EWS opozorilo: Več vzorcev heroina z nekoliko višjo vsebnostjo

11. marec 2022|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS se v zadnjem času zaznavajo vzorci z nekoliko višjo vsebnostjo heroina, kot se sicer zaznava v vzorcih uličnega heroina v Sloveniji.


V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS se v zadnjem času zaznavajo vzorci z nekoliko višjo vsebnostjo heroina, kot je povprečje v vzorcih uličnega heroina pri nas. Vzorci zato predstavljajo večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.

Nadalje je treba opozoriti še, da ker lahko bolezen COVID-19 povzroči težave z dihanjem, se lahko med okuženimi uporabniki heroina ali drugih opioidov poveča tveganje za predoziranje. Antidot nalokson blokira učinek heroina in odpravi težave z dihanjem, ki jih povzročajo opioidi. Ni pa podatkov, da bi nalokson vplival na težave z dihanjem, ki jih povzroča COVID-19.

Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno,
neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic.
Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in
znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).


Vzorce so v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrale info točke Društva Stigma, Labirinta in DrogArta. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.


Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.