Back icon

Pomoč po težki psihedelični izkušnji

Težka psihedelična izkušnja oziroma po domače “bad trip” je stvar, ki se prej ali slej zgodi skoraj vsakemu psihonavtu, ki se podaja v spremenjena stanja zavesti. Ponavadi se bad trip konča, ko izzveni učinek psihedelične substance, včasih pa težave ostanejo tudi takrat, ko je substanca že zdavnaj prenehala učinkovati. V DrogArt svetovalnici uporabnikom po težki psihedelični izkušnji s pomočjo svetovanja in psihoterapije pomagamo, da lažje predelajo vsebine, ki so med izkušnje prišle na plano, jih integrirajo in tako težko psihedelično izkušnjo transformirajo v proces zdravljenja.

Kako delujejo psihedeliki?

Pri uporabi psihedelikov, kot so na primer gobe, LSD, 2-CB in podobno, pride do spremenjene zaznave realnosti, poleg tega pa se pri človeku tudi zelo ojači doživljanje notranjega sveta (emocij, občutkov telesa…). Pod vplivom psihedelikov meja med zavednim in nezavednim postane bolj porozna in zato iz nezavednega na plano začnejo prihajati vsebine, ki so bile človeku do sedaj neznane. Človek se lahko spomni določenih travmatskih spominov, lahko pride do uvidov, ki so za človeka novi, na polno se lahko občutijo emocije, ki jih človek do sedaj ni čutil. Vse to je za človeka lahko zelo osvobajajoče, lahko pa tudi zelo težavno.

Kaj je torej »bad trip«?

Pri bad tripu gre običajno za to, da pridejo na plano težke vsebine, ki jih človek zaradi slabega seta in settinga ne zmore sam predelati in integrirati. Oseba, ki doživlja bad trip običajno izgleda prestrašena, včasih je lahko tudi agresivna, če ima občutek, da jo okolica ogroža. V takem primeru lahko človeku najbolj pomagamo tako, da ga odpeljemo na miren, varen prostor in ga skušamo pomiriti s tem, da mu povemo, da je pod vplivom droge in da bo minilo, ko bo droga prenehala delovati. Pomembno je, da mu s tem, ko mu damo občutek varnosti omogočimo, da se prepusti vsebinam, ki prihajajo iz nezavednega in jih na ta način sprocesira. Največkrat se bad trip konča “srečno”, ko mine vpliv droge, minejo tudi slabi občutki in marsikdo, ki je bad trip doživel pove, da ga je na koncu doživel zelo pomembne in osvobajajoče uvide. 

Kaj pa če tudi po bad tripu ostanejo slabi občutki?

V DrogArt svetovalnici pa se srečamo tudi z ljudmi, ki so jim po bad tripu ostale posledice, ki so jim oteževale normalno življenje. Največkrat so to anksioznost ali napadi panike, ali pa kakšne druge težave. Do tega običajno pride zato, ker se proces v času trajanja psihedelične izkušnje ne zaključi in takrat običajno pomaga nekaj ur svetovanja ali psihoterapije, da človek s pomočjo terapevta razreši začet psihološki proces. Po naših izkušnjah je večinoma izid po parih srečanjih zelo dober.

V ne tako ugodnih primerih pa lahko po uporabi psihedelikov pride tudi do psihiatričnih motenj v smislu psihoze. V tem primeru je potrebna psihiatrična obravnava.