Back icon

Smernice zmanjševanja tveganj uporabe NSD

Kot marsikatera stvar se je tudi trg psihoaktivnih substanc v veliki meri preselil na splet. Spodaj je zbranih nekaj info o čim manj tvegani uporabi NSD – novih sintetičnih drog (kupljenih prek spleta).

1. POZANIMAJ SE.

Pred samim nakupom/uporabo se čimbolj pozanimamo o želeni substanci na spletnih forumih. Priporočljivi viri so: TripSit FactsheetsPsychonaut wikiBluelight,  Drugs ForumErowid. Ponavadi zadostuje, da se v google vnese ime substance.

Zanima nas predvsem:

  • polno ime,
  • potreben čas, da substanca začne delovati,
  • dolžina trajanja učinkov,
  • odmerek/doza, 
  • stranski učinki,
  • legalnost,
  • komplikacije in kako ukrepati,
  • posebna tveganja,
  • oblika produkta, itd.

V primeru indikacij, da je substanca nevarna za zdravje ali povzroča močne stranske učinke (več ločenih poročil različnih oseb o neželenih učinkih, slabih reakcijah), se uporabi odrečemo. Potrebno je upoštevati, da gre za “research chemicals”, o katerih se ve nič oz. bore malo.

Vsi produkti, ki imajo tržno ime in ne ime substance, so izredno nevarni, saj se ne ve, kaj vsebujejo: npr: “Polar Bliss”, “Purple Rain Stim”, “Gogaine”. Uporaba takšnih izdelkov predstavlja veliko tveganje za zdravje, ker se ne ve aktivnih odmerkov, trajanja, legalnosti, itd. V primeru hudih zapletov ali obiska urgence vas bodo vprašali kaj ste vzeli, vi pa jim lahko poveste le: “dali so mi Polar Bliss”.

Izgledajo nekako takole:!!  Preveri verodostojnost tvojega vira! V Google vnesi URL + review ali scam? in v primeru slabih ocen ali mnenj, se tem stranem izognemo. Uporaba slabo ocenjenih strani lahko pripelje v najboljšem primeru do izgube denarja, v slabših pa izgubo zdravja ali še kaj hujšega. Prav tako se priporoča komunikacija s prodajalcem pred samim nakupom. Iz odgovora je ponavadi razviden modus operandi. Potrebno si je zapomniti, da tudi če vse izgleda profesionalno in legitimno, to še ne pomeni, da je v resnici tako. Veliko takšnih strani je “one-man project”, z malo oz. nič znanja kemije in nadzora kvalitete/kakovosti produktov. Trditve, kot so: “Each batch undergoes deliberate quality checks to ensure it’s high purity.“, so velikokrat le marketinške laži, da bi vas prepričali o avtentičnosti substanc, zato je izjemnega pomena upoštevanje sledečih točk.

2. TESTIRAJ SUBSTANCO.

Brezplačno in anonimno storitev testiranja psihoaktivnih snovi izvajamo na DrogArtu, več informacij najdeš tukaj: testi.drogart.org lahko pa nas tudi pokličeš na 040 756 602 ali pišeš preko elektronske pošte: testiranje@drogart.org

Lahko pa za testiranje uporabiš hitri test z reagentom Marquis ali Mandelin. Hitri testi žal ne dajo točnega rezultata vendar lahko ločijo med posameznimi skupinami substancami. Na spletu preverimo ustrezno barvno reakcijo, npr: “marquis color reaction with x” ali “mandelin color reaction with x“, itd. (x= ime substance, ki jo testiramo).
Baza reakcij z reagenti:  TESTDRUGS.INFO

Reagenti proizvajalca Bunk Police Marquis, Mandelin, Mecke, Simons in Erlich, ter EZ testerji cocaine cuts in cocain purity so dostopni na DA info točki osebno ali po pošti.

3. ALERGIJSKI TEST

Pred zaužitjem vedno opravi alergijski test: oralno zaužij izredno majhno količino (1/100) aktivnega odmerka ter počakaj 1 uro. Če se pojavijo znaki alergije (izpuščaji, srbečica, oteklina), ali pa že pri tako majhni dozi občutiš močne ali nenavadne učinke, substance ne zaužij. Vsako novo pošiljko upoštevaj kot novo drogo (tudi če si jo dobil od istega prodajalca) in jo ustrezno preveri. Pogosto se dogaja, da prodajalci zamešajo označbe, ali pošljejo kaj drugega.
Najbolj znan primer je HAUPT RC, ki se je končal z smrtnimi žrtvami. Uporabniki so kupili 2C-B-FLY, ki je aktiven okoli 10mg, prejeli pa so napačno označeni bromo-dragonfly, ki je aktiven pod 1mg. Umrl je tudi lastnik trgovine. Več info tukaj: Smrt zaradi 2C-B-FLY v Kaliforniji in na Danskem. Če bi upoštevali 2. in 3. točko, se to nebi zgodilo.

4. VSAKA POŠILJA JE NOVA POŠILJKA!

Vsako novo pošiljko upoštevaj kot novo drogo (tudi če si jo dobil od istega prodajalca) in jo ustrezno preveri. Pogosto se dogaja, da prodajalci zamešajo označbe ali pošljejo kaj drugega. Bodi dvomljiv in redno preverjaj na novo kupljeno substanco.

5. MILIGRAMSKA TEHTNICA

Odmerke si vedno pripravi s pomočjo miligramske tehtnice. Odmerjanje “po občutku” je izredno nevarno početje. Vedno začni z nizkimi odmerki! Miligramske tehtnice se poceni dobi na spletu v rangu od 20-100+ evrov.

Najcenejši in najbolj razširjen model med tehtnicami nižjega cenovnega razreda je dostopen že za manj kot 20€.

Tehtanje odmerkov, z uporabo nizko cenovnih tehtnic, manjših od 50mg, je zelo nezanesljivo, saj tehtnica težko zazna razliko, zato so rezultati lahko napačni, kar lahko privede do močnega predoziranja.

Če potrebujemo natančno odmeriti 20mg, s tehtnico odmerimo 100mg substance ter jo raztopimo v 100ml vode (destilirana voda ali jedilni alkohol). Dobimo raztopino 1mg=1ml. V primerih substanc, ki niso topljive v vodi, se lahko uporabi 40% vodka ali “food grade” propilen glikol. Tekočino odmerimo z brizgo ali natančno pipeto.

V primeru, da imamo opravka z substanco, o kateri je zelo malo znanega (neznana doza, slabo raziskana, nasprotujoči si podatki), se je uporabi najbolje odreči. Če pa se za uporabo vseeno odločimo, je potrebna izjemna previdnost. Lahko, da je substanca aktivna šele pri 100mg, lahko pa gre za močan nevrotoksin, ki je izredno strupen pri 100 mikrogramih. V takšnem primeru raztopimo 1mg v 100ml in ne zaužijemo več kot 1ml.

6. DELI IZKUŠNJO NA FORUMU.

Po uporabi svoje izkušnje objavi na DrogArt forumu ali Drugs ForumBluelight in Erowid. Vključi podatke kot so: spol, starost, teža, trajanje izkušnje, odmerek/doza, intenzivnost, v primeru souporabe drugih drog navedi katere, na kakšen način je bila droga vzeta (snifanje, oralno, kajenje, …), zapleti, …

Če je le mogoče, objavite slike barvnih reakcij hitrih testov.

Z objavo čimveč podatkov pomagaš pri grajenju baze informacij o učinkih in nevarnostih novih sintetičnih drog in s tem drugim omogočiš manj tvegano uporabo.

7. OB PRVIH ZNAKIH ZASVOJENOSTI TAKOJ PRENEHAJ Z UPORABO!

Nekatere izmed teh substanc so izredno zasvojljive, zato ob prvih znakih zasvojenosti takoj prenehaj z uporabo.

Če se ti zdi, da imaš težave z ali zaradi uporabe drog, si vabljen/-a v našo svetovalnico. Svetovalke lahko kontaktiraš prek mejla, telefona, skypa ali pa se oglasiš osebno. Naša svetovalnica deluje po principu zmanjševanja tveganj in temelji na motivaciji in ciljih posameznika. To pomeni, da ni nujno, da z uporabo kar prekineš, ampak si lahko za svoj cilj postaviš tudi to, da uporabljaš samo manj pogosto, da greš manjkrat na party in večkrat v naravo, da zapraviš manj denarja za droge, skratka, po svojih lastnih željah.

8. V PRIMERU ZAPLETOV, POIŠČI ZDRAVNIŠKO POMOČ!

Če pride pri tebi ali prijatelju po zaužitju NSD do resnejših zdravstvenih zapletov (nezavest, težave s srcem, epileptični napad, psihoze), NE OKLEVAJ, ampak TAKOJ poišči zdravniško pomoč (112). S tem lahko sebi ali drugemu rešiš življenje.