Back icon

GHB in GBL

Po učinkih sta nekoliko podobni MDMAju, zato je njuno poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa, lahko pa ga dobimo tudi v obliki prahu ali kapsul. GBL je zmeraj v tekoči obliki in ga prepoznamo po bolj ostrem vonju in izrazitem okusu.

Gama-hidroksi butirat, bolje poznan pod kratico GHB, je močna psihoaktivna snov, ki se že dolgo časa pojavlja v Sloveniji. Poleg GHB-ja se na črnem trgu pojavljata tudi njegova derivata – GBL in 1,4-BD. V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo (t.i. date-rape drug).

Tudi bolj izkušeni uporabniki pogosto ne poznajo razlike med tema dvema substancama. Četudi se GBL v telesu pretvori v GHB (in je slednji tisti, ki deluje na človeka) je pomembno točno vedeti katero substanco bomo zaužili, saj obstaja pomembna razlika v doziranju: GBL je precej močnejši (1ml GBL ≈ 1,6g GHB), hitreje začne učinkovati in drži manj časa. Uživalci, vajeni GBL-ja, lahko po zaužitem GHB-ju zmotno mislijo, da jih ta »ni prijel«, prehitro redozirajo in s tem tvegajo predoziranje, kar v primeru tovrstnih substanc lahko pomeni življenjsko ogrožajoče stanje.

GHB deluje na dva tipa receptorjev. Pri zelo majhnih dozah deluje predvsem na GHB receptorje in deluje stimulativno, pri večjih dozah pa deluje še na GABAB receptorje in ima sedativne, evforične in hipnotične učinke. Posredno pa deluje tudi na dopaminski, serotoninski in endorfinski sistem. Specifičnega antidota za zastrupitev z GHB-jem ni.

Oblike in analogi

Gama-hidroksi butirat oz. GHB se na črnem trgu pojavlja v obliki raztopine, lahko pa tudi v obliki praška, ki je zelo higroskopičen (veže vlago). Če je GHB v tekoči obliki, je zelo pomembno, da so uporabniki seznanjeni s TOČNO koncentracijo (t.j. koliko gramov GHB-ja je v mililitru oz. decilitru raztopine). Če koncentracija uporabnikom ni poznana, je ZELO POMEMBNO nizko in pazljivo doziranje! GHB ima glede na vrsto priprave t.j. glede na uporabljeno bazo pri sintezi (natrij, kalij, kalcij, magnezij) različno intenziteto in obliko slanosti oz. okus po milu.

Poleg GHB-ja lahko zasledimo še dve podobni spojini – GBL (gama-butirolakton) in 1,4-BD (1,4-butandiol). Obe spojni sta farmakološko neaktivni (sta t.i. prekurzori oz. prodrogi), ki se v telesu spremenita v aktivni GHB. GBL in 1,4-BD se uporabljata kot industrijsko topilo in imata glede na stopnjo čistosti lahko različen vonj in v nerazredčenem stanju zelo dražita sluznico. Če uporabniki uživajo GBL ali 1,4-BD je pomembno, da spojini predhodno dobro razredčijo.

Uporaba v medicini

GHB je leta 1961 sintetiziral Henri Laborit, ki je raziskoval strukturne analoge gama amino butirata (GABA), enega izmed glavnih inhibitornih nevrotransmiterjev. Zaradi svoje specifične strukture aktivira enake receptorje kot GABA in posledično povzroči inhibicijo komunikacije med živčnimi celicami v možganih. Ker pri večjih dozah (nad 4 grame) povzroča zelo globoko nezavest, so ga uporabljali kot generalni anestetik pri operacijah, a se je s prihodom novih anestetikov njegova uporaba zmanjšala.

GHB se trenutno uporablja kot zdravilo za narkolepsijo, saj omogoča bolnikom bolj kvalitetno spanje in tako povzroči manj narkoleptičnih napadov čez dan. V Sloveniji je registriran pod imenom Xyrem.

V nekaterih državah se uspešno uporablja kot podporno zdravljenje pri alkoholizmu. GHB lahko zmanjša ali celo prepreči željo po alkoholu, a seveda pod skrbnim zdravstvenim nadzorom in kontroliranimi dozami. Terapevti, ki se ukvarjajo s takšnimi terapijami, svarijo pred stigmatizacijo uporabe GHB-ja.

Uporaba v nemedicinske namene

Poleg rekreativne uporabe GHB pogosto uporabljajo bodybuilderji, saj GHB povzroči sproščanje rastnega hormona in omogoča sprostitev mišic po naporni telovadbi. Čeprav je sproščanje rastnega hormona znanstveno potrjeno, so anabolni učinki (pridobitev mišične mase) še vedno nedokazani. Zaradi svojih hipnotičnih učinkov pa se ga uporablja tudi za izboljšanje spanja.

Učinki

GHB je po klasifikaciji sedativni hipnotik, razvili so ga kot uspavalno sredstvo. V manjših dozah povzroča evforični učinek, ki ga lahko primerjamo z alkoholom (sprostitev, sreča in družabnost), pri večjih dozah lahko uporabnik postane omotičen in zaspan. GHB v večjih dozah povzroča bruhanje in izgubo zavesti.

Učinki GHBja navadno nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju, GBLja pa navadno hitreje (5-10min). Glavni učinki GHBja trajajo okrog dveh do treh ur, GBL-ja pa od ene do dveh ur, vendar lahko občutke GHBja in GBLja čutimo dalj časa (do enega dneva).

Učinki GHBja so močno odvisni od doze:

 • Pri nižjih dozah (0.5 – 1.5 g GHB-ja, 0.3 – 0.9 ml GBL-ja) pride do sprostitve, evforije, disinhibicije čustev, povečane zgovornosti, povečanega libida ipd.
 • Pri srednjih dozah (1.5 – 2.5 g GHB-ja, 0.9 – 1.5 ml GBLja) poleg nekoliko močnejših učinkov, ki se pojavljajo pri nižjih dozah, lahko pride do slabosti, bruhanja, epilepsiji podobnih napadov in izgube spomina. Pojavita se zmanjšana frekvenca bitja srca in dihanja.
 • Pri močnih dozah (2 – 4 g GHBja, 1.5 – 3 ml GBLja) pride do izgube zavesti in pri dozah nad 3 g lahko pride pri nevajenih uporabnikih že do nevarnega zmanjšanja frekvence dihanja in posledično lahko tudi do smrti. Pri nekaterih uporabnikih, ki so jih zaradi prevelike doze pripeljali v bolnico, so opazili tudi agresivnost.

GHB deluje na vsako osebo drugače in tudi pri istih uporabnikih lahko pride pri enaki dozi do drugačnega odziva. Zaradi zelo občutljivega doziranja in resnih nezaželenih učinkov je potrebna še dodatna previdnost!

Načini uporabe in doziranje

GHB in njegovi analogi se najbolj pogosto uporabljajo oralno (se zaužijejo). Po zaužitju zelo hitro preidejo v krvni obtok in prvi učinki nastopijo po 15. minutah. Na prazen želodec učinki dosežejo svoj vrh po približno pol ure in trajajo, glede na dozo, od dve do štiri ure. Razpolovna doba je približno pol ure, a se pri večjih dozah poveča, kar pomeni, da telo potrebuje več časa za razgradnjo ene velike doze naenkrat, kot pa za dve polovični dozi ob različnih priložnostih.

 

Oralne doze GHB-ja GBL-ja
Lahka 0.5 – 1.5 g 0.3 – 0.9 ml
Srednja 1.5 – 2.5 g 0.9 – 1.5 ml
Močna 2 – 4.0 g 1.5 – 3 ml
Lahko povzroči globok spanec 3 – 5 g 2 + ml
Predoziranje 5 – 10 g 3 – 6 ml
Zastrupitev (možnost smrtnega izida) 10 + g 6 + ml

 

Prav zaradi svojega izgleda (brezbarvna tekočina) je pravilno doziranje GHBja nemogoče, če ne veš v kakšni koncentraciji se snov nahaja v steklenički. Zato se je pred uporabo potrebno dobro pozanimati o količini droge, ki jo boš zaužil. V eni dozi je lahko zelo, zelo različna količina GHBja in zato ni nujno, da bo enaka doza vedno učinkovala enako. Lahko bo enkrat ravno prav, drugič pa že odločno preveč in se bo pot na party končala v bolnišnici.

 

Doza za enkratno uporabo je navadno 1.6g GHB-ja oz. 1ml GBL-ja za 75 kg težkega uporabnika, vendar je doziranje močno odvisno od koncentracije GHBja, telesne teže uporabnika, predhodno zaužite hrane itd.

 

Že rahlo povečanje doze ima na učinek GHBja in GBLja izjemen vpliv. Povečanje doze za 0.25g GHBja oz. 0.15ml GBLja lahko izkušnjo, značilno za nizke doze, spremeni v predoziranje.

Ponovno doziranje se priporoča šele, ko izzvenijo učinki prve doze, saj se substanca v večjih količinah počasneje presnavlja in lažje pride do predoziranja.

Predoziranje

Predoziranje lahko nastopi od 2g GHBja naprej, odvisno od telesne teže in občutljivosti uporabnika. Pri predoziranju nastopi slabost in močna omotičnost in zaspanost, ki se lahko stopnjuje do izgube zavesti in kome. Stanje je lahko življenjsko ogrožujoče, saj ob globoki komi lahko pride do prenehanja dihanja ali bruhanja in aspiracije. Zato je izjemno pomembno, da v primeru globokega spanca, ki je posledica uporabe GHBja, poskrbite za ustrezno zdravstveno oskrbo.

Človek, ki bo vzel preveč bo najbrž najprej bruhal ali mu bo slabo, potem pa bo zaspal ali padel v nezavest. Ko opaziš, da je človek nezavesten, je treba nujno poklicati rešilca. Pomembno je, da pri nezavestnem preveriš če diha. Če diha, ga daš v položaj za nezavestne (na bok), da se ne bi zadušil, če bi bruhal in ves čas (vsakih par minut) preverjaš vitalne znake (pulz, dihanje). Če ne diha poskušaš najti nekoga, ki zna oživljati ali z oživljanjem začneš sam. Ko pride reševalna ekipa povej kaj je prijatelj vzel in koliko. Če je na partiju prisotna DrogArt ekipa, se čim prej obrni na nas.

Zasvojenost

GHB ima velik potencial za nastanek zasvojenosti in lahko povzroči tako fizično kot psihično zasvojenost. Uporabniki, ki imajo težave z regulacijo uporabe GHB-ja, običajno uporabljajo GHB na vsakih 1 do 3 ure in lahko v enem dnevu zaužijejo tudi več kot 25 gramov. Fizična odvisnost nastopi po dolgotrajnem uživanju večjih količin in odtegnitveni simptomi so podobni kot pri alkoholu in benzodiazepinih.

Pri odtegnitvenem sindromu se pojavijo nespečnost, razdraženost, slabost, bolečine v mišicah in v najslabšem primeru delirium tremens z možnim smrtnim izidom, zato je zelo pomembno, da se zasvojeni od GHB-ja in sorodnih substanc odvajajo pod medicinskim nadzorom. Slabo počutje lahko traja tudi več tednov, dokler se v telesu ponovno ne vzpostavi ravnotežje. Več o zasvojenosti od GHB/GBL lahko preberete tukaj.

Zmanjševanje tveganj

 • NE mešaj GHBja in GBLja z alkoholom, saj je večina smrti zaradi GHBja/GBLja posledica te smrtne kombinacije. Ob tej kombinaciji lahko tudi ob manjših dozah pride do zastoja dihanja in smrti. Lahko je usodno že eno malo pivo!
 • NE vozi pod vplivom. Ena doza GHBja/GBLja ima lahko takšne učinke kot 6 doz alkohola.
 • NE uporabljaj prepogosto. Pogosta uporaba lahko povzroči fizično odvisnost s hudimi odtegnitvenimi simptomi.
 • GHBja/GBLja nikoli ne jemlji sam, vedno v družbi. Če vzameš naj prijatelji vedo za to, da bodo znali ob zapletih ukrepati in povedati, kaj si vzel in koliko si vzel.
 • Vzemi majhno dozo. Nihče si ne želi celega žura prespati ali pa celo končati v bolnišnici.
 • Pijača z GHBjem naj nikoli ne kroži med več uporabniki, vsak naj pije svojo pijačo s točno odmerjeno količino.
 • Nikoli ne doziraj z zamaški, za doziranje so najbolj praktične injekcije, prostornine 1 ml.
 • Če hočeš redozirati, naj naslednja doza sledi v razmaku vsaj 2 ur. Doza naj bo 1 ml ali manj, saj tudi ob rahlem predoziranju (če na primer po pomoti vzameš dvojno dozo) lahko pride do nezavesti.
 • Ker se pod vplivom GHBja/GBLja percepcija časa spremeni, je priporočljivo merjenje (zapisovanje) časa ali redoziranja ob polnih urah, da ne predoziraš.
 • Če uporabniki doma hranijo GHB/GBL, je priporočljivo, da mu dodajo barvo za živila (npr. modra ali zelena) ali ga hranijo v neživilskih posodah, ki so jasno označene (da ga ne bi kdo po nesreči zamenjal z vodo ali kakšnim drugim napitkom).
 • Veliko uporabnikov GHB-ja poroča o povečanem libidu in želji po spolnosti, kar hkrati z zmanjšano prištevnostjo lahko pomeni veliko tveganje zaradi spolno prenosljivih bolezni ali spolnih odnosov, ki bi se jim v normalnem stanju odrekli. Uporabniki se morajo teh učinkov zavedati in biti ustrezno pripravljeni in zaščiteni.

!! Če uporabnik zaradi GHB-ja izgubi zavest, je nujno redno preverjati dihanje (vsakih par minut) in ga postaviti v bočni položaj, saj pogosto pride do bruhanja, kar lahko povzroči zadušitev. Ob taki osebi mora biti vedno nekdo, ki vsakih par minut kontrolira življenjske znake in je pripravljen v kritičnih trenutkih tudi poklicati pomoč. Če pa obstaja sum, da je dihanje nevarno počasno ali nenormalno, je nujno potrebno poklicati zdravniško pomoč (112) in jim objasniti vse podrobnosti! Ko se oseba zbudi, se običajno ne spominja, kaj se je zgodilo in ima lahko lažni občutek varnosti. Tako osebo je potrebno še nekaj ur spremljati in kontrolirati. !!

Novejši članek o GBL-u si lahko prebereš v članku “GBL Update 2.0”.

Pred uporabo si lahko prebereš tudi članek “Preden sem prvič vzel/-a GHB“, v katerem boš lahko prebral/-a izkušnje drugih uporabnikov ter kaj bi si želeli, da bi prej vedeli, preden so prvič vzeli substanco.

Mešanje

Mešanje z depresorji: mešanje z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi (heroin, metadon, tramal etc.) in benzodiazepini (apaurin, helex, xanax, dormicum,…), je lahko ZELO NEVARNA! Ob hkratnem uživanju pride do sinergističnega efekta (1 + 1 = 3), kar pomeni da se učinki drog potencirajo in ne seštevajo. Posledično lahko uporabniki zelo hitro izgubijo zavest in prenehajo dihati!

Mešanje s stimulansi: nevarnost podobna kot pri mešanju teh drog z alkoholom. Ob hkratni uporabi s stimulativnimi drogami lahko uporabniki zaužijejo večje količine in s tem povečajo ’’high’’ ter izničijo nekatere slabe učinke obeh drog, a se hkrati izpostavljajo večji škodi zaradi toksičnosti. Na daljši rok je takšna kombinacija lahko zelo škodljiva za srčno mišico.

Pravne posledice

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.