Back icon

Preden sem prvič vzel_a GHB/GBL

Pred vami se nahaja nov članek iz serije člankov pod naslovi »Kaj si želim, da bi vedel, preden sem prvič vzel…«. Tokrat o GBL/GHB.

Zdravo folk! Končno sem se prebudila iz melanholije poznega poletja, jeseni, zime… Ok, ja, že zelo dolgo nisem napisala nobenega članka, za kar se vam iskreno opravičujem. Zato pa ne bom več po nepotrebnem izgubljala besed – poglejmo si par izkušenj z GBL/GBL!

1)   »Prva doza, takoj, ko prideš čez najbolj gaden okus možno, je kakor da bi te en vrgel v drug svet, kar naenkrat te imajo vsi radi, ti pa njih še bolj, vsak dotik čutiš ene 3x bolj, pleše se ti, dobro se počutiš… Druga doza, če je prezgodaj, pa se samo vstavi! Saj filingi so zakon, samo telo pa se začne upočasnjevat, saj pleše se ti še zmer, sam ne gre… In če se ne ustaviš, rata stanje, ko »spiš«, samo še zmer veš, kaj se okrog dogaja – no, vsaj misliš da veš, haha. Takrat je pa samo še stooop.«

GBL in njegovi analogi (substance z malo spremenjeno molekulo in zelo podobnimi učinki – GBL in 1,4-BD) imajo značilen okus. GHB je rahlo slan, GBL pa izrazitega grenkega okusa.

Po nepotrebnem bi si zatiskali oči, če bi trdili, da droge v nas ne vzbudijo nekih prijetnih občutkov. Vendar pa je pri GBL-ju zelo tanka meja med dobrim počutjem, sproščenostjo in uživanjem na partiju ter med slabostjo, »komiranjem« in podobnimi neprijetnimi izkušnjami, o katerih si lahko iz prve roke še več preberete tudi spodaj. Povečanje doze za 0,15ml GBL-ja lahko izkušnjo, značilno za nizke doze, spremeni v predoziranje.

Za doziranje velja:

  • Pri nižjih dozah (0.3 – 0.9 ml GBL) pride do sprostitve, evforije, disinhibicije čustev, povečane zgovornosti, povečanega libida ipd.
  • Pri srednjih dozah (0.9 – 1.5 ml GBL) poleg nekoliko močnejših učinkov, ki se pojavljajo pri nižjih dozah, lahko pride do slabosti, bruhanja, epilepsiji podobnih napadov in izgube spomina. Pojavita se zmanjšana frekvenca bitja srca in dihanja.
  • Pri močnih dozah (1.5 – 3 ml GBL) pride do izgube zavesti in pri dozah nad 3 g lahko pride pri nevajenih uporabnikih že do nevarnega zmanjšanja frekvence dihanja in posledično lahko tudi do smrti. Pri nekaterih uporabnikih, ki so jih zaradi prevelike doze pripeljali v bolnico, so opazili tudi agresivnost.

Vedi, da je vedno bolje začeti z manjšo dozo, saj boš še vedno imel čas, da redoziraš. Predstavljaj si krožnik dišeče, okusne domače goveje juhe. Če jo boš najprej solil bolj malo, je več možnosti, da zadaneš tisti ravno pravi okus – če boš iz prve stresel notri žlico soli, pa bo verjetno tista vroča juha, ki bi ti tako zelo teknila, popolnoma zanič.

Tudi z redoziranjem naj se ti ne mudi preveč. Redoziraj na približno dve uri. Ker ob žuranju in opojnih substancah čas velikokrat teče drugače, si lahko na telefon zapisuješ ure, ko si spil dozo vodice.

2)   »Jaz sem si v 2 deci juica dala normalno dozo, s tem, da prej nisem praktično nič konzumirala (ok, eno lajno sem zategnila), ampak sem naredila dva požirka teh kaplc (ne pijem jih na eks, ker me preveč zabijejo) in se mi je začelo po tistih dveh požirkih vrtet. Šla sem ven iz lokala in sedela sigurno dve uri na tleh, bruhala – se sploh ne spomnim, ker sem vmes itak spala in bruhala v spanju… In kar je bilo najhujše, bila sem tako zadeta, da je šlo vse ven iz mene – oralno in analno, če razumete… Sploh ne vem kdaj… In to da se ti zgodi, tako, pred prijatelji… Še dobro, da so bili z mano, vsaka jim čast…

Pa sem že velikokrat pila kaplce, pa še kaj zmešala zraven na partijih, pa je bilo vedno vse ok. 2 požirka v 2 deci juica, pa nisem bila na Zemlji, ničesar se nisem zavedala, bruhala sem pa ene 4 ure.«

Doza za enkratno uporabo je navadno 1ml GBL-ja za 75 kg težkega moškega, vendar je doziranje močno odvisno od koncentracije GBL-ja, telesne teže uporabnika, predhodno zaužite hrane itd. Pomembno je, da veš, da koncentracija GBL-ja v raztopini ni vedno enaka. To pomeni, da se imaš enkrat pri neki dozi lahko super, drugič pa bo taka ista doza dobesedno kaplja čez rob. Prav zato je pomembno, da začneš z manjšimi dozami in počakaš na učinke – better safe than sorry! Vedi tudi, da je GBL precej močnejši od GHB, zato morajo biti doze nujno nižje. V zadnjem času se pri nas pojavlja praktično samo GBL, zato bodi na to posebej pozoren.

Ob večjih dozah lahko nastopijo slabost, bruhanje, izguba spomina, spanju podobno stanje in nezavest, kar lahko spremljajo tudi krči, srbenju podoben občutek in potenje. Velikokrat se zgodi, da uporabniki bruhajo v spanju, zaradi česar se v skrajnem primeru lahko tudi zadušiš. Ker nesreča nikoli ne počiva in ker smo pod kožo vsi krvavi in kdaj naredimo kakšen kiks (recimo spijemo par kapljic preveč), je pomembno, da imamo ob sebi prijatelje, ki bodo ob takih neprijetnih dogodkih za nas poskrbeli. Če oseba spi, je nujno, da se jo obrne v položaj za nezavestnega in se stalno preverja njeno dihanje in bitje srca. Ker je GBL depresor, upočasnjuje centralni živčni sistem, kar pomeni, da upočasni dihanje, bitje srca in ostale funkcije – telo se začne počasi izklapljati. Ker je predoziranje z GBL lahko smrtno nevarno, je nujno, da je ob osebi, ki »komira«, vedno nekdo, ki nanjo pazi, preverja stanje, in če se to vsaj malo ne izboljša v 15 minutah, je čas, da se pokliče 112.

Žal nekateri nesrečo drugega tudi izrabijo. Ker se oseba, ki je predozirala na GBL, zelo verjetno ne bo spomnila ničesar, je lahko tarča posmeha (snemanje, objavljanje na družbenih omrežjih), kraje, fizičnega ali spolnega nasilja. Če oseba sumi, da ji je bil GBL podtaknjen, je to lahko razlog za prijavo na policiji. Še posebej dobro bo, če lahko s seboj nesete vzorec pijače, da se jo lahko testira. Enako velja, če oseba sumi, da je bila spolno zlorabljena. GBL se iz telesa izloči zelo hitro (v roku 8 ur), zato je pomembno, da čim prej obiščeš zdravnika, ki te bo pregledal, odvzel bris… in če želiš, se tudi v tem primeru lahko poslužiš prijave na policiji.

Take izkušnje so lahko izjemno neprijetne tako za tistega, ki je predoziral, kot za njegove bližnje. Dobro je, če se o tem kasneje pogovorite, lahko pa si poiščete tudi strokovno pomoč, da to izkušnjo predelate. To lahko anonimno storite tudi v DrogArtovi svetovalnici (prek spleta, skypa, telefona, osebno).

3)   »Frendi so to vodico probal in nekje so slišal, da se to dozira z zamaški. Saj, ko natočiš tisto v zamašek, zgleda malo… Potem, ko ti pa frend pade dol, pa ugotoviš, da je bilo preveč.«

Zamaški – in sploh katerikoli drugi nenatančni pripomočki – so za odmerjanje doz neprimerni. Če želiš katerokoli drogo uporabljati odgovorno, moraš med drugim tudi upoštevati natančno doziranje. Pri GBL je to posebej pomembno zaradi tanke meje med žuranjem in tuljenjem sirene rešilca. Zamaški se že sami med seboj lahko precej razlikujejo, poleg tega pa je mililiter tako majhna enota, s katero običajno nimamo opravka vsak dan, da nimamo pravega občutka, kaj je en in kaj pet mililitrov. Če veš, da boš uporabljal_a GBL/GBL, poišči DrogArt terensko ekipo in prosi za brizgalko, lahko jo kadarkoli med tednom prideš iskat na DrogArt info točko, ali greš kupit v lekarno, ki ti je najbližje. Brizgalka ima kapaciteto en mililiter, vendar pozor – morda je zate glede na spol, težo, toleranco ipd. primerna manjša doza, zato tudi z brizgalko doziraj previdno!

Na DrogArtu smo naredili poskus, koliko mililitrov gre v različne zamaške. Video si lahko ogledaš tule.

4)    »Nikoli ne bom pozabila, ko smo bili na žuru, in je moj kolega, ki je bil sicer že ful pijan, začel kar pobirat random kozarce iz miz in jih pil, in itak je v enem dobil vodico not (to nam je kasneje povedala bejba, ki je imela v tistem kozarcu notri vodico za celo družbo). Mi tega sploh nismo vedeli, samo naenkrat je padel s stola in se udaril v glavo, ni se odzival, oči so mu plavale, to je bilo res grozno za videt… Itak smo klicali rešilca, ker se ni spravil k sebi. Mislim, da ga je izučilo, vsaj upam, da ga je.«

O predoziranju je bilo v tem članku že dosti govora, zato želim na tem mestu malo več povedati o mešanju GBL-ja z ostalimi substancami. GBL je depresor in ga je izjemno (celo smrtno) nevarno mešati z ostalimi depresorji, kot so alkohol, benzodiazepini in opiati oz. opioidi. Če depresorje mešaš z drugimi depresorji nastopi učinek 1+1=3, kar pomeni, da učinki postajajo mnogo močnejši, se potencirajo. Zato tudi na žuru, če se odločiš za uporabo, »vodico« raje mešaj v sok, kot v pivo.

Tudi mešanje z ostalimi substancami odsvetujemo, saj tako prenehajo veljati pravila, ki veljajo za vsako substanco posebej, kar lahko vodi do možnih zapletov. Ob hkratni uporabi s stimulativnimi drogami lahko uporabniki zaužijejo večje količine in s tem povečajo »high« ter izničijo nekatere slabe učinke obeh drog, a se hkrati izpostavljajo večji škodi zaradi toksičnosti. Na daljši rok je takšna kombinacija lahko zelo škodljiva za srčno mišico.

Poleg tega je pomembno izpostaviti tudi to, da je GBL zelo zasvojljiva substanca. Če ga uporabljaš recimo en teden vsak dan, obstaja verjetnost za nastanek psihične in fizične zasvojenosti. Odtegnitveni sindrom vključuje nespečnost, razdraženost, slabost, bolečine v mišicah idr. Ob nenadnem prenehanju obstaja možnost smrtnega izida, zato je zelo pomembno, da se zasvojeni od GBL-ja in sorodnih substanc odvajajo pod medicinskim nadzorom s postopnim zmanjševanjem doz. Slabo počutje lahko traja tudi več tednov, dokler se v telesu ponovno ne vzpostavi ravnotežje.

Več o GBL-ju najdeš na tej povezavi, o zasvojenosti z njim pa si lahko prebereš tukaj. Če imaš kakršno koli vprašanje, so ti svetovalke v DrogArt svetovalnici na voljo.

Še vedno ste vabljeni, da podelite kakšno svojo izkušnjo – dobro, slabo, zanimivo, nepričakovano – vse je okej! Pišete lahko na mejl info@drogart.org ali pa zapis anonimno objavite na našem forumu v tej temi.