GHB in GBL

20. marec 2013|Droge|Vrste drog

Po učinkih sta nekoliko podobni MDMAju, zato je njuno poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa, lahko pa ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul. GBL je zmeraj v tekoči obliki in ga prepoznamo po bolj ostrem vonju in izrazitem okusu.


GHB je okrajšava za gama hidroksibutirat, GBL pa za gama butirolakton. GBL je prekurzor GHBja, kar pomeni, da se po zaužitju (v telesu) pretvori v GHB. Po učinkih sta nekoliko podobni MDMAju, zato je njuno poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa, sicer pa se primarno pojavlja v obliki belega prahu. GBL je zmeraj v tekoči obliki in ga prepoznamo po bolj ostrem vonju in izrazitem okusu.

Tudi bolj izkušeni uporabniki pogosto ne poznajo razlike med tema dvema substancama. Četudi se GBL v telesu pretvori v GHB (in je slednji tisti, ki deluje na človeka) je pomembno točno vedeti katero substanco bomo zaužili, saj obstaja pomembna razlika v doziranju: GBL je precej močnejši (1ml GBL ≈ 1,6g GHB), hitreje začne učinkovati in drži manj časa. Uživalci vajeni GBL-ja lahko po zaužitem GHB-ju zmotno mislijo, da jih ta »ni prijel«, prehitro redozirajo in s tem tvegajo predoziranje, kar v primeru tovrstnih substanc lahko pomeni življenjsko ogrožujoče stanje.

 

Učinki


GHB je po klasifikaciji sedativni hipnotik, razvili so ga kot uspavalno sredstvo. V manjših dozah povzroča evforični učinek, ki ga lahko primerjamo z alkoholom (sprostitev, sreča in družabnost), pri večjih dozah lahko uporabnik postane omotičen in zaspan. GHB v večjih dozah povzroča bruhanje in izgubo zavesti.

Učinki GHBja navadno nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju, GBLja pa navadno hitreje (5-10min). Glavni učinki GHBja trajajo okrog dveh do treh ur, GBL-ja pa od ene do dveh ur, vendar lahko občutke GHBja in GBLja čutimo dalj časa (do enega dneva).

 

Učinki GHBja so močno odvisni od doze:

 

Pri nižjih dozah (0.5 – 1.5 g GHB-ja, 0.3 – 0.9 ml GBL-ja) pride do sprostitve, evforije, disinhibicije čustev, povečane zgovornosti, povečanega libida ipd.

Pri srednjih dozah (1.5 – 2.5 g GHB-ja, 0.9 - 1.5 ml GBLja) poleg nekoliko močnejših učinkov, ki se pojavljajo pri nižjih dozah, lahko pride do slabosti, bruhanja, epilepsiji podobnih napadov in izgube spomina. Pojavita se zmanjšana frekvenca bitja srca in dihanja.

Pri močnih dozah (2 – 4 g GHBja, 1.5 - 3 ml GBLja) pride do izgube zavesti in pri dozah nad 3 g lahko pride pri nevajenih uporabnikih že do nevarnega zmanjšanja frekvence dihanja in posledično lahko tudi do smrti. Pri nekaterih uporabnikih, ki so jih zaradi prevelike doze pripeljali v bolnico, so opazili tudi agresivnost.

GHB deluje na vsako osebo drugače in tudi pri istih uporabnikih lahko pride pri enaki dozi do drugačnega odziva. Zaradi zelo občutljivega doziranja in resnih nezaželenih učinkov je potrebna še dodatna previdnost!

 

Doziranje

Oralne doze

GHB-ja

GBL-ja

Lahka

0.5 - 1.5 g

0.3 - 0.9 ml

Srednja

1.5 - 2.5 g

0.9 - 1.5 ml

Močna

2 - 4.0 g

1.5 - 3 ml

Lahko povzroči globok spanec

3 - 5 g

2 + ml

Predoziranje

5 - 10 g

3 - 6 ml

Zastrupitev (možnost smrtnega izida)

10 + g

6 + ml

 


Prav zaradi svojega izgleda (brezbarvna tekočina) je pravilno doziranje GHBja nemogoče, če ne veš v kakšni koncentraciji se snov nahaja v steklenički. Zato se je pred uporabo potrebno dobro pozanimati o količini droge, ki jo boš zaužil. V eni dozi je lahko zelo, zelo različna količina GHBja in zato ni nujno, da bo enaka doza vedno učinkovala enako. Lahko bo enkrat ravno prav, drugič pa že odločno preveč in se bo pot na party končala v bolnišnici.

Doza za enkratno uporabo je navadno 1.6g GHB-ja oz. 1ml GBLja za 75 kg težkega uporabnika, vendar je doziranje močno odvisno od koncentracije GHBja, telesne teže uporabnika, predhodno zaužite hrane itd.

Že rahlo povečanje doze ima na učinek GHBja in GBLja izjemen vpliv. Povečanje doze za 0.25g GHBja oz. 0.15ml GBLja lahko izkušnjo, značilno za nizke doze, spremeni v predoziranje. 

Ponovno doziranje se priporoča šele, ko izzvenijo učinki prve doze, saj se substanca v večjih količinah počasneje presnavlja in lažje pride do predoziranja.

 

Predoziranje
Predoziranje lahko nastopi od 2g GHBja naprej, odvisno od telesne teže in občutljivosti uporabnika. Pri predoziranju nastopi slabost in močna omotičnost in zaspanost, ki se lahko stopnjuje do izgube zavesti in kome. Stanje je lahko življensko ogrožujoče, saj ob globoki komi lahko pride do prenehanja dihanja ali bruhanja in aspiracije. Zato je izjemno pomembno, da v primeru globokega spanca, ki je posledica uporabe GHBja, poskrbite za ustrezno zdravstveno oskrbo.

 

Človek, ki bo vzel preveč bo najbrž najprej bruhal ali mu bo slabo, potem pa bo zaspal ali padel v nezavest. Ko opaziš, da je človek nezavesten, je treba nujno poklicati rešilca. Pomembno je, da pri nezavestnem preveriš če diha. Če diha, ga daš v položaj za nezavestne (na bok), da se ne bi zadušil, če bi bruhal in ves čas (vsakih par minut) preverjaš vitalne znake (pulz, dihanje). Če ne diha poskušaš najti nekoga, ki zna oživljati ali z oživljanjem začneš sam. Ko pride reševalna ekipa povej kaj je prijatelj vzel in koliko. Če je na partiju prisotna DrogArt ekipa, se čim prej obrni na nas.

 

Zasvojenost

Ob redni uporabi lahko postaneš od GHBja precej hitro zasvojen. Odtegnitveni simptomi so zelo hudi in lahko življensko nevarni. Več o zasvojenosti od GHB/GBLja si lahko prebereš tukaj

 

Najnujnejši ukrepi


- NE mešaj GHBja in GBLja z alkoholom, saj je večina smrti zaradi GHBja/GBLja posledica te smrtne kombinacije. Ob tej kombinaciji lahko tudi ob manjših dozah pride do zastoja dihanja in smrti. Lahko je usodno že eno malo pivo!

- NE vozi pod vplivom. Ena doza GHBja/GBLja ima lahko takšne učinke kot 6 doz alkohola.

- NE uporabljaj prepogosto. Pogosta uporaba lahko povzroči fizično odvisnost s hudimi odtegnitvenimi simptomi.

- GHBja/GBLja nikoli ne jemlji sam, vedno v družbi. Če vzameš naj prijatelji vedo za to, da bodo znali ob zapletih ukrepati in povedati, kaj si vzel in koliko si vzel.

- Vzemi majhno dozo. Nihče si ne želi celega žura prespati ali pa celo končati v bolnišnici.

- Pijača z GHBjem naj nikoli ne kroži med več uporabniki, vsak naj pije svojo pijačo s točno odmerjeno količino. 

- Nikoli ne doziraj z zamaški, za doziranje so najbolj praktične injekcije, prostornine 1 ml.

- Če hočeš redozirati, naj naslednja doza sledi v razmaku vsaj 2 ur. Doza naj bo 1 ml ali manj, saj tudi ob rahlem predoziranju (če na primer po pomoti vzameš dvojno dozo) lahko pride do nezavesti.

- Ker se pod vplivom GHBja/GBLja percepcija časa spremeni, je priporočljivo merjenje (zapisovanje) časa ali redoziranja ob polnih urah, da ne predoziraš.

 

Mešanje
Izredno nevarno je mešanje GHBja z ostalimi depresorskimi drogami (alkohol, heroin, pomirjevala), saj se učinki potencirajo (1+1=3) in v tej kombinaciji hitro lahko pride do zastoja dihanja in smrti.

 

Pravne posledice in testiranje
Gama hidroksi butirat spada v tretjo skupino razvrstitve PAS.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.

 

Zaradi svojih učinkov se GHB lahko uporablja kot tako imenovana "date rape drug". GHB namreč povzroča izgubo zavesti in izgubo spomina, zato se žrtve, katerim so GHB podtaknili v pijačo, dogodka ne spominjajo. Če obstaja sum, da ste bili žrtev posilstva pod vplivom prepovedanih drog, je izjemno pomembno, da dejanje čim prej prijavite. Le na ta način je namreč mogoče pravočasno zbrati dokaze, ki so potrebni za identifikacijo storilca.

 

Dodatne informacije o GHB-ju in sorodnih drogah (GBL, 1,4-BD) si lahko prebereš tu.

Povezane vsebine

Novice - Povečan pojav uporabe GHB med uporabniki drog v Sloveniji

24.6.2013Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih PAS: Združenje DrogArt in Center za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana...

Svetovanje - Odvisnost od GBL/GHBja oziroma G-ja

21.8.2015GHB/GBL je snov od katere ob redni uporabi lahko precej hitro postaneš telesno odvisen. Odtegnitvena kriza je lahko zelo huda in ŽIVLJENJSKO...

Droge - Najpogostejše težave in kako ukrepati

25.1.2013Ob zaužitju drog lahko pride do določenih zdravstvenih težav, od katerih se nekatere lahko končajo tudi s smrtjo. Zelo pomembno je te težave...

Droge - GHB in sorodne droge (GBL, 1,4-BD)

20.3.2013V osnovnem članku o GHBju nisi izvedel vsega kar si iskal? Preberi si spodnji tekst o tej in njej sorodnih drogah. Poleg splošnih informacij boš...