Back icon

Psihedeliki v času epidemije

Začetek pomladi. Dnevi se daljšajo, narava postaja čedalje bolj pisana. Nekaj se bistveno spreminja v okolici onstran karantene in medijskega obstreljevanja z novicami o epidemiji. Narava se neustavljivo spreminja in nas vabi na ogled. Vsaj nekaj nas morda pomirja. S preobrazbo narave se človek obredno odloča za t.i. spomladansko čiščenje. Nekaterim to pomeni ribanje oken in odstranjevanje pajčevin, drugim sprememba prehrane in intenzivnejše športne aktivnosti, tretjim pa »notranje« čiščenje, ki ga nekateri poskušajo doseči s pomočjo psihedelikov.

Reprogramiranje misli, higiena duha, čustvena čistka s pomočjo psihedelikov, kakorkoli to poimenujemo in (še pomembneje) dojemamo, je nekaj, kar je v tem obdobju morda bolj vabljivo, bodisi zaradi vremenskih razmer, bodisi zaradi karantene in brezdelja. Poleg tega se širi ideja neustavljivo optimističnih ljudi, da je karantena čas za delo na sebi, za notranjo revolucijo, kar spet lahko nekatere nagovori k uporabi psihedelikov. V tem članku vam želimo podati nekaj misli, informacij in napotkov, s katerimi se lahko odločate tudi v času karantene za manj tvegano opcijo.

Za uporabo drog nasploh, a zlasti za halucinogene je pomembno, da se posvetimo t.i. »setu in settingu«. Setting je okolje, v katerem uživate droge in pozornost na ta element veleva, da pred uporabo pomislite na okoljske faktorje (lokacija, vreme, ljudje, ki vas obkrožajo, splošno družbeno vzdušje, …) in pozorno premislite, a je okolica res primerna za uporabo drog. A imate v mislih kraj, kjer se lahko počutite dobro, varno? Kaj pa družba? No, tu se v času karantene lahko zalomi. A lahko računate na prisotnost ljudi, ki bi jih sicer kontaktirali, če ne bi bilo karantene? Si lahko izberete najprimernejšo družbo za trippanje? Trenutno imamo prijatelje na razpolago le po telefonu ali preko spleta. Ta stik je veliko boljši kot biti brez stika, a pod vplivom psihedelikov je fizična prisotnost trip sitterja (oseba, ki ji zaupamo in ostaja trezna v času našega trippanja) nujna, bodisi za morebitno ukrepanje, če se kaj zalomi, bodisi za pogovor, pomirjujoč dotik ipd.

Set je naše notranje okolje, naše duševno stanje, preplet zavednega in nezavednega. Naše nezavedno veliko bolj nekritično in nediskriminatorno hrani informacije in čustva, pod vplivom psihedelikov pa se meja med zavestnim in nezavednim delom naše psihe zabriše. Izguba nadzora nad psihičnimi vsebinami je stalna posledica uživanja psihedelikov. To konkretno pomeni, da lahko priplavajo na dan tudi manj prijetne vsebine. Splošno vzdušje, tako notranje kot zunanje, čutimo bolj intenzivno in naše notranje vsebine lahko začutimo kot zunanje grožnje. Tudi če menite, da trenutno stanje (karantena, njene posledice in trenutno družbeno dogajanje) nima bistvenega vpliva na vas, se vaše nezavedno s tem verjetno popolnoma ne strinja. Kar se tiče seta upoštevajte naslednje vodilo: če se počutite slabo, imate skrbi ali ste v dvomih, droge ne uporabite. Morebitna posledica neupoštevanja teh napotkov je lahko bad trip oz. težka psihedelična izkušnja, zelo neprijetna in potencialno nevarna izkušnja, ki po navadi traja dokler ne izzvenijo učinki druge, lahko pa tudi dlje.

Tu je nekaj konkretnih napotkov, ki vam svetujemo, da upoštevate, če razmišljate o uporabi psihedelikov v času karantene:

  • Setting ali okoljski faktorji niso samo faktorji, ki jih jasno zaznavamo, ko smo trezni. Zajemajo tudi neko splošno družbeno vzdušje, ki je trenutno precej težko in zaskrbljujoče, tudi če vi niste trenutno zaskrbljeni. Okoljske faktorje pod vplivom psihedelikov čutimo VELIKO bolj intenzivno, kot ko smo trezni, kar je toliko bolj zastrašujoče v času globalne epidemije.
  • Samoizolacija predstavlja izziv pri izbiri trip sitterja. Razmislite, a lahko izberete najbolj primerno osebo, da vam stoji ob strani v času trippanja.
  • Ne zanašajte se na tehnologijo: pod vplivom psihedelikov je tudi preprosto dejanje, kot je telefonski klic, lahko znanstvena fantastika. Zato ne računajte na podporo trip sitterja preko telefona ali videoklica.
  • Izguba nadzora (nad mislimi, psihičnimi vsebinami, ki priplavajo na dan, nad vedenjem …), ki se zgodi pod vplivom psihedelikov, lahko predstavlja velik izziv v času karantene. Ne pozabite na zakonske omejitve – srečanje s policaji med sprehodom po mestu je super material za bad trip.
  • Paranoje so pogosta posledica uporabe psihedelikov. Pomislite, koliko paranoičnih vsebin nam nudi epidemija! Vse te vsebine lahko postanejo glavni akter vašega tripa.
  • Glede na zgoraj opisano lahko sklepamo, da je trippanje potencialno precej nevarno v tem času. To toliko bolj velja za neizkušene ljudi. Svetujemo vam, da prvo psihedelično izkušnjo doživite v veliko bolj prijetnih časih.

Nek splošen napotek bi bil: ne pristajajte na kompromise. Pomislite, a lahko v tej situaciji res dosežete optimalen set in setting, si lahko izberete najljubšega trip sitterja in dobite želeno laboratorijsko testirano substanco, ker psihedeliki bodo brezkompromisno vplivali na vas, vselej z nepričakovanim izidom, ki ga lahko vsaj malo nadzorujete s strogim upoštevanjem napotkov zmanjševanja škode.  

Za dodatne informacije nam lahko pišete na svetovanje@drogart.org ali nas pokličete na 041 730 800. V primeru težke psihedelične izkušnje se lahko obrnete na našo svetovalnico