Back icon

4-MMC

Mefedron, 4-mmc oz. 4-metilmetkatinon, je stimulans iz skupine β-keto amfetaminov.

Sintetiziran je bil leta 1929, kot analog MDMA vendar ni bil dobro poznan, dokler ga niso ponovno odkrili leta 2003. Rekreativna uporaba mefedrona se je razširila med leti 2007 in 2009, ko je postal legalno dostopen preko spleta. Rezulat je bila množična uporaba mefedrona v Evropi, Avstraliji in na Novi Zelandiji. V teh državah je bilo z mefedronom povezanih tudi precej zapletov in tudi smrti in posledično so ga uvrstili na seznam prepovedanih substanc.

Pojavlja se v obliki belega prahu, ali kristalov. V zadnjem času je mefedron težko dobiti, saj so ga na Kitajskem, od koder je mefedron večinoma prihajal že prepovedali. Lahko zgodi, da se kot mefedron prodajajo drugi sintetični katinoni, zato je priporočljivo testiranje.

Učinki

Povzroča močne entaktogene – evforijo, srečo, ljubezen in stimulativne učinke – povečanje energije, budnost . Uporabniki opisujejo učinke mefedrona kot učinke podobnim MDMA in kokainu, vendar kot bolj intenzivne.

Učinki so kratkotrajni, okoli 1 ure ob nazalni uporabi in 1-2 uri pri oralni uporabi . Po prenehanju učinkov se pri večini uporabnikov pojavi zelo močna želja po ponovitvi doze (craving).

Na DA forumu o mefedronu.

Stranski učinki

  • Po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti izjemno močno nujo po ponovitvi doze. Zaradi tega in kratkega delovanja snovi obstaja velika nevarnost predoziranja.
  • Telo hitro razvije toleranco na učinke mefedrona, ki v kombinaciji z močno nujo po še lahko uporabnika vodi k vnosu novih, vedno večjih doz, zato je substanca zelo nevarna za nastanek odvisnosti.
  • Ob visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade.
  • Dan po uporabi nekateri uporabniki poročajo o hudih bolečinah v želodcu, slabosti in glavobolu.
  • Pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce lahko povzroči srčno odpoved.
  • Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar.
  • Povzroča poškodbe nosne sluznice.
  • Po uporabi in ob redni uporabi mnogi uporabniki občutijo depresijo in močna nihanja razpoloženja.

Doza in načini uživanja

Ker gre za precej neraziskano snov substanca zahteva veliko mero previdnosti in zelo nizke doze, če se vseeno odločite za vnos. Uporabniki jo ponavadi uporabljajo oralno ali snifajo. Pri snifanju opisujejo neprijetno bolečino v nosu, najverjetneje zaradi kemijskih lastnosti snovi.

Oralne doze:

Nizka: 50 – 100 mg
Srednja : 100 – 200 mg
Visoka: 200 – 300 mg

Doze za snifanje:

Nizka: 15 – 45 mg
Srednja: 45 – 80 mg
Visoka: 80 – 125 mg

Mešanje

Ob mešanju mefedrona z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca.

Obstaja nevarnost za nastanek serotoniskega sindroma, pri mešanju s snovmi, ki povzročajo močno sproščanje serotonina (npr. MDMA). Serotninski sindrom se lahko konča tudi smrtno.

25x-NBOMe in mefedron povzoročajo močno stimulacijo in kombinacija ima lahko hude posledice, kot so epileptični napad, povišanje krvnega tlaka, krčenje žil, povišan srčni utrip, odpoved srca.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.