EWS opozorilo: Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA in lažni vzorec metilona v Ljubljani

30. julij 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA – oranžen DHL tovornjak in lažni vzorec metilona, ki je vseboval eutilon.


Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA (oranžni DHL tovornjak)

V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer oranžen DHL tovornjak (190 mg/tbl). Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt. Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerkih z močnim delovanjem.

 

Če se odločiš za uporabo, zmanjšaj svojo dozo in uporabi maksimalno polovičko tabletke, če si manjše teže pa še manj in počakaj na učinke. Pred uporabo lahko preveriš ali je bila podobna ekstazi tabletka že testirana: https://www.drogart.org/droge/testi/ekstazi.html

Dodante informacije o MDMA in zmanjševanju škode najdeš tukaj: https://www.drogart.org/droge/1195/mdma-in-ekstazi.html

 

Foto: prednja stran tabletke             Foto: zadnja stran tabletke

          

Lažen vzorec metilona

Analiza vzorca bež kristalaste snovi, ki se je v Ljubljani prodajala kot metilon, je pokazala, da vsebuje sintetični katinon - eutilon. Po poročanju uporabnikov so ob uporabi eutilona nastopili negativni stranski učinki, in sicer živčnost, nemir, tahikardija in nespečnost.

V literaturi opisani negativni učinki, ki se lahko pojavijo ob uporabi eutilona, so: dolgotrajna nespečnost, tesnoba, vznemirjenost, paranoja, glavoboli in slabost.

 

 

Če se odločiš uživati katinone, upoštevaj:

  • Višje doze prinašajo večje tveganje. Začni z majhno dozo in počakaj.
  • Testiraj, manj riskiraj! Lahko se zgodi, da dobiš drugačen katinon, kot pričakuješ. Kljub podobnim učinkom lahko obstaja zelo velika razlika v doziranju in tveganjih pri uporabi (predoziranje, paranoje …). Anonimno in brezplačno testiranje lahko opraviš na DrogArtovi info točki.
  • Katinoni povzročajo močno željo po ponovitvi doze in hitro pride do prekomerne uporabe. Količino, ki jo nameravaš zaužiti, pripravi vnaprej.
  • Vedno uživaj v družbi prijateljev, ki jim zaupaš in ki ti lahko pomagajo, če pride do neželenih učinkov.
  • Če pride do neprijetnih stranskih učinkov (tesnoba, halucinacije, paranoja …), takoj prenehaj z uporabo.
  • Ne popravljaj si slabega počutja z novimi dozami. Zelo verjetno se boš na koncu počutil še slabše. 
  • Če imaš težave s srcem (nepravilno bitje srca, bolečine pri srcu …), se katinonom izogibaj.
  • Ne deli pribora za snifanje. Po uporabi očisti nos s fiziološko raztopino in tako prepreči poškodbe ter okužbe.

 

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točka združenja DrogArt in Stigma v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.