EWS opozorilo: vzorci konoplje s sintetičnim kanabinoidom na Koroškem in levamisol v Ljubljani

26. november 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo na Koroškem zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot konoplja, vsebovali pa sintetični kanabinoid. V Ljubljani je bil zaznan vzorec kokaina z visoko vsebnostjo levamisola.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorci, ki so se prodajali kot konoplja, vsebujejo sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA.Uporabniki so poročali, da so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: slabost, bruhanje, izguba zavesti.


ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.


V Ljubljani se je ponovno pojavil kokain z visoko vsebnostjo levamisola, in sicer je zbrani vzorec vseboval približno 24 % levamisola. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki DrogArta v Mariboru in Društvo Stigma. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.