Back icon

Preden sem prvič vzel_a KOKAIN

Nekoč je veljalo, da je kokain droga bogatih in si jo privoščijo le uspešni biznismeni in razni zvezdniki. Vendar pa temu že dolgo ni tako. Kokain se je razširil na parti sceno in je danes pri mnogih žurerjih nepogrešljiv dodatek za popestritev partija. Kljub temu, da je kokain danes zelo razširjen in ga mnogi uporabniki jemljejo zelo zlahka, ima lahko uporaba (tako kot to velja za vsako drogo) tudi neprijetne učinke in posledice. Poglejmo si nekaj izkušenj.

1.)   »Jaz sem to vlekla mogoče dvakrat. In prvič sploh nisem vedela kakšne črte se morjo narisat, navajena sem bila spida, še dobro, da je bil prjatu zraven in mi je rekel, če sem normalna, ko sem si tako veliko črto risala. Še dobro, ker sem potegnila manj kot pol tiste črtice, pa sem bila čist adijo. To morš res pazit kaj pa kolk uzameš… Ampak ne vem no, men ni to neki tok special, ne vem kaj folk vidi v temu kovku…«

Na doze je res treba biti zelo pozoren. Za kokain so te sicer nizke pri 10-30 mg in srednje pri 30-60 mg, nujno pa moramo izpostaviti, da čistost kokaina (in tudi drugih substanc) v zadnjih letih precej naraščaČistost kokaina v Sloveniji je približno 70%. V letu 2016 je bil najbolj čist vzorec okrog 90%, v letu 2017 pa največ 84,8% in najmanj 18,3%. Marsikdo ob tem pomisli, da je to super, vendar ni zares – če je oseba navajena neke doze in bo enkrat vzela isto dozo kokaina, ki bo dvakrat, trikrat močnejši, obstaja velika nevarnost za razne zaplete. Kokain povzroča celo vrsto neprijetnih stranskih učinkov, med njimi so zategovanje (krčenje mišic), močno krčenje žil, dezinhibicija (zmanjšan nadzor nad mišljenjem in vedenjem), povečan srčni utrip in krvni tlak, težave z erekcijo, poškodbe nosne sluznice in pa potencialno smrtne zaplete, kot so poškodbe srčne mišice in odpoved srca, možganska kap in vročinski udar. Mnogi uporabniki tudi kompulzivno redozirajo, to pomeni, da nenadzorovano jemljejo nove doze. To je problematično, saj se lahko pri daljši uporabi razvije zelo močno psihično zasvojenost, ob pogosti uporabi pa se seveda veča tudi možnost za nastanek ostalih zdravstvenih zapletov. Zato priporočamo, ne uporabljaš veliko in pogosto, sploh pa, da začneš (in tudi nadaljuješ) z majhnimi dozami. Sploh, ker čistost tako variira in vsako leto vztrajno raste, ne bodi preveč »pogumen_a« pri risanju črtic. Poleg tega priporočamo, da majhen vzorec prineseš na testiranje v eno izmed testirnih točk.

2.)   »Ah je fino sam te zjebe hitro 😛 Sploh če ti to pride v rutino 🙂 Ja… Men je emocije pobralo, nimam filingov nekih več… Sem zlo ljubeča oseba ampak sem hladen postal… Ne znam se več odzivat čustveno na določene stvari… Spoznal sem punc še pa još… Po zadnji zvezi sem se začel mal bolj odpirat, nisem več skrivu… Kokain mi je ratu opora, neka moč samozavesti. Šou sem ven, nisem se mel fajn če nisem zategnu špure. Iz ene špure je prišlo na 2g… Nikol ni blo dost, lahk sem se tresu pa je blo se premal. Zmeri ti je neki manjkal, neki več… In tak so pol pršle tiste bedne misli, ko ti je samozavest padla, ostale stvari niso ble več zanimive, uzuni mi je ratal že brezveze tut s koukom… In tak sem hotu naredit spremembo, si najdit punco, menjat družbo. Počutu sm se zgublenga… Najdem eno, ni blo to to, najdem drugo, ni blo to to, in na koncu sm že leto samski, punce norijo za mano js pa še zdej ne vem a je problem v men al mi je pa sam koka take glupe filinge dala…«

Kokain je zelo močen stimulans, ki poleg neželenih učinkov sproži tudi kar nekaj prijetnih občutkov: povečano budnost, koncentracijo, samozavest, občutek večje zmogljivosti in nekatere druge. Ti občutki so zelo intenzivni, vedeti pa moramo tudi, da so umetno sproženi. Naravno tako ekstremnih čustev običajno ne moremo doživeti, zato lahko življenje postane »brezvezno« brez psihoaktivnih substanc. To lahko povzroči tudi zasvojenost, ki je pri kokainu zelo psihično izrazita. S pogostim jemanjem pa se veča tudi toleranca, torej oseba potrebuje vedno večjo dozo, da doživi podobne učinke. Kot pravi moj sogovornik, sčasoma tudi kokain ne povzroči več takih prijetnih občutij, tudi ob večjih dozah, ki so lahko že zelo nevarne. Temu nekateri rečejo »chasing the dragon« (lovljenje zmaja) – iskanje tistih norih, lepih občutkov, ki jih je uporabnik doživel ob prvi uporabi. Vendar pa kompulzivno redoziranje, dalj časa trajajoča uporaba in vedno večje doze prinaša predvsem večja tveganja. Na tem mestu svetujemo, da se uporaba prekine ali vsaj zmanjša, pomoč pri tem pa lahko poiščeš tudi v naši svetovalnici. Samozavest, empatija, ljubezen ipd. so občutki, ki si jih vsi želimo, pomembno pa je, da jih dobivamo tudi skozi trezna doživetja, medsebojne odnose in ne zgolj s psihoaktivnimi substancami. Več o tem lahko prebereš tudi v temle članku.

3.)   »Mi smo bili enkrat na enem afterju, in en tip – lej, on ko je vlekel kouk, on se sploh ni znal obnašat, cel psihič je ratal, na tem afterju je kar brcal eno žensko tam… Pa tko, ful je bil nesramen pa res se sploh ni znal normalno obnašat, res bed.«

Že prej smo kratko omenili dezinhibicijo, vendar ji namenimo tokrat malo več pozornosti. Dezinhibicija pomeni, da oseba nima več dobrega nadzora nad svojim mišljenjem in vedenjem. Pod vplivom marsikatere substance nam »popustijo zavore«, upamo si kaj, kar si v treznem stanju ne bi, imamo občutke lažnega poguma, zmogljivosti in neuničljivosti, včasih smo bolj odprti in iskreni, kar naslednji dan obžalujemo. Včasih pa popustijo tudi moralne zavore, ki se tičejo sprejemljivega obnašanja in tudi nasilja. Sploh pri uporabi kokaina je pojav agresivnosti precej pogost. Slednje včasih sicer lahko razložimo z zadetostjo, opravičimo pa ga nikakor. Verbalno, fizično in spolno nasilje so dejanja, za katere ne smemo reči samo »Eh, malo preveč je spil« ali pa »Saj tak je samo, ko je nadrogiran, no…«. Pomembno je, da na taka dejanja opozoriš, če pa se ne počutiš prijetno, pa se umakneš. Pomoč po neprijetni izkušnji lahko poiščeš v naši svetovalnici, lahko pa se obrneš tudi na Društvo za nenasilno komunikacijoSOS telefon ali nekatera druga društva, aktivna na področju nasilja. Če je potrebno, tudi ne odlašaj s klicem na 113.

Tudi tisti, ki se vam morda dogaja, da občasno izgubite nadzor nad lastnim vedenjem in se kdaj obnašate nasilno, si lahko poiščete pomoč v Društvu na nenasilno komunikacijo.

4.)   »No jaz hočem rečt samo to, da je glupo, da folk celo noč pije, potem pa potegne čez ful kokaina in mislijo, da so največji carji in najbolj sposobni. To je ful dosadno. Potem te pa še prepričujejo za it na after, pa da sej te bojo fural tja, dej model že tko se ne znaš obnašat, kako boš šele furu, sam bejž. To a veš, ko kr neki pametujejo pa namorevajo, pa mislijo kok so pametni, v bistvu so pa sam ful dosadni.«

Občutki samozavesti in sposobnosti lahko delujejo sicer zelo pristni in resnični, vendar pa ni nujno, da jih bodo tako prijetno dojemali tudi vsi ostali. Tudi ideje, da bo oseba po lajni kokaina bolj trezna, če je prej pila, nimajo trdne podlage. Čeprav se oseba morda res počuti bolj trezno, skoncentrirano in sposobno, to še ne pomeni, da je dejansko bolj trezna. Ko so substance enkrat v telesu, je potreben čas, da jih telo predela in izloči, in tega lajna kokaina (tako kot druge taktike, npr. mrzel tuš, kava, kisla juha, sprehod idr.) ne bodo pospešili. Več o vožnji pod vplivom alkohola si lahko prebereš tukaj, mi pa se na tem mestu dotaknimo še mešanja kokaina z drugimi substancami.

Kombiniranje katerihkoli substanc vedno odsvetujemo, saj v tem primeru prenehajo veljati pravila delovanja vsake posamezne substance, temveč se učinki (in s tem tveganja) potencirajo. Pravimo, da nastopi učinek 1+1=3. Predvsem kombinacija alkohola in kokaina je izjemno nevarna, saj v telesu nastane nova substanca kokaetilen, ki je zelo toksična za srčno mišico. Kokain je že sam zelo obremenjujoč za srce, kombiniranje z alkoholom pa možnost zapletov še znatno poveča.

5.)   »En moj frend, no ni lih frend, skos šmrka in že ne vem kolikokrat je rekel, da bo nehal, pa še kar ni, in je že ne vem kolk v minusu, pa še kr šmrka… In te dilerji, ki dajejo na puf, men se zdi, da to prov zanalašč delajo, da pol človek tut že ko neha, še kr rabi odplačevat ta kouk…«

Zasvojenost je kompleksen pojav in kot takega ga moramo tudi razumeti. Ne prinaša neposredno zgolj težav s telesno ali psihično odvisnostjo, temveč tudi druge težave, kot so zdravstveni problemi tako v fizičnem kot duševnem zdravju, težave v odnosih in omenjene finančne težave. Kokain je, kljub temu, da se precej širi v party sceno, še vedno precej drag in ob rednejši uporabi lahko hitro povzroči probleme z denarjem. V takem primeru je seveda najboljše, da oseba z uporabo prekine in odplača svoje dolgove. Tak proces lahko res traja kar nekaj časa in če bi ob tem potreboval_a podporo, si vabljen_a v našo svetovalnico. Tam si lahko za svoj cilj postaviš recimo tudi to, da zapraviš manj denarja.

Več o kokainu, njegovih značilnostih, dozah, nevarnostih mešanja z drugimi substancami in še kaj si lahko prebereš na tej povezavi ali pa na spletni strani kokain.si. Več izkušenj si lahko prebereš v forumu, kjer se lahko tudi sam/-a razpišeš o svojih skrbeh, izkušnjah itd. Če želiš preveriti čistost drugih substanc, si oglej tale link.