Back icon

Prehranska dopolnila in MDMA

Farmacevtski trg je zasičen z raznoraznimi prehranskimi dopolnili, ki seveda zahtevajo, da posežemo globoko v svoje žepe po zlate cekine, zato smo pripravili seznam prehranskih dopolnil, s katerimi si lahko pomagaš pred, med in po zabavi.

Kljub temu, da je MDMA ena izmed najbolj razširjenih drog na plesni sceni in da ti zna marsikdo našteti same pozitivne učinke njegove uporabe, je to še vedno snov, ki je tvojemu telesu ni domača, zato lahko tam pusti kratko in dolgoročne posledice. Na naših straneh se redno opozarjamo, da je v primeru, ko se odločiš vikend popestriti s psihoaktivnimi substancami, priporočljivo predhodno testiranje te snovipredpriprave telesa na maraton, predvsem pa zmerno konzumiranje substance. K uporabi pa lahko pristopiš še bolj odgovorno s tem, da svojemu telesu pred, med in po zaključenem maratonu dodaš prehranska dopolnila, ki lahko zmanjšajo škodo, zmanjšajo dolgotrajne posledice uporabe MDMA-ja in ti pomagajo ublažiti učinek »spranega ponedeljka«.

Tvoja omara s prvo pomočjo naj tako vsebuje:

  • VITAMIN C ki je močan antioksidant, zmanjšuje toksičnost MDMA-ja v telesu, prav tako pa poskrbi, da toksini prej zapustijo tvoje telo. Vitamin C se nahaja v pomarančah, limonah, cedeviti in v obliki (šumečih) tablet.
  • MAGNEZIJ uporabljajo predvsem športniki za zmanjšanje »musklfirba«, nekateri nadobudni maratonski plesalci pa trdijo, da pomaga tudi pri zmanjševanju t.i. pojava »zategovanja« oz. »škrganja z zobmi«.
  • SOL ali IZOTONIČNI NAPITKI so primerni vsakič, ko telo močno obremenimo in se začnemo potiti, kar povzroča izgubo vode in soli. To je potrebno nadomestiti, saj sicer lahko pride do neravnovesja snovi v celicah, kar lahko privede do možganskega edema.
  • ZELENI ČAJ smo dodali v skupino preprostih in cenovno ugodnih prehranskih dopolnil, saj vsebuje L-teanin, ki lahko pripomore k večji toleranci, zniža nivo tesnobe in nelagodja ter je na splošno fin za manjši detox tvojega telesa.

Sicer pa lahko delimo prehranska dopolnila na tri različne vrste.

1.)  Prvi so že omenjeni antioksidanti, ki pomagajo pri reševanju problema s prostimi radikali, ki nastane v možganih ob doziranju MDMA-ja. Prav tako spodbudijo (predvsem vitamin C), da telo toksične snovi prej zapustijo telo. Priporočljiva je tudi konzumacija vitamina B in D. Prvega najdeš na policah v obliki B-kompleksa ali B6, ki zmanjša utrujenost in izboljšuje razpoloženje. Slednje je tudi lastnost vitamina D. Poleg tega se kot koristno dopolnilo omenja še Omega 3, ki znižuje utrip srca. Vsa ta prehranska dopolnila je priporočljivo jemati že pred žurom, pa tudi med in po žuru. Velikokrat smo tudi zasledili, da je po žuranju priporočljivo pojesti kapsulo melatonina, hormona, ki tvoje telo uspava. Prav tako pa je tudi odličen antioksidant, katerih pa se tvoje telo po žuranju ne bo branilo.

2.)  Druga skupina prehranskih dopolnil so neuroceutične substance za zaščito nevro sistema (substance, ki dajejo podporo našim možganskim in drugim živčnim celicam) ali po domače povedano pripomorejo k temu, da je glava bolj bistra in manj sprana. Veliko se govori o dopolnilu 5-HTP, ki velja za naravni antidepresiv. Vendar pozor! Dopolnilo lahko pride v tvoje telo šele ko ga MDMA popolnoma zapusti (24 ur po uporabi), saj lahko v nasprotnem primeru pripelje do prevelikih količin serotonina v tvojih možganih. Prav tako je odsvetovana redna uporaba tega antidepresiva. Če misliš, da imaš težave z depresijo, se raje obrni na strokovne delavce in se pogovori z njimi. Prav tako opozarjamo, da se podobno obnaša tudi večina antidepresivov, ki se jih dobi na recept. Tako da previdno z mešanjem! Nadvse priporočljiva pa je tudi uporaba ekstrakta ginka biloba, ki pripomore k boljši koncentraciji in spominu tudi po tem, ko prične MDMA popuščati in se pojavi t.i. »sindrom zlate ribice«, ki pušča spomin na cedilu.

3.)  Tretja skupina so farmacevtske substance za zaščito nevrosistema. Med ta dopolnila spadata seronin in piracetan, ki pomagata pri povečanju kognitivnih sposobnosti možganov.

Kljub temu, da obstaja veliko prehranskih dopolnil, ki pomagajo zmanjšati škodljive učinke MDMA-ja, je še vedno prvenstvenega pomena spoštovanje svojega telesa. Ljubezen mu lahko izkažeš s tem, da mu zagotoviš dovolj spanca, mu ponudiš zdravo hrano in vodo in ga nastaviš sončnim žarkom. Prav tako pa ti bo pri hendlanju spranega ponedeljka pomagalo tudi rekreacija, ki bo toliko bolj prijetna in koristna, če se ti pri tem pridruži dobra družba.