Back icon

Predoziranje z GBL-om

GBL je potrebno zelo natančno dozirati, saj v primeru predoziranja pride do nezavesti, ki se lahko poglobi v komo in zaradi upočasnitne dihanja pride do smrti.

G-zakomiranja so pogosta in jih mnogi jemljejo kot nekaj običajnega, kar se ljudem zgodi, ko uporabljajo GBL. Na srečo gre pri večini predoziranj za to, da človek globoko zaspi in se čez približno uro zbudi. Vendar pa se zgodi tudi, da človek močneje predozira in takrat nujno potrebuje zdravniško pomoč.

Kako postopamo?

Ko nekdo zakinka zaradi G-ja, ga potresemo in skušamo zbuditi. Če ga lahko zbudimo, ga poležemo na bok in vsake 5-10 minut znova potresemo, ter štejemo kako hitro diha. Normana frekvenca dihanja je 10-15 vdihov na minuto. Če opazimo, da se dihanje upočasnjuje (ko prvič štejemo, naštejemo 10 vdihov, čez 10 minut 8 vdihov, čez naslednjih 10 minut 6 vdihov…), pokličemo rešilca.

Če človeka ne moremo zbuditi s tresenjem, ga skušamo zbuditi z bolečinskim dražljajem. To naredimo tako, da ga močno podrgnemo po prsnici, stisnemo za ključnico, ali pritisnemo na čeljustni sklep. Če se na bolečinski dražljaj odzove, ga položimo na boj in nadzorujemo dihanje, kot je opisano v prejšnjem odstavku.

Če se človek ne odzove na bolečinski dražljaj, pokličemo rešilca.

Rešilca pokličemo tudi, če vemo, da je oseba zaužila večjo količino GBLa, kot je vajena, ali pa če je do predoziranja z GBLom prišlo, ko je bila oseba že močno pod vplivom alkohola ali ostalih depresorskih drog (opioidi, pomirjevala…).

Ob predoziranju z GBLom nikakor ne dajemo osebi stimulansov, da bi ga zbudili. V tem primeru lahko pride do dodatnih zapletov.