Back icon

Preden sem prvič vzel_a EKSTAZI

Pred vami se nahaja uvertura v serijo člankov pod naslovi »Kaj si želim, da bi vedel, preden sem prvič vzel…« »čudežno tabletko«, za katero je slišal že malodane vsak… EKSTAZI.

Hojla! Saj vem, da je preteklo že ogromno vode (in glede na poletne temperature, verjetno tudi precej piva) od uvodnega članka, pa vendar – bolje pozno kot nikoli!

Za prvo od substanc, o kateri sem se pogovarjala z uporabniki, sem se odločila za ekstazi. Gre za »čudežno tabletko«, za katero je slišal že malodane vsak. Sama se spomnim, da smo imeli celo v učbeniku za biologijo v osnovni šoli napisano nekaj o ekstaziju. Brez dvoma lahko torej rečemo, da je zadeva med ljudmi poznana, njena uporaba pa je tudi precej razširjena. Marsikdo se na začetku svoje party odisejade sreča s to slavno drogo in upam si celo trditi, da je ekstazi za mnoge žurerje ena od prvih »kemičnih« drog, ki jih zaužijejo na partiju.

Ker pa ne gre za PEZ bombone, je v rokavu dobro imeti tudi kakšno informacijo o teh bombonih. Kaj so si torej nekateri mladi želeli, da bi vedeli, preden so prvič vzeli ekstazi?

1) »Ko sem začela jemat ekstazi, sem bila prepričana, da je to en happy pill, na katerem si lahko vedno samo dobre volje in ti je fajn. Enkrat pa sem vzela malo večjo dozo, bila sem v neki čudni družbi in na čudnem placu, ko me je kar naenkrat začela grabit panika, srce mi je nenormalno nabijalo, za nekaj trenutkov sem bila tudi nasilna do enega fanta zraven. Temu je sledil totalen bad trip, ki ga v podrobnosti sploh ne bom opisovala, rekla bom samo to, da sem tri ure sedela na tleh in se majala kot en norec v filmih, mislila, da je moja duša za vedno zapustila telo – pa ne v dobrem smislu – in zeblo me je kot še nikoli v življenju. Še dobro, da je mimo prišel frend, ki je potem sedel z mano in me miril, pa slačil mi je puloverje, ker je mene ful zeblo, bila sem pa menda čisto vroča. Hvala bogu se je trip po nekih dveh, treh urah končal in takrat sem se samo na hitro pobrala v taksi in šla domov spat. Ko sem razlagala o tej izkušnji, sem še dva meseca po tem dobila čisto potne roke. Od takrat naprej sem ekstazi vzela še parkrat, ampak nikoli več nisem uživala.«

Za nobeno drogo ne obstaja zagotovilo, kakšne učinke bo imela na posameznika, niti ni nujno, da bo ista doza ali ista tabletka vedno učinkovala isto. Na tem mestu vedno velja zlato pravilo »manj je več«, saj nikoli ne moremo biti prepričani, kakšen trip bomo doživeli. Možno je narediti hiter alergijski test, to pomeni, da zaužiješ čisto majhno dozo in počakaš na učinke. Če so drugačni od pričakovanih, bo morda bolje, da ne nalagaš naprej. Sploh pa vedno začni s četrtinko ali polovičko ekstazija, saj so vsebnosti psihoaktivnih substanc v tabletki lahko zelo različne. Pred redoziranjem (novo dozo) je fino, če počakaš približno uro in pol, da dobiš občutek, kaj ti »dela« tisti knof in po kakšni količini si zadet. Pregovor pravi, da je potrpežljivost božja mast, in to pri uživanju drog res drži: če te po pol ure knof še ni prijel, to ne pomeni, da te sploh ne bo in moraš čim prej pogoltnit še tablet ali dva. Raje pridi bolj zgodaj na party, da se ti ne bo tako mudilo 😉

Pri vseh drogah je edino pričakovano lahko nepričakovano. Sploh, če se ne zavedamo, da so možni tudi neki nezaželeni učinki, nas lahko hitro zgrabi panika, ki pa še nikoli ni ničesar rešila. Če te najbolj stroga prfoksa nepričakovano pokliče pred tablo in te bo zgrabila panika, boš pozabil še tisto, kar veš. Ali pa ko te bo nekdo v križišču v zadnjem momentu izsilil in se boš ustrašil, boš spustil sklopko in ti bo crknil avto. Prav zato je pomembno, da veš, da ni nič tako hudega, da se ne bi dalo rešiti. Oceno boš lahko popravil, avto boš ponovno vžgal, bad trip pa bo minil. Dobro je, da se o substanci in njenih učinkih predhodno pozanimaš, da veš, kaj se ti lahko zgodi. Tako boš recimo, ko ti bo srce začelo razbijat, vedel, da je to učinek droge, da zaradi tega ne boš umrl, bo pa najbolje, da narediš malo pavze, greš na zrak, se ohladiš in spiješ požirek izotoničnega napitka. Svojim frendom povejkaj in koliko si vzel, da ti bodo lahko po svojih močeh pomagali, če bo to potrebno. Zelo te lahko pomiri prisotnost nekoga, ki mu zaupaš, lahkoten pogovor, objem, zagotovilo, da bo vse okej.

Pri stimulativnih drogah obstaja nevarnost pregrevanja. Eden od učinkov drog je dvig telesne temperature, ki pa se dodatno zviša še ob plesu na vročem plesišču. Ker pregrevanje lahko vodi tudi do vročinskega udara, ki je lahko celo smrten, je pomembno, da ukrepaš preventivno: na vsake toliko naredi premor med plesom, da se malo ohladiš, spij nekaj tekočine (pri ekstaziju največ pol litra vode na uro – še boljši pa so izotoniki, ker vsebujejo soli). Mrzlica, ki jo opisuje moja sogovornica, je že lahko znak hudega pregrevanja in njen prijatelj je odlično ravnal, da jo je nekoliko slekel.

 2) »K si mlad itak ni pameti, ker imaš občutek, da si neuničljiv 🙂 Več je več, meša DJ, ampak mi pa še bolj, itd…«

Občutek neuničljivosti je res velikokrat prisoten, je pa tudi varljiv. Tudi, če imaš veliko izkušenj in vedno ob ekstaziju spiješ še kozarec gina ali zategneš kakšno lajno spida ali kokaina, ni nujno, da si varen pred posledicami mešanja. Vsakršni »koktelji« drog prinašajo povečanja tveganja, saj kombinacija drog njihove učinke potencira. Kombinacija ekstazija z drugimi drogami še dodatno povečajo možnost za nastanek pregrevanjamožganskega edema, paničnih napadov in drugih težav. Možganski edem je otekanje možgan, ko voda začne vdirati v celice. Ker se možgani zaradi trde lobanje nimajo kam širiti, začnejo lahko pritiskati na pomembne centre. Zaradi tega je pomembno zaužiti tudi soli, da se ohranja ravnovesje v možganih. Podrobneje o možganskem edemu lahko prebereš na tej povezavi.

»Več je več« velja samo v matematiki, pri tovrstni kemiji pa niti ne. Če ti je super fajn, ko si pojedel ekstazi, ne pomeni, da ti bo še enkrat bolj fajn, če poješ še enega. Tudi pri pogostem redoziranju lahko pride do zgoraj omenjenih težav. Enostavneje: po eni tablici čokolade boš prav zadovoljen, po treh pa te bo bolel želodec. Zakaj bi torej pojedel tri?

3) »Kar se tiče izkušnje, prvič je bilo recimo da zelo zanimivo. Sem neki cajta jemal. Če bi pa še, ne, ni vredno. Pobiraš se pa od tega ko ku*ba, plus ne vem, če je vredno tako stvar jemat za tistih 6-8 ur zabave, pol pa par dni obžalovanja.«

Nobena stvar ni večna, ne užitek pod vplivom, ne slaba volja naslednjih nekaj dni. Res pa je, da je pri ekstaziju zelo običajno, da naslednji dan (ali nekaj dni) občutiš depresijotesnoboparanojonihanja razpoloženjarazdraženost in nespečnost. To se zgodi zato, ker ekstazi v možganih umetno sproži nastajanje serotonina, dopamina in noradrenalina –  hormonov, ki nam dajejo prijetne občutke. Ko pa raven teh hormonov pade, se situacija obrne. Možgani skušajo nazaj vzpostaviti svoje ravnovesje in to lahko traja nekaj dni. Če pa se tovrstne težave nadaljujejo več tednov, je priporočljivo, da obiščeš zdravnika ali vsaj svetovalnega delavca. Svetovalke so ti na voljo v DrogArt svetovalnici, ki jo lahko anonimno obiščeš, pokličeš ali kontaktiraš prek spleta.

Uporaba drog lahko vodi tudi v težave v duševnem zdravju, zato velja biti na tem mestu zelo pozoren. Včasih kdo težave v psihi rešuje z nadaljnjo uporabo drog, vendar ima to na dolgi rok lahko cel seznam negativnih posledic.

4) »Jaz si najbolj želim, da bi bila takrat toliko pametna, da bi vedela, da v ekstaziju ne dobiš samo MDMA. Danes prodajajo vse mogoče in nemogoče je kar tako oceniti, kaj vse je v iksu.«

Drži. Ekstazi naj bi sicer vseboval MDMA, vendar pa je večkrat v tabletki še cel kup drugih snovi, večkrat pa se zgodi tudi, da proizvajalci MDMA nadomestijo s katero drugo substanco. Velikokrat se pojavljajo različni sintetični katinoni (sintetične substance, ki so v večini slabo raziskane, zato se ne pozna doz in vseh učinkov, zlasti dolgotrajnih) ali druge substance, ki povzročajo podobne ali pa povsem drugačne učinke kot MDMA. Droge je možno brezplačno in anonimno testirati na DrogArtovi info točki, kupiš pa lahko tudi hitre reagente, ki približno nakažejo na vsebnost aktivne substance v tabletki. Če je barvna reakcija drugačna od pričakovane, se zaužitje tega ekstazija odsvetuje. Vendar pa pazi: tudi barvni reagenti ti ne povedo, koliko je neke substance v tabletki in katere so primesi, zato je mera previdnosti še vedno na mestu. Ostale primesi se lahko ugotovijo z laboratorijskim testiranjem.

5) »Hej. Pri knofih sem mel samo ful dobro izkušnjo, je pa res, da sem imel kul folk zraven, ki mi niso dali več kot pol in je bilo res fajn.«

Moj sogovornik omenja polovičko ekstazija, kar je bila precej modra odločitev. Med mnogimi uporabniki še vedno velja prepričanje, da so današnji ekstaziji šibki, kar pa ne drži. Že dalj časa se pojavljajo tabletke z visoko vsebnostjo aktivnih učinkovin.

In pa da ne boste rekli, da vas s tem člankom samo strašimo. Nedvomno so zaželeni učinki ekstazija prijetni. Mednje spadajo občutki povezanosti, večja komunikativnost in evforija, več energije ter podobno. Bodimo iskreni – če bi bili učinki samo neprijetni, ekstazi ne bi bil tako popularen, kot je. Seveda, izkušnja je lahko prijetna, v kolikor smo nanjo pripravljeni. V to nedvomno spadata primerna doza in dobra ter zanesljiva družba. Temu naj dodam sama še poznavanje možnih učinkov, testiranje, dovolj premorov in tekočine in ne mešanje z drugimi substancami.

Tabletke, ki so bile testirane na DrogArtu, pa lahko preveriš na tej povezavi

Se beremo naslednjič!