EWS opozorilo: dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA in kokain z višjo vsebnostjo levamisola

24. junij 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani dve ekstazi tabletki (roza Givenchy in rjava sova) z visoko vsebnostjo MDMA, v Kranju pa kokain z višjo vsebnostjo levamisola.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da kvadratna roza tabletka z napisom »GIVENCHY« in oznako »250mg« na zadnji strani vsebuje 231 mg MDMA (masa celotne tabletke 473 mg), rjava sova z napisom »PANAMA« na zadnji strani pa 198 mg MDMA (masa celotne tabletke 581 mg).

 

Obe tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 11,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 6090 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorec kokaina, ki je bil zbran v Kranju, je vseboval 20 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt in Labirinta Kranj. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.