LSD

29. januar 2013|Droge|Vrste drog

LSD je dietilamid lisergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice.


LSD - díetílamíd lizêrgične kislíne
trip, kislina, acid, pivnik, znamka,...
tripanje

Osnove

Kaj je in kako deluje?
LSD je dietilamid lisergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice. Ker je zelo močna droga, ki je lahko zelo obremenilna za duševnost, je zanjo potrebna dobra ’psihična kondicija’.

LSD se večinoma dobi v obliki pivnikov (blotter, hit), večina uporabnikov ga poje, nekateri se odločijo za valjanje po ustih kakih 15-20 minut. Dobi se ga tudi v tekoči obliki (liquid LSD), kapljico se ponavadi kapne na jezik.
Možnost, da boste kdaj videli LSD kristal, je manjša od možnosti, da vam nebo pade na glavo, zato ga je tu brezveze omenjati.

Učinki so tako kot pri ostalih psihadelikih zelo odvisni od posameznika, okolja, počutja, doze itd. LSD deluje precej stimulativno, poleg tega pa je prisotno tudi zategovanje.
Že v zelo majhnih količinah povzroča močne učinke, ki se kažejo predvsem kot popačeno in spremenjeno zaznavanje okolice (intenzivnejše barve, spremenjene oblike in velikosti predmetov ...). Ponavadi povzroči tudi močne halucinacije in občutek razsvetljenja
Izkušnja LSD-ja je povsem drugačna, če se drogo vzame v dobrem in pozitivnem čustvenem stanju (dober set) in v okolju brez motečih dražljajev (dober setting), kot pa v slabem čustvenem stanju (depresija, strah, jeza, žalost) in v okolju, kjer nas lahko npr. zmoti prihod policije ali staršev domov. Dobro počutje in pozitivno okolje pa nista garancija za dober trip.

Doziranje

LSD doze se merijo v mikrogramih (1 mikrogram = 0.000001 grama).


Ponavadi je 1 doza 1 pivnik, moč je odvisna od serije ter shranjevanja. Za liquid je pa odvisno, kakšno je razmerje med LSDjem in tekočino, v kateri je mešan.

Nizka: 50 - 100 mg
Srednja: 100 mg - 150 mg
Visoka: 150 mg - 225 mg

Trajanje
Učinki nastopijo po 15-90 minutah, odvisno od vsebine želodca in posameznika. Tu se splača omeniti, da lahko prvič uporabnik čaka tudi 2 uri, preden čuti učinke. Zadetost se dviguje nekje do ene ure, zatem nastopi vrhunec, ki buta v valovih nekje od 3 do 6 ur. Spušča pa tudi približno toliko časa. Nekje 10+ ur zadetosti torej.
Ta številka lahko konkretno naraste pri višjih dozah in uporabnik lahko čuti učinke še 15 ur po začetku zadetosti. Značilno pa je, da se triperju dostikrat zdi, da je že trezen, ko pa pogleda npr. zaslon mobilnega telefona, opazi, da črke še vedno lezejo iz besed ipd.

Posted Image

Kratka zgodovina
Prvi ga je odkril Albert Hofmann leta 1938 v Sandozovih laboratorijih v Švici. Njegove halucinogene lastnosti pa so bile odkrite šele leta 1943. Prvi znanstveni članek je bil objavljen leta 1947, kmalu pa mu je med leti 1950 in 1960 sledilo še nekaj sto drugih, predvsem o uporabi pri zdravljenju alkoholizma, depresije, itd.

Leta 1962 se zgodijo prve aretacije povezane z LSDjem, 1963 se pojavi na črnem trgu v obliki tekočine ali prepojenih sladkornih kock. Leta 1968 LSD dokončno prepovejo, leto kasneje pa se že pojavi Orange Sunshine Acid (prve tablete z LSDjem).

Tu ne smemo mimo Owsleya Stanleya, ki naj bi bil prvi posameznik, ki je med 1965 in 1968 izdeloval LSD, in hkrati prvi, ki mu je uspelo narediti LSD kristale. Sicer pa naj bi večino (~35 milijonov) »Orange« tabletk iz Evrope v Ameriko pretihotapil Ronald Stark.

Po letu 1970 naj bi vsaj polovica LSDja izvirala iz Velike Britanije, dokler niso v operaciji Julie v letu 1977 razbili ene izmed največjih proizvodnih in distribucijskih LSD mrež (zaplemba 1,3 kg LSD kristalov, 120 aretacij itd.). V 90-ih se je LSD počasi vrnil na sceno vzporedno z rejversko kulturo in razmahom ekstazija, dokler niso leta 2000 v ZDA spet odkrili večjega proizvodnega obrata in ohromili približno polovico svetovne proizvodnje LSDja.

V zadnjem desetletju so se spet začele pojavljati različne raziskave, med drugim leta 2006 objavljena študija v povezavi z lajšanjem glavobolov v rafalih.

http://www.erowid.or...sd_timeline.php
http://en.wikipedia..../History_of_LSD
http://www.skillumin...the_lsd_curtain

Kombinacije

MDMA + LSD (candyflip)
Najbolj popularna kombinacija, trip naredi bolj vizualen, praviloma je počutje odlično zaradi MDMAja (+ več zategovanja).

Trava + LSD
Trava potencira učinek LSDja na vrhuncu, podaljša oz. vrne učinke proti koncu tripa. Vizualni učinki postanejo bolj očitni.
Nekaterim je lažje zaključit tripanje z jointom, spet druge lahko malo grabi paranoja oz. neprijeten, zmeden občutek.

LSD + gobe/meskalin
Pride do navzkrižne tolerance, saj vse 3 droge delujejo na 5-HT2A serotoninske receptorje. Večina nerada meša LSD z gobami, medtem ko so reporti pri kombiniranju z meskalinom bolj pozitivni.

Pomirjevala + LSD
Umirijo potencialni »bad trip«, hkrati pa naredijo potencialno zanimiv trip veliko bolj dolgočasen.

Alkohol + LSD
Velika večina uporabnikov ne priporoča kombiniranja.
Kakšno pivo med čakanjem na zadetost vseeno ne bo povzročilo nekih neljubih stranskih učinkov.

LSD combinations - drugsforum
LSD combinations - bluelight

Shranjevanje
LSD je zelo občutljiva zadeva, saj jo uniči že daljša izpostavljenost UV svetlobi, vlagi in vročini. Shranjuje se jo najpogosteje v alu foliji v suhem temnem prostoru. Pravilno shranjeni tripi lahko zdržijo tudi več let.
bluelight


Kratkoročni stranski učinki
Povzroča lahko potenje, krče v čeljustnih mišicah (zategovanje), povečano slinjenje in solzenje ter bruhanje.

Kdor se odloči vzeti LSD, ponavadi pričakuje, da bo doživljal prijetne halucinacije. Vendar so halucinacije lahko tudi zelo grozljive in neprijetne ter lahko trajajo ves čas delovanja droge. To se imenuje bad trip. Zaradi nevarnosti bad tripa je izredno pomembno, da je človek v močni psihični kondiciji in da ima zraven sebe koga, ki je trezen in ga bo znal voditi skozi neprijetno izkušnjo.


Dolgoročni stranski učinki
Nekaj ur, dni ali celo mesecev po uporabi se lahko pojavijo tako imenovani flashbacki. To so ponovna intenzivna doživetja določene (ponavadi neugodne) izkušnje ali dogodka med zadetostjo. Človek nekaj časa doživlja negativne občutke, podobno kot takrat, ko je bil pod vplivom droge. Flashback ne nastane zato, ker bi bila v telesu še vedno prisotna droga, temveč zato, ker se oseba spomni na neki izrazito neugoden trenutek, ki ga je prestrašil, medtem ko je bil zadet. Na to ga lahko spomni podoben kraj, glasba ali točno določena situacija.

Tema o flashback-ih na DA forumu

Pri osebah, ki so nagnjene k duševnim motnjam (ni pa nujno, da se tega zavedajo), lahko pride do shizofreniji podobnega stanja.

Pojavijo se lahko težave s spanjem oziroma nespečnost.

Pri uporabi LSD-ja se zelo hitro razvije toleranca.

HPPD (hallucinogen persisting perception disorder) je motnja, ki se pri nekaterih uporabnikih pojavi pri pretirani uporabi halucinogenih drog (najbolj pogosti sprožilec je LSD). Motnjo lahko v zelo redkih primerih sproži že ena uporaba.
V praksi zgleda tako, da imaš nonstop blage vizualizacije, sprva ob zaprtih očeh v temi, če pa uporabnik nadaljuje uporabo brez očitno potrebne pavze, se lahko pojavijo tudi ob odprtih očeh. Pride lahko celo tako daleč, da je oseba nezmožna normalnega življenja npr. voziti avto, zaradi vseprisotnih sledi za svetlobnimi viri (trailing) ter vzorčastih oblik na praznih površinah ipd.
Droge, pri katerih se HPPD običajno samo stopnjuje, so: LSD, MDMA, Psilocibin, Meskalin,...
Zdravila ni, večina uporabnikov pa poroča, da sčasoma (od nekaj dni do nekaj let) motnja izgine, če se vzdržijo uporabe različnih halucinogenih drog (vključno s travo in MDMAjem).
Glede na to, da obstajajo ljudje, ki ga imajo že več kot 
40 let, je definitivno nekaj, kar je dobro upoštevati, ko boste razmišljali o večdnevnih psihedeličnih seansah.

http://www.drogart.o...howtopic=938642
http://www.drogart.o...howtopic=612556
http://hppdonline.com/
Wikipedia - HPPD
HPPD - Bluelight


DA povezave
LSD govorice
Candy flipping (MDMA + LSD)
LSD + alkohol
yet another lsd topic
http://www.drogart.o...howtopic=759075
http://www.drogart.o...howtopic=707908
http://www.drogart.o...howtopic=674804Povezane vsebine

Droge - Mit #12: Ko vzamem LSD, obstaja nevarnost, da se bom počutil/a, kot da sem pomaranča in si zaradi tega lahko olupim kožo.

20.6.2013V povezavi z LSD-jem obstaja veliko mitov, ki imajo skupno to, da trdijo, da se nam pod vplivom te psihoaktivne snovi preprosto zmeša.

Droge - Čudežne gobe - Psilocibe

22.1.2018»Halucinogene gobe«, »psihedelične gobe«, »psilocibke«, »nore gobe«, »čudežne gobe«… Preberi si več o najbolj znanih gobah iz rodu...