Back icon

Podtikanje substanc

O podtikanju večinoma govorimo v primerih, ko se v tvojem kozarcu znajde substanca, ki je nisi naročil_a (npr. GBL v alkoholni pijači), a koncept je v resnici širši. O podtikanju govorimo tudi, ko prijatelj_ica naroči enojno vodko s sokom, ti pa natakarju oddaš naročilo za dvojno vodko s sokom ali če te nekdo zavaja glede vsebnosti substance, ki ti jo ponudi (npr. ti ponudi kokain, a je v črti tudi ketamin).

Največkrat so podtaknjene substance z uspavalnim učinkom, ki so zaradi anestetičnega učinka v kombinaciji z alkoholom še posebej nevarne. V skrajnem primeru lahko vodijo celo v komo ali smrt.

V teh primerih govorimo o podtikanju, ki je kaznivo dejanje!

Kdaj posumiš, da ti je bilo nekaj podtaknjeno?

Če ti je bilo v pijačo nekaj podtaknjeno, je majhna verjetnost, da le-to okusiš ali vohaš. Situacijo lahko prepoznaš tako, da se počutiš neobičajno netrezno glede na to, da veš, da nisi zavestno zaužil_a tolikšne količine alkohola ali druge psihoaktivne snovi, ki bi takšno počutje povzročile ter če obstaja možnost, da bi se ti nekaj takega zgodilo (npr. nisi imel_a pijače stalno pod nadzorom, nekdo drug ti je prinesel že odprto pijačo).

Učinke podtaknjenih substanc lahko zaznaš zelo hitro (15–30 min po zaužitju). Vedno bodi pozoren_a tudi na naslednje simptome, ki se pojavijo nenadoma:

 • večja opitost od pričakovane (upoštevajoč poznavanje svojih meja),
 • popustijo ti zavore,
 • težave pri koordinaciji, težko stojiš na nogah,
 • imaš težave pri govoru, vid postane zamegljen,
 • doživljaš močne občutke strahu in nezaupanja,
 • imaš halucinacije (vidne, slušne, taktilne – občutki na koži ali pod kožo),
 • ti je slabo ali bruhaš.

Ko se vse zgodi prehitro in simptome zaznaš….

šele, ko se prebudiš iz nezavesti oziroma ko učinki substance popustijo in se znajdeš v nenavadnih okoliščinah (neznan kraj, brez osebnih predmetov, brez oblačil …). To je lahko zelo neprijetna in travmatična izkušnja in pomembno je, da s tem ne ostaneš sam_a, ampak se obrneš na prijatelja, starše ali drugo bližnjo osebo, ki ti lahko nudi čustveno podporo in te spremlja pri nadaljnjih korakih (obisk bolnišnice, prijava na policiji …), če se odločiš zanje.

Vse zgoraj naštete posledice se lahko zgodijo tudi zgolj zaradi učinkov alkohola oziroma drugih psihoaktivnih substanc, ki si jih zaužil_a namenoma, vendar v preveliki količini oziroma so imele neobičajno močan učinek. Tudi v takem stanju si bolj ranljiv_a za zlorabe, poškodbe in druge neprijetne dogodke, a tudi če substance, ki te naredijo bolj ranljivega_o zaužiješ prostovoljno, to še ne pomeni, da te lahko kdorkoli nadleguje. Zato je pomembno, da s prijatelji na zabavi vedno pazite drug na drugega, se med seboj opozorite, če se vam zdi, da je nekdo popil preveč, in si pomagate, če se začnejo dogajati neobičajne stvari.

Kako zmanjšaš možnost, da se ti kaj podtakne?

Skušaj se izogibati neznanim situacijam, kjer lahko izgubiš nadzor, sprejemaš tvegane odločitve in se slabše zavedaš nevarnosti. Upoštevanje naslednjih korakov lahko zmanjša ali celo prepreči možnost podtikanja:

    Nikoli ne puščaj pijače brez nadzora, paziš pa lahko tudi na pijačo svojih prijateljev.

    Ne sprejemaj pijače od neznancev.

    Ne sprejemaj drog od neznancev.

    Ne zaužij drog, ki jih nisi prej sam_a testiral_a.

    Na zabavo se odpravi v družbi prijateljev.

    Naročaj ustekleničeno pijačo.

    Izogibaj se bovlam in naročanju koktajlov v vrču.

Kaj pa lahko storiš, če se ti zdi, da so ti nekaj podtaknili?

 • Takoj se obrni na nekoga, ki mu lahko zaupaš (prijatelj, osebje kluba, policist ipd.).
 • Če ob sebi nimaš prijateljev ali druge zaupne osebe, pokliči na 112 (če so ti telefon ukradli, prosi nekoga, da ti ga posodi) in se hitro umakni na varen kraj.
 • Če se zelo slabo počutiš, naj te zaupna oseba odpelje na urgenco. Tam povej, da sumiš, da ti je bilo nekaj podtaknjeno. Ker se večina drog iz telesa izloči v 72 urah po zaužitju (GBL pa že po 12 urah), je pomembno, da se čim prej testiraš in pridobiš laboratorijske izvide (pomembni so tudi za preiskavo).
 • Ob sumu na spolno zlorabo bodo na urgenci opravili tudi test nosečnosti in spolno prenosljivih bolezni.
 • Če okoliščine dopuščajo, lahko shraniš sumljivo pijačo/snov in jo prineseš s sabo na urgenco ali na policijo. Analiza vzorca lahko pomaga ugotoviti, katera snov je bila podtaknjena in služi kot dokaz pri preiskavi.
 • Tudi na policijo dejanje prijavi takoj, ko lahko. Hitreje, ko to storiš, več dokazov se lahko zbere za izvedbo preiskave, vendar to še ne pomeni, da bo policiji tudi uspelo najti storilca. V vsakem primeru je pomembno, da se zbirajo informacije, policisti pa so bolj pozorni na takšna dejanja tudi vnaprej. Prijavo na policijo lahko podaš kot anonimno spletno prijavo (na policija.si).
 • Tako priče kot žrtve nasilja imate na voljo več organizacij, na katere se lahko anonimno obrnete in dobite podporo (ne glede na to a želite prijaviti dogodek) in zagovorništvo med postopkom prijave, npr. Društvo SOS telefonDruštvo za nenasilno komunikacijo ali PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja.
 • V primeru, da si v tujini in ni ob tebi nikogar od tvojih bližnjih, se po pomoč lahko obrneš na veleposlaništvo v tujini, potovalno agencijo, lastnika bara ali hotela.

Odgovornost nosi zmeraj storilec in ne žrtev!

Žrtvam podtikanja (in posledične možne spolne zlorabe) je pogosto nerodno, lahko se počutijo krive ali jih je sram, ker so bile zlorabljene. Lahko se jim zdi, da je njihovo vedenje povzročilo dogodek, ki se je zgodil, in da so bile nekako odgovorne za to. Pomembno je, da veš, da NISI TI KRIV_A in da s prijavo dogodka mogoče lahko pomagaš preprečiti, da bi se kaj takega zgodilo še komu. Vedi tudi, da te policija ob prijavi ne bo preganjala, tudi če si nekaj substanc zaužil_a prostovoljno, saj uporaba drog ni kaznivo dejanje.

Da ti bo vsaj malo lažje, je dobro, da se čim prej obrneš na prijatelje, starše oziroma druge osebe, ki so ti blizu, lahko pa si poiščeš tudi strokovno podporo. Za nasvet in psihosocialno podporo smo ti na razpolago na našem svetovalnem telefonu na številki 041 730 800 (pon-pet med 10. in 16. uro).

Kako naj pomagam prijatelju_ici?

Kot smo že večkrat omenili, so za čim bolj prijetno zabavo pomembni dobri »partibadiji«. S prijatelji_cami pazite drug na drugega, vedno si povejte, kaj uživate in kam greste, najbolje pa je, da se držite skupaj. Tako se lahko opozorite, če se vam zdi, da je nekdo spil preveč oziroma ste pozorni, če se nekdo začne obnašati nenavadno (znaki opisani zgoraj). V primeru, da se simptomi podtikanja začnejo dogajati tvojem_i prijatelju_ici, poskrbi zanj_o: naj preneha s pitjem, umaknita se na varen kraj, spremljaj njegovo_no stanje (če se počuti zelo slabo, pokliči 112; če omedli, ga_jo položi v položaj za nezavestnega in pokliči reševalce) in ga_je ne pusti same_ga. Predlagaj, da gre na urgenco, kjer lahko naredijo preiskave. Poskrbi, da pride varno domov. Tvoja podpora je pomembna tudi, če se odloči za prijavo na policijo. Bodi na voljo za pogovor (vendar ne vsiljivo) in mu_ji stoj ob strani, saj je v taki situaciji zanj_o zelo pomembno, da ima ob sebi nekoga, ki mu_ji zaupa.

V primeru, da je bil_a prijatelj_ica spolno zlorabljen_a, mu_ji daj jasno sporočilo, da ni sam_a kriv_a! Nikoli je ne obtožuj, da laže in ne skušaj zmanjšati teže dogodka. Pomembno je, da spoštuješ njegovo_no avtonomijo – storilec ji je že vzel možnost odločanja, ne stori tega še ti s tem, da mu_ji govoriš, kaj mora narediti. Lahko ga_jo vprašaš, kaj misli o možnosti, da bi se obrnil_a na policijo oziroma se pogovoril_a s svetovalcem_ko, vendar bodi odprt_a za kakršen koli odgovor. Poslušaj ga_jo in mu_ji  povej, da se lahko obrne nate, če želi.

Več o prijavah spolnega nasilja si lahko prebereš na naslednji povezavi: https://www.instagram.com/p/Chppp41ocWJ/

Poskrbi zase! Take situacije so stresne tudi za prijatelje, ki žrtvi stojijo ob strani, zato se tudi ti o dogodku z nekom pogovori.

Povezana vsebina:

7. februar 2020

Konsenz

Kaj je ta konsenz, o katerem se zadnje čase toliko govori? Kako se povezuje s parti sceno? Zakaj je sploh pomemben? Na ta vprašanja bomo odgovorili v članku in si pogledali, kako poskrbeti za konsenz v night life-u in kaj storiti, če se nam je zgodilo kaj, v kar nismo privolili. Konsenz se lahko nanaša na žuranje na splošno, pitja alkohola in uporabo drog, seksa in še česa.

arrow
27. februar 2018

Zamaški so “out”

Si tudi ti med tistimi, ki dozira “na uč”, ali se poslužuje materialov, o katerih so “slišali, da so ravno pravšnje” za doziranje? Na DrogArtu smo naredili poskus, koliko mililitrov gre v različne zamaške. Poglej si video!

arrow
24. januar 2022

GBL Update 2.0

Zaradi ponovnega porasta uporabe GBL-a v Sloveniji in stisk s katerimi se posledično na nas obračajo uporabniki, smo se odločili, da napišemo nekaj odstavkov posvečenih GBL-u. Pišemo torej o zmanjševanju tveganj ob morebitni uporabi, negativnih učnikih na telo in psiho ter o težavah, ki se pojavijo ob prenehanju uporabe tega depresorja.

arrow
4. januar 2018

Alkohol

Alkohol je droga, saj ima vse lastnosti droge, čeprav se o njem pogosto ne razmišlja na tak način. Droga označuje vsako surovino (rastlinskega, industrijskega izvora), ki vpliva na človekovo psihofizično stanje (vpliva na vedenje, mišljenje in čustvovanje ter spremeni telesne funkcije, kot sta dihanje in srčni utrip). Povzroča tudi fizično ali psihično stanje odvisnosti in sproža vrsto socialnih, psiholoških in fizičnih posledic.

arrow