Back icon

Duševne težave

Neželjene psihične posledice uporabe drog

Vsak izmed vas je sigurno že slišal zgodbo, kako človek, ki je na tripu, lahko misli, da je pomaranča, in se olupi ali pa kako dilerji dajejo LSD v nalepke, ki si jih potem otroci lepijo na kožo in postanejo odvisni. Mitom in legendam se bomo na tem mestu izognili, lotili pa se bomo resnih težav, ki jih lahko imate tudi na psihološkem področju, če se odločite za uživanje psihoaktivnih substanc.

Depresija

Depresija po prežuranem vikendu je nekaj kar pozna marsikdo. Gre za občutek praznine, nemotiviranosti, črnogledosti, človek nima apetita in ima težave s spanjem. Down po žuranju se ponavadi začne drugi dan po žurih, ponedeljek in torek po vikendu sta ponavadi najhujša.  Do depresije oz. padca razpoloženja pride zato, ker se ob uporabi MDMAja in drugih stimulantnih drog porabijo “srečni” nevrotransmiterji (serotonin in dopamin) in telo potrebuje nekaj časa, da se te zaloge obnovijo. Na depresijo vpliva tudi pomanjkanje spanja in izčrpanost, ki sta spremljevalki prežuranih noči.

V obdobju post-ekstazi depresije najbolj pomaga:

  • počitek,
  • druženje z ljudmi, ki jih imate radi,
  • izleti v naravo in
  • kvalitetna hrana.

Depresije nikakor ne poskušajte premagati z novimi dozami ekstazija ali kakšnih drugih (dovoljenih in nedovoljenih) drog, ker boste dolgoročno s tem stanje samo poslabšali in ustvarili začaran krog “upsov in downsov”, iz katerega se boste težko izvlekli.

Kaj storiti, da do tega ne bo prišlo?

Najučinkovitejši nasvet je seveda abstinenca oz. neuporaba drog. Če se vseeno odločiš vzeti droge, lahko temo črnega torka zmanjšaš tako, da delaš dovolj velike premore med uporabo drog. Pri MDMAju je treba imeti vsaj 2 meseca premora med eno in drugo uporabo. Nasploh je pomembno, da večino vikendov preživiš brez drog, predvsem brez stimulansov, skrbiš za dobro hidracijo na zabavah in ne piješ alkohola.

Poskusi ugotoviti katera je najmanjša količina drog s katerimi se imaš lahko še vedno dobro, negativne posledice naslednjih dni pa so minimalne. Naj bodo droge samo občasna popestritev in ne navada oz. “obvezna oprema” za žure.

Psihotična stanja

Pomoč ob tovrstnih težavah/občutkih lahko poiščete v DrogArtovi svetovalnici. Svetovanje je anonimno. Za vključitev v svetovanje ne potrebujete zdravstvenega zavarovanja. Naročanje na prvi svetovalni pogovor na 01 439 72 70 ali 041 730 800, ali piši na svetovanje@drogart.org. Več o naši svetovalnici si lahko preberete na tej povezavi.