Back icon

Kako preteči vikend maraton?

Celonočno maratonsko plesanje in druženje s prijatelji ob dobri glasbi je za telo lahko tako naporno kot je dejanski tekaški maraton. Po odtečenih kilometrih si nihče ne želi imeti tako imenovanega ‘muskelfibra’ ali v našem primeru doživeti ‘spranega ponedeljka’, ki s seboj prinaša izžeto telo in moralnega mačka. Zato smo za maratonce, polmaratonce ali rekreativne žurerje na kup spravili najosnovnejša priporočila za predpriprave ter smernice za bolj varno poplesavanje po plesišču.

1.   PRIPRAVE NA PARTY

Tako kot pri maratoncih je tudi pri maratonskih žurih najpomembnejša priprava na sam dogodek. Priporočljivo se je prej dobro najesti in naspati. Vsekakor pa je potrebno opozoriti, da so maratonci pred tekmo v zelo dobri psihofizični kondiciji, kar je priporočljivo tudi za žurerje. Dobra psihofizična kondicija je namreč predpogoj za zabavno noč. Nadvse pomembna je tudi podrobna analiza poti in priprava opreme. Medtem, ko si maratonci v glavi predstavljajo celoten potek proge ter kaj in kje ob poti bodo pojedli in popili, je za žurerje priporočljivo, da se pred tem informirajo o samem dogodkuuredijo vse logistične problematike (ali vozi nekdo trezen, ali taksi), predvsem pa se informirajo o substancah, ki jih nameravajo tisto noč konzumirati. Najbolj je pomembno, da se pozanimaš o tem, kako bo substanca delovala na tebe in tvojo psiho, kako se dozira to substanco, še bolj priporočljivo pa je, da substanco tudi testiraš! Sam lahko testiranje opraviš z barvnimi reagenti, lahko pa substanco prineseš v eno izmed naših info točk, kjer gre substanca v laboratorijsko analizo.

2.   PARTY

Ko si torej pripravljen na maratonsko preizkušnjo, se zabava ali ekipni maraton lahko prične. Po navadi na zabavo namreč ne odideš sam, ampak s seboj vzameš tudi svoje prijatelje in znance. Tako postanete ekipa, ki drži skupaj in poskrbi za člane, če se znajdejo v težavah, vsekakor pa ne pustijo, da bi se kak član popolnoma izgubil med drugimi ekipami. Ne pozabite, da ima vsak član odprave svojo (športno) opremo! Deljenje snif listkov s kolegi je zaradi možnosti širjenje nalezljivih bolezni (npr. hepatitisa C) mnogo bolj nevarno kot širjenje glivic ob sposojanju nogometnih kopačk.

Kar je še bistveno v času maratonskega poplesavanja je to, da je tvoje telo zelo aktivno in intenzivno izgublja snovi skozi potenje. Zato je pomembno, da telesu dovajaš dovoljšno količino soli in mineralov. Prav tako je pomembno, da si pri konzumiranju substanc dovolj previden, da ne zaužiješ nekih substanc, ki si jih dobil na partyu od neznanca, ali da pričneš z mešanjem različnih substanc. Naj bo tvoja glavna droga glasba, ki te lahko popelje v popolnoma nove dimenzije. Vendar pozor, tudi prekomerno plesanje ni priporočljivo! Tudi maratonci na svoji poti menjujejo tempo teka, saj si mora telo tudi spočiti oziroma ohladiti. Zato si med partyem vzemi čas zase in malo usedi, pokramljaj z znanci in neznanci. Pri tem pazi na pijačo sebe in drugih, saj nikoli ne veš, kaj ti lahko neznanci primešajo k pijači. Če pa na odmoru srečaš simpatično dekle ali fanta, pri nadaljnji zabavi ne pozabi na kondom. 😉

3.   ZAKLJUČEK PARTIJA

Po maratonu je priporočljiva regeneracija. A še pred tem je lepo, da poskrbiš zase in svoje prijatelje in tako nihče ne pelje domov pod vplivom psihoaktivnih snovi. Kako dolgo se psihoaktivne snovi zadržujejo v tvojem telesu, si lahko prebereš tukaj. Tako kot pri maratonu velja tudi tu, da je potrebna zmernost. Maratonci redko odtečejo cel maraton vsak konec tedna – tako naj bo tudi s tvojim žuranjem. Ne pozabi, da je to za telo velik napor, saj se mu ritem popolnoma spremeni, zato naj velja tu zlato pravilo, da je manj več in da bo tisto malo sladko. Po maratonu se dobro naspipojej veliko sadja in zelenjave, svoji dieti pa lahko dodaš tudi kakšna prehranska dopolnila. Športniki se radi poslužujejo magnezijevih napitkov, ki pomagajo sproščati utrujene in napete mišice, zato tudi ti svojim plesnim mišicam privošči dobro regeneracijo. Vsekakor nas zanimajo tudi tvoje izkušnje in opažanja, ki jih lahko deliš z nami na našem forumu.

Če pa imaš vprašanje ali težave zaradi uporabe drog, lahko pri nas poiščeš pomoč (več informacij lahko najdeš tukaj).