Back icon

30 let ekstazija

Ekstazi, bonboni, knofi, iksi, cukri, boni – verjetno obstaja še mnogo drugih uličnih poimenovanj za eno samo drogo, ki je močno zaznamovala 90. leta glasbene rejv scene in je ostala popularna vse do danes.

Pri tem je na začetku potrebno opozoriti na pogosto napačno razumljeno razliko med substanco MDMA in ekstazijem. MDMA je psihoaktivna substanca, ki jo v čisti obliki najdemo kot kristalinično snov, medtem ko je ekstazi tableta, ki vsebuje MDMA in pomožne neaktivne snovi (barvila in polnila), ki omogočajo njeno kompaktnost in barvitost. Ob pogovoru z uporabniki nemalokrat slišimo trditve, da je ekstazi MDMA in spid ali še nek drugi stimulans. Na trgu se to sicer lahko pojavi, a takrat govorimo o primeseh v ekstaziju.

Beli mitsubishiji

Sinteza MDMA nemške farmacevtske družbe sega v davno leto 1912, a pojav prvih tabletk se je zgodil skoraj 80 let pozneje, v zgodnjih 90. letih ob vzponu elektronske glasbene scene. Nekateri od starejših, zdaj mogoče že upokojenih rejverjev se bodo verjetno spomnili prvih ekstazijev z logotipom golobice. Golobica (ang. dove) je bil družinski emblem nizozemskega kemika Guntherja Ashcrofta, ki je bil pionir proizvodnje in distribucije omenjenih tablet na londonski podzemni elektronski sceni. Uspeh tabletk lahko pripišemo evforičnim, empatogenim in povezovalnim učinkom, ki so dobro odgovorili na problematiko razpada družbene ureditve socializma in pojava kapitalizma. Proizvodnja in prodaja sta doživeli velikanski uspeh v svetovnem merilu. Leta 1997 je bil tedenski dobiček ocenjen na več kot 600 milijonov evrov, njegovi laboratoriji pa so zaposlovali 1600 delavcev. Za zakrivanje sledov ilegalne aktivnosti in verjetno pranje denarja je imel v lasti še dva avtosalona (Mitsubishi in Rolls-Royce) in tovarno kron. Ko so oblasti začele zapirati laboratorije, se je odločil za zamenjavo logotipa na tabletki in dodajanje barvil, da bi jih speljal s sledi. Tako so nastali novi logotipi (double crowns, mitsubishi in rolls-royce) tabletk ekstazi, podobna praksa pa se je nadaljevala vse do danes, ko imamo na tisoče različic logotipov in barv. Danes žal ne moramo več trditi, da enak logotip in barva pomenita enako vsebnost tabletke, kot je veljalo v 90. letih. 

Eden izmed najbolj prepoznavnih ekstazijev v zgodovini – beli mitsubishi

Pomankanje safrola

Rejvarska subkultura je v novem tisočletju počasi prehajala v mainstream glasbeno industrijo, temu trendu pa je sledil tudi ekstazi. Večja dostopnost, izbira, nizka cena, razširjena proizvodnja so povzročile, da je bil trg preplavljen s številnimi različicami tabletk najrazličnejših oblik, barv in logotipov. Žur je trajal do leta 2008, ko se je nenadoma vse spremenilo. Ključno vlogo pri tem pa je igral safrol – prekurzor za proizvodnjo MDMA. Safrol se pridobiva iz več kot 360 drevesnih vrst, ki rastejo v jugovzhodni Aziji. Eterično olje se pridobiva iz drevesnih debel, korenin, lubja, vej in listov ter se zakonito uporablja v industriji dišav in insekticidov. Glavna proizvajalka safrola je bila Kambodža, ki pa je leta 2007 prepovedala proizvodnjo, da bi zaščitila še neokrnjene tropske gozdove. Prepovedi so sledile racije kamboške in avstralske policije, ki sta podirali proizvodne destilarne in samo v letu 2008 zasegli ter uničili več kot 33 ton safrola, s čimer bi lahko proizvedli skoraj dve milijardi tablet ekstazija.

Destilarna safrola v ogroženem tropskem gozdu Kambodže

Zaradi pomankanja prekurzorja je evropska proizvodnja zastala, ob nezmanjšanem povpraševanju pa so se na trgu začele pojavljati tablete, ki so vsebovale najrazličnejše psihoaktivne snovi, nekatere med njimi zelo nevarne zdravju uporabnikov. Pogosto so kot nadomestek uporabili PMA (parametoksiamfetamin) in PMMA (parametoksimetilamfetamin), ki nosita visoko tveganje za vročinski udar in serotoninski sindrom, katerih posledica je bilo večje število smrti uporabnikov. Na Nizozemskem se je število tablet, ki niso vsebovale MDMA, z 10 % v letu 2008 povzpelo na 60 % v letu 2009. V iskanju novih alternativ se je tako odprl nov trg drog, ki jih imenujemo NPS – nove psihoaktivne snovi. Nekatere izmed njih so hitro pridobile na popularnosti in se uporabljajo še danes, npr. mefedron (4-MMC) in sladoled (3-MMC), in to kljub temu, da so tradicionalne droge, kot je MDMA, ponovno razširjene in lahko dostopne. Opažamo, da se trg drog hitro spreminja in je nepredvidljiv. Če uporabljaš ekstazi, za katerega nisi prepričan_a, kaj vsebuje, ti svetujemo, da se poslužiš storitve anonimnega testiranja drog in preveriš, kaj vsebuje tvoja droga, ali na naši spletni strani vsaj preveriš, če je bila podobna tableta že testirana (www.drogart.org/kategorija-rezultati/ekstazi/).

Vse močnejši ekstaziji?

V času pomanjkanja MDMA na trgu so proizvajalci hitro začeli iskati nove alternative za nadomestek safrola, kot je PMK (piperonil metil keton). Ob tem se pogosto pojavljajo špekulacije, da so učinki ekstazija, ki ni proizveden iz safrola, slabši, manj empatični in manj topli. Ob tem je potrebno opozoriti, da se je doživljanje učinkov za uporabnika, ki je začel z uporabo v 90. letih, do danes zagotovo povsem spremenilo. Nova ekstazi izkušnja je zagotovo drugačna kot izkušnja, ki jo nekdo doživlja na svojem 200. rejvu. Zato je tudi pri ekstaziju pomembno, da poskrbiš za dober set in setting. Dobra družba, počutje, zmernost pri odmerkih in tebi ljub parti so faktorji, ki pripomorejo k pozitivni izkušnji, in ne prekurzor, iz katerega je bil sintetiziran MDMA.

Z novimi prekurzorji si je trg z MDMA hitro opomogel in med leti 2010 ter 2020 doživel ponoven razcvet. V tem času smo opazovali, kako tablete ekstazi vsebujejo večje in večje količine MDMA. Zasledili smo opozorila o tabletkah, ki so lahko vsebovale več kot 300 mg MDMA, kar lahko za lažjega in neizkušenega uporabnika pomeni odmerek za hospitalizacijo. V Sloveniji zaznan rekorder z 285 mg MDMA je bil modri punisher, analiziran konec leta 2018. Špekulacije za trend vse močnejših ekstazijev so različne – od tega, da gre za marketinško potezo, do tega, da si z večjo vsebnostjo MDMA v tableti preprodajalci zaradi manjše količine olajšajo transport. V raziskovanje trenda smo se podale tudi evropske organizacije, ki izvajamo storitev testiranja drog. S podatki, pridobljenimi z laboratorijskimi analizami tablet ekstazi med leti 2010 in 2020 (Size matters, 2022), je bilo ugotovljeno da je masni delež MDMA v tabletah ekstazija skozi čas ostal skoraj nespremenjen, pri čemer je bila povečana vsebnost MDMA skoraj izključno posledica povečane teže tablete. Zdi se, da se evropski proizvajalci ekstazija v povprečju držijo mešanice, ki vsebuje podobno razmerje MDMA na polnilo/vezivo/sredstvo za povečanje prostornine v zadnjih 10 letih. Da so ekstaziji vedno močnejši, drži le delno. Natančnejši opis trendov na trgu ekstazija v zadnjih 10 letih bi bil, da tablete ekstazija postajajo večje in zato močnejše.

Modri punisher (284 mg MDMA) in roza heisnberg (276 mg MDMA), testirana v Sloveniji.

Kje smo danes?

V rekordnem letu 2019 je povprečna vsebnost MDMA v ekstazi tabletki v Sloveniji znašala dobrih 160 mg. V povprečju je to dvakratni odmerek, kjer srednji odmerek znaša med 1 in 1,5 mg na kilogram telesne teže. Sledilo je obdobje epidemije, ko se je z zaprtjem nočnega življenja zmanjšalo povpraševanje, čemur običajno sledi tudi ponudba. Ob ponovnem odprtju si je trg hitro opomogel, a povprečna vsebnost MDMA v tabletkah ekstazi je v letu 2022 padla na 140 mg na tableto, skupaj z nekaterimi primerki, ki še vedno dosegajo 200 mg. Kljub temu še vedno velja, da za preprečevanje hujših zapletov predoziranja z MDMA ne začnemo z zaužitjem celega ekstazija, ampak s četrtinko ali polovičko. Vedno lahko redoziraš, če si želiš močnejših učinkov, nikoli pa jih ne moreš zmanjšati, ko je enkrat substanca v krvnem obtoku. Start low and go slow. Seveda ob tem ne pozabi še na druge načine, kako zmanjšati škodo ob uporabi MDMA.