Back icon

DrogArtov material: SNIF LISTKI in prijatelji

Če nas poznate s terena, veste, da delimo marsikaj – med ostalimi materiali se najdejo tudi snif listki, svetovalna kartica in fiziološka raztopina. Zakaj so ti trije druščina, ki sodi skupaj, pa si preberite v članku.

Droge se lahko konzumira na različne načine in zagotovo je nazalna uporaba – torej snifanje – ena najznačilnejših. Teatralne prizore poznamo tudi iz marsikaterega filma – kupček belega prahu, žiletke in zviti bankovci. Čeprav povprečnega žurerja ne gre enačiti s filmsko ikono Scarface-om, pa se mnogi uporabniki res odločijo za tulec zviti bankovec.

Že stare mame so nam govorile, da če »šlataš« denar, si moraš potem dobro umiti roke. Bankovci so res precej umazana stvar, zato lahko pri naši terenski ekipi dobiš snif listke. Pomembno je, da res upoštevaš geslo »En listek, en snif« in da si s prijatelji ne deliš pribora za snifanje. Marsikatera droga lahko povzroči poškodbe nosne sluznice, s čimer se veča možnost za prenos bakterij in virusov (npr. virus hepatitis), ki v kombinaciji s poslabšanim imunskim sistemom (kar je pogosta posledica žuranja) še hitreje pripeljejo do bolezni. Včasih na to pozabimo, a možen je prenos tudi raznih zoprnosti, kot sta gripa in prehlad.

Nos ti bo hvaležen, če ga po snifanju spereš s fiziološko raztopino. Tako ga očistiš, sluznici pa pomagaš, da se hitreje obnovi. Normalno delovanje nosne sluznice je pomembno, da se vzdržuje primerna vlažnost in se vdihan zrak primerno segreje in pa zato, da optimalno deluje tudi naš voh.

Če želimo nos dobro očistiti, se moramo nagniti nazaj, zapreti eno nosnico, v drugo pa vbrizgati fiziološko raztopino. Z mehkim nebom in jezikom preprečimo, da steče v žrelo (ob tem ti lahko pomaga, da med izpiranjem govoriš »k, k, k«). Raztopino nato izpljunemo in izseknemo ter ponovimo še z drugo nosnico.

P.S.: Tako spiranje pride prav tudi pri prehladu!

Prijateljica snif listkov in fiziološke raztopine pa je tudi svetovalna kartica, da se črtice ne rišejo z žiletkami kot v filmih, pa tudi ne z raznimi osebnimi, zdravstvenimi in drugimi izkaznicami. Te se lahko hitro kje pozabijo, kar je lahko precej zoprno. Poleg tega marsikatera droga ne razžira zgolj nosnic, temveč tudi plastiko. Zato uporabi DrogArt kartico, na kateri so kontakti naše svetovalnice. Če se ti zdi, da uporabljaš preveč ali prepogosto oziroma doživljaš kakršnekoli negativne posledice uporabe drog,  si vabljen_a, da se oglasiš.

Slike letakov z informacijami nekaterih drog, ki se lahko snifajo. Dobiš jih lahko v kateri izmed naših info točk ali na terenu pri naših informatorjih in informatorkah – spremljaj nas na Facebooku in Instagramu, kjer sproti objavljamo, kje nas lahko najdeš. O samih substancah si lahko več prebereš na tej povezavi.

Povezana vsebina:

1. julij 2018

Preden sem prvič vzel_a KOKAIN

Nekoč je veljalo, da je kokain droga bogatih in si jo privoščijo le uspešni biznismeni in razni zvezdniki. Vendar pa temu že dolgo ni tako. Kokain se je razširil na parti sceno in je danes pri mnogih žurerjih nepogrešljiv dodatek za popestritev partija. Kljub temu, da je kokain danes zelo razširjen in ga mnogi uporabniki jemljejo zelo zlahka, ima lahko uporaba (tako kot to velja za vsako drogo) tudi neprijetne učinke in posledice. Poglejmo si nekaj izkušenj.

arrow
26. februar 2019

Preden sem prvič vzel_a KETAMIN

Dolgo se že nismo slišali, zato sploh ne bom dolgovezila. Čas je za spoznavanje novih izkušenj in smernic za zmanjševanje škode – tokrat v zvezi s ketaminom. Sama sem med delom na DrogArtovi stojnici v klubu že kar nekajkrat slišala: »Ketamin? Ma, a ni to pomirjevalo za konje?«.

arrow
19. julij 2017

Preden sem prvič vzel_a SPID

Pred vami se nahaja uvertura v serijo člankov pod naslovi “Kaj si želim, da bi vedel, preden sem prvič vzel…” amfetamin, »ta hiter« ali spid (in še cel kup drugih imen), enega od tistih belih praškov, ki se na partijih pogosto uporabljajo.

arrow
22. november 2017

“Čist kokain? Eh, saj nismo v Kolumbiji…”

V zadnjih letih čistost substanc po Evropi raste, kljub temu pa se še vedno zasledi prepričanje, da so substance močno namešane in »švoh«. Namen članka je razbijanje zgornjega mita in nagovarjanje k zmernem doziranju, še posebej ob prvi uporabi na novo kupljene substance.

arrow