Back icon

Četrtinka je nova polovička!

V zadnjih letih čistost substanc po Evropi raste, kljub temu pa se še vedno zasledi prepričanje, da so substance močno namešane in »švoh«. Namen članka je razbijanje zgornjega mita in nagovarjanje k zmernem doziranju, še posebej ob prvi uporabi na novo kupljene substance.

Okoli leta 2008 so se v Sloveniji začele pojavljati različne snovi, ki so nadomeščale klasične droge (predvsem MDMA). Med njimi je prednjačil mefedron, zatem etilon, metilon, GHB, … Ta pojav smo pripisali predvsem izginjanju kvalitetnih ekstazijev, saj so bile takrat na sceni tabletke, ki so vsebovale zelo malo ali celo nič MDMA-ja. Analogi so postali vedno bolj privlačni tudi zato, ker so bili legalni ter si jih lahko naročil kar preko spleta s kreditno kartico.

V zadnjih nekaj letih pa smo priča obratnemu trendu, kjer priljubljenost in čistost klasičnih drog raste, uporaba analogov pa je v zatonu. Prepričanje iz preteklega obdobja, da en ekstazi vsebuje zelo malo MDMA-ja, ali da je kokain v najboljšem primeru 30% čist, pa postaja vedno večji mit.

Povprečje vsebnosti MDMA-ja v tabletah ekstazija nedvomno raste in s tem pa tudi najvišja vsebnost MDMA-ja v eni tabletki, kar je prestavljeno v spodnjem grafu. Lani je bila najvišja vsebnost MDMA-ja med vzorci ekstazijev, prejetimi v Nacionalni forenzični laboratorij, 201 mg, povprečje pa 119 mg/tabletka. V rasti je tudi sama pojavnost MDMA-ja v ekstazijih.

Manj je več

Če se je nekoč priporočalo, da se začne s polovičko ekstazija, se je zaradi podanih podatkov zadnjih treh let stanje spremenilo. Priporočljivo dozo se še vedno računa po formuli:

1 – 1,5 mg na kg telesne teže (npr. oseba s 60 kg – priporočena doza 60-90 mg MDMA-ja).

Ker pa so velike možnosti, da naletiš na tabletko z visoko vsebnostjo MDMA-ja v eni tabletki, je priporočljivo doze prilagoditi. Višanje doz ne prinaša nujno sorazmerno večjega užitka, nedvomno pa veča toleranco in tveganje za neželene posledice, ki so lahko zelo neprijetne in nevarne. Med bolj pogostimi neprijetnimi posledicami so panični napadi, nespečnost, epileptični napadi, paranoja in psihotične epizode, v najhujših primerih pa lahko uživanje prevelikih doz ekstazija poveča tveganje za nastanek možganskega edema, vročinskega udara in/ali celo smrt.

To zlasti velja pri novih, nepreizkušenih substancah (tudi če dobiš pri istem dilerju, za enako ceno in v istem obdobju, še ne pomeni, da gre za enako snov). Zato vas nagovarjamo:

začnite z majhnimi dozami in na splošno prilagodite svoje doze glede na zgoraj navedene podatke.

Kljub vsemu, pa se še vedno pojavljajo bolj ali manj nevarni substituti za klasične droge in/ali nevarne psihoaktive primesi. Uživanju neznanih substanc in nevarnih primesi se lahko izogneš s pravočasnim testiranjem, ki se na različnih točkah po Sloveniji opravlja povsem anonimno in brezplačno! Več o testiranju na POVEZAVI.