Back icon

SPLOŠNE SMERNICE ZMANJŠEVANJA TVEGANJ UPORABE DROG

Da bo tvoje nočno življenje bolj varno in brez večjih posledic, smo zate pripravili splošne smernice za zmanjševanje škode.

 • Pred partijem se dobro najej, da pripravljaš telo na »aktivnost«, za katero potrebuješ moč in energijo. Za večino substanc velja, da s hrano upočasniš presnovo in s tem poskrbiš za bolj kontroliran vnos droge, poleg tega je manj obremenjujoče za tvoj prebavni trakt, jetra, ledvica in kardiovaskularni sistem.
 • Bodi v dobri psihofizični kondiciji. Slaba pripravljenost lahko vodi v neželene psihične posledice. Zaradi psihične nepripravljenosti se ti lahko zgodi, da doživiš bad trip oz. neprijetno izkušnjo pod vplivom substanc, v najhujših primerih lahko vodi celo v daljše težave v duševnem zdravju. Poleg tega se utrujenost telesa hitreje pojavi, če na aktivnost plesanja celo noč nisi pripravljen/-a.
 • Bodi dober partibadi – misli s svojo glavo in pazi na druge. Poskrbi za to, da imaš prijatelja vedno pri sebi. S prijateljem pazita drug na drugega, vedno si povejta, kaj uživata in kam gresta, najbolje pa je, da se držita skupaj. Tako se lahko opozorita, če se kateremu zdi, da je drugi spil preveč oziroma sta pozorna, če se nekdo začne obnašati nenavadno.
 • Prepusti se glasbi. Tja si (najbrž) prišel/-a zaradi plesanja in sproščanja ob le-tem – naj bo to tudi glavni motiv večera.
 • Hidriraj se in telesu dovajaj soli ter minerale z izotoničnimi napitki. Med poglavitnimi vzroki za slabo počutje po dolgem žuranju je dehidriranost. Najboljši način za zmanjšati dehidriranost po konzumiranju drog je uživanje izotoničnih napitkov. Slednji vsebujejo poleg vode še minerale, ki olajšajo absorpcijo vode v telo in zmanjšajo možnost nastanka možganskega edema.
 • Ob preveliki glasnosti uporabi čepke za ušesa. Daljša izpostavljenost hrupu, ki presega 85 dB, lahko trajno poškoduje tvoj sluh in povzroči zvenenje v ušesih ali slušne okvare.
 • Pazi na svojo pijačo, da se v njej ne pojavi substanca, za katero ne veš oziroma je ne želiš. Največkrat so podtaknjene substance z uspavalnim učinkom, ki so zaradi anestetičnega učinka v kombinaciji z alkoholom še posebej nevarne. V skrajnem primeru lahko vodijo celo v komo ali smrt.
 • Ne pretiravaj (s pijačo, plesanjem, ohlajanjem, cigaretami). Vsako pretiravanje prinaša s seboj posledice, ki so po večini neprijetne tako zate kot/ali za ljudi okoli tebe.
 • Med plesanjem si privošči počitek. Tako kot pri drugih fizičnih aktivnostih, se mora telo ohladiti in umiriti. Zaradi samega učinka poživil in seveda zaradi aktivnega plesanja v vročem in slabo zračenem prostoru pride do zvišanja telesne temperature. Če se ne poskrbi za počitek in s tem ohlajanje telesa, lahko v najhujših primerih pripelje do vročinskega udara, ki pa je smrtno nevarno stanje.
 • Ne tvegaj in uporabi kondom. Nezaščiten spolni odnos ima lahko neprijetne posledice, kot so spolno prenosljive bolezni ali neželena nosečnost.
 • Ne vozi pod vplivom psihoaktivnih substanc. Alkohol v krvi močno zmanjšuje sposobnost za vožnjo, druge psihoaktivne substance pa zakrijejo pijanost za kratek čas in dajejo zgolj občutek treznosti in pripravljenosti na vožnjo. Poskrbi za varno pot domov in ne vozi.
 • Regeneriraj se. Po prežurani noči poskrbi, da se naspiš in ješ zdravo hrano. Pomembno je tudi hidriranje tekom celega večera in naslednjega dne. Nadihaj se svežega zraku ter si vzemi čas zase.

V primeru, da se odločiš za uporabo psihoaktivnih substanc, ti svetujemo da jih uporabiš kar se da previdno, zato:

 • se pred uporabo o sami substanci čim bolje pozanimaj na spletnih forumih in spletnih straneh o drogah (DA forum, Bluelight, Erowid). Pripravi se na učinke, preberi o priporočenih dozah ter se drži napotkov za zmanjševanje škodljivih posledic uporabe.
 • Testiraj substanco. V psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu, pa tudi preko spleta (ne glede na legalnost), se pogosto nahajajo neželene primesi. Nekatere so izredno nevarne. Možno je tudi, da kupljena snov ni tisto, kar pričakuješ, ali da gre za zelo čisto substanco. To pomeni drugačne učinke in tveganja ter večjo možnost zastrupitve ali predoziranja. Na DrogArtu omogočamo več različnih načinov testiranja psihoaktivnih substanc, in sicer hitre teste z barvnimi reagenti, sprejemamo pa tudi psihoaktivne snovi za nadaljnje laboratorijsko testiranje v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).
 • Pazi kako in koliko substance doziraš. Zaradi neznanja o kvaliteti substance in čistosti, se svetuje, da se začne z manjšimi dozami. Odmerke si vedno pripravi s pomočjo miligramske tehtnice/kapalke. Odmerjanje “po občutku” je izredno nevarno početje. Vedno začni z nizkimi odmerki!
 • Pred konzumiranjem naredi alergijski test – oralno zaužij izredno majhno količino (1/100) aktivnega odmerka ter počakaj 1 uro. Če se pojavijo znaki alergije (izpuščaji, srbečica, oteklina), substance ne zaužij.
 • Vedno povej nekomu kaj in koliko si vzel. V primeru zapletov, ti lahko to reši življenje, saj se lahko pomoč odzove primerno situaciji.
 • Nikoli ne uporabljaj neznanih substanc in jih tudi ne mešaj. Ob mešanju drog se zaradi njihovih medsebojnih učinkov nevarnost predoziranja močno poveča. Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uporabo vsake droge posebej.
 • Pri snifanju vedno uporabi svoj pribor. Uporaba lastnega sterilnega pribora preprečuje prenos bolezni, med katerimi je najbolj nevaren Hep C.
 • Pred snifanjem je pomembno, da snov dobro zdrobiš, saj večji delci prispevajo k poškodovanju nosnih votlin/sluznice. Snifaj izmenično na levo in desno nosnico. Po uporabi speri nos s fiziološko raztopino, tako zmanjšaš možnost okužbe in poškodb nosnice.
 • Manj je več, zato ne uporabljaj substanc prepogosto. Dovoli telesu regeneracijo. Nekatere izmed substanc so tudi izredno zasvojljive, zato ob prvih znakih zasvojenosti takoj prenehaj z uporabo.
 • Načrtuj uporabo. Učinki drog trajajo različno dolgo, zato premisli o pravočasnem prenehanju uporabe in se tako izogni neprijetni nespečnosti.
 • Deli svoje izkušnje z drugimi uporabniki drog. Z objavo čim več podatkov pomagaš pri grajenju baze informacij o učinkih in nevarnostih drog in s tem drugim omogočiš manj tvegano uporabo.
 • Če se ti zdi, da imaš težave zaradi uporabe drog, poišči pomoč. V DrogArt svetovalnici poteka svetovanje in terapevtski program za ljudi, ki imajo težave zaradi uporabe klubskih drog in kokaina. V program se lahko vključiš, če imaš občasne ali stalne zdravstvene ali psihične težave, povezane z uporabo drog, če te prijatelji nagovarjajo, da si poišči pomoč, ali če se ti zdi, da se brez drog ne moreš več zabavati oziroma jih uporabljaš vse bolj pogosto.
 • Če imaš težave s srcem, se močno odsvetuje uživanje psihoaktivnih substanc, še posebej stimulansov. Le-ti lahko zaradi poživljajočih učinkov obremenijo srce do te mere, da poslabšajo delovanje ali celo ogrozijo življenje z srčnim infarktom in v skrajnih primerih srčno odpovedjo.

Splošne smernice zmanjševanja škode uporabe psihedelikov si lahko prebereš tu.