želimo 😉