Back icon

GBL Update 2.0

Zaradi ponovnega porasta uporabe GBL-a v Sloveniji in stisk s katerimi se posledično na nas obračajo uporabniki, smo se odločili, da napišemo nekaj odstavkov posvečenih GBL-u. Pišemo torej o zmanjševanju tveganj ob morebitni uporabi, negativnih učnikih na telo in psiho ter o težavah, ki se pojavijo ob prenehanju uporabe tega depresorja.

GBL je depresor v obliki tekočine, ki je 1,6x močnejši derivat GHB-ja (Gama-hidroksi butirat). V telesu se iz GBL-ja spremeni v GHB in se v možganih veže na Gaba receptorje. V manjših količinah povzroča stimulativne učinke, podobno kot alkohol; ob prevelikem odmerku pa lahko povzroči omotičnost, bruhanje, zaspanost, sedacijo, konvulzijo oz. krče, komo in smrt.

Število smrtnih primerov povezanih z GBL-om v evropskih državah še vedno raste (št. hospitalizacij na Nizozemskem se je v zadnjih petih letih povečalo za 250%). GBL je ena izmed najbolj nevarnih drog na našem prostoru, saj je substanco treba zelo natančno dozirati, pri uporabnikih povzroča močan »craving« in je ob enem zelo zasvojljiva psihoaktivna substanca.

GBL-a na seznamu prepovedanih snovi ne bomo našli, vendar je kljub temu prepovedan, ker je ciklični ester GHB, ki pa je na omenjenem seznamu. V Sloveniji namreč velja izomerni zakon, kar pomeni, da so prepovedane vse snovi, ki so na seznamu skupin prepovedanih drog in izomere, estri ter etri teh substanc. 

Zaradi lahke dostopnosti, relativno nizke cene in močnega učinka je popularnost GHBja v zadnjem času znova večja tudi pri nas. Ob tem pa se seveda pojavlja tudi vedno več težav povezanih z omenjeno drogo s katerimi se na nas obračajo uporabniki.

Kaj so nam v zadnjem času povedali uporabniki?

GBL se uporablja v industriji kot čistilo za odstranjevanje madežev, rje, sekundnega lepila in kot čistilo za platišča. Sama sestava substance je izjemno korozivna zaradi tega uporabniki ob zaužitju poročajo o močnem kemičnem vonju, okus ob zaužitju pa kot zelo neprijeten, dražeč za sluznico in ustno votlino zato pri mnogih uporabnikih prihaja do poškodb že pri samem jemanju. Pri samem zaužitju so izpostavljeni predvsem požiralnik, sluznica, trebuh, grlo ter ustna votlina in zobje, zato GBL dobro razredči s sokom, da se izogneš opeklinam zaradi bazičnosti substance.

Izjemno zasvojljiva substanca in močan primež

Uporabniki so v zadnjem času poročali o tem, da so z GBL-om zelo hitro postali zasvojeni. Zasvojenost se je, sodeč po nekaterih primerih, pojavila že po prvem tednu uporabe, saj so zaradi močnega cravinga, uporabniki v kratkem časovnem obdobju parih dni, zaužili večje količine substance, si s tem povišali toleranco ter telo navadili na učinek droge. Zelo pomembno je vedeti tudi, da se je zasvojenosti od GBL-a izjemno težko rešiti. Ob fizični zasvojenosti, so odtegnitveni simptomi zelo podobni tistim, s katerimi se srečujejo uporabniki, ki želijo prenehati z uporabo heroina. Uporabniki so poročali o dolgotrajnem odvajanju in krizi, ki traja nekaj tednov. Uporabniki, ki so se odvajali od GBL-a so se spoprijemali z  razdraženostjo, tesnobo, nespečnostjo, strahom, hudimi krči, paničnimi napadi, srbečo kožo, visokim krvnim pritiskom, delirijem, halucinacijami, ipd.             

Če pride do telesne zasvojenosti z GBL-jem je izredno pomembno, da ne prenehaš nenadoma z uporabo, saj v tem primeru lahko pride do delirija in epileptičnih napadov, kar se lahko konča tudi smrtno. Pomembno je postopno zniževanje doze. Več o tem najdeš tukaj.

Neželeni učinki že ob običajnih dozah

Že ob uporabi običajnih odmerkov GBL-ja lahko pride do neželenih reakcij. Uporabniki poročajo o tem, da so mišice po zaužitju izjemno sproščene. To v praksi pomeni, da je lahko problem že držanje kozarca, telefona, govorijo tudi o tem, da si izjemno šibek in da včasih ne moreš zadržati niti lastne vode ali blata.

Seveda GBL vpliva tudi na razsodnost. Uporabniki poročajo, da so večkrat dezorientirani in nerazsodni. Poročajo tudi o vročini, močnem občutku, da jih segreva in posledično, ne zavedajoč se okoliščin, pozimi hodijo zunaj v kratkih majicah in kratkih hlačah. Nekateri uporabniki poročajo zmanjšanih umskih sposobnostih; nezmožnost opravljanja osnovnih funkcij razmišljanja, izgubi spomina, posledicah, ki so prisotne še nekaj časa po prenehanju jemanja GBL-a. Ne upravljaj s predmeti ali stroji, ki bi lahko poškodovali tebe ali druge.

Dobro poznan je tudi efekt na človekov libido; ljudje so »potrebni«, zato ne pozabi na zaščito in uporabi kondom, ter se zaščiti pred spolno prenosljivimi okužbami in neželeno nosečnostjo. Zaradi specifičnih učinkov GBL-a se poveča možnost spolnih zlorab. Žrtve takih sprevrženih dajanj se pod vplivom GBL-ja, po poročanju naših uporabnikov, ne morejo braniti, čeprav so prisebni zato je izkušnja še toliko bolj travmatična. GBL se v telesu zelo hitro presnavlja (<8h) in se ga zato, v primerih dokazovanja podtikanja, težko zazna. Zato je v primeru, če sumiš, da si pod neželenim vplivom GBL-ja doživel_ a spolno zlorabo, izredno pomembno, da se takoj obrneš po zdravniško pomoč in dejanje prijaviš na policijo, kjer bodo v krvi lahko dokazali prisotnost GBL-a. Za preventivne ukrepe, pa si lahko prebereš še tale članek.

Uporaba GBL-a se skrajno odsvetuje ljudem, ki trpijo za tahikardijo ali ekstrasistolami (močno povečana možnost za srčni napad), epileptikom (lahko sproži epileptični napad), ljudem, ki jemljejo antipsihotike, nosečnicam, ljudem, ki jemljejo Norvir, benzodiazepine ali pomirjevala.

Odmerki GHB v primerjavi z dozami GBL 

 • Pri nižjih odmerkih (0.5 – 1.5 g GHB-ja, 0.3 – 0.9 ml GBL-ja) pride do sprostitve, evforije, disinhibicije čustev, povečane zgovornosti, povečanega libida ipd.
 • Pri srednjih odmerkih (1.5 – 2.5 g GHB-ja, 0.9 – 1.5 ml GBLja) poleg nekoliko močnejših učinkov, ki se pojavljajo pri nižjih dozah, lahko pride do slabosti, bruhanja, epilepsiji podobnih napadov in izgube spomina. Pojavita se zmanjšana frekvenca bitja srca in dihanja.
 • Pri močnih odmerkih (2 – 4 g GHBja, 1.5 – 3 ml GBLja) pride do izgube zavesti in pri dozah nad 3 g lahko pride pri nevajenih uporabnikih že do nevarnega zmanjšanja frekvence dihanja in posledično lahko tudi do smrti. Pri nekaterih uporabnikih, ki so jih zaradi prevelike doze pripeljali v bolnico, so opazili tudi agresivnost.

*zgornjih učinki veljajo za povprečnega uporabnika, zato je pri odmerjanju nujno upoštevati, svoje psihofizične lastnosti (teža, spol, izkušenost, toleranco) in po  potrebi dodatno prilagoditi odmerek.

Kaj lahko še naredim?

 • Vedno testiraj substanco
 • Upoštevaj pravilo Set&Setting
 • Previdno in natančno doziraj z dozirko (dobiš jo v naših infotočkah in pri informatorjih na terenu)
 • V primeru redoziranja počakaj vsaj 2 uri. Zaradi časovne dezorientacije uporabi časovnik oz. štoparico, da boš vedel pred koliko časa si zaužil psihoaktivno substanco.
 • Naj pripravek, pijača z GBL-jem ne kroži med ljudmi
 • Nikoli ne jemlji sam, nekomu v družbi vedno povej kaj, koliko in kdaj si vzel
 • V primeru predoziranja (če človek zaspi) daj osebo v položaj za nezavestnega in preverjajte dihanje. V primeru, da se stanje ne izboljša v 20min pokliči nujno medicinsko pomoč.
 • Nujno zdravniško pomoč pokliči takoj ko zaznate, da je dihanje pri nezavestnem neredno ali zelo počasno.
 • Nikoli ne mešaj z ostalimi depresorji.
 • Nikoli ne mešaj s stimulansi.
 • Pomembno je vedeti tudi, da GBL na vsakega deluje drugače.

Če ti je uporaba GBL-ja ušla izpod nadzora, ali se soočaš z zasvojenostjo, se lahko po pomoč obrneš na DrogArt svetovalnico.