EWS opozorilo: Lažna flormidal tabletka in kokain z zelo visoko vsebnostjo levamisola v Ljubljani

14. maj 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna flormidal tabletka in vzorec kokaina z zelo visoko vsebnostjo levamisola.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da bela okrogla tabletka, ki se je v Ljubljani prodajala kot flormidal, namesto midazolama (benzodiazepin) vsebuje sertralin (antipsihotik). Ker gre za snovi z nasprotnimi učinki, bi lahko uporabnik, ki je snov uporabil, menil, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo snovi ali pa v uporabo večje količine te snovi.

Pri zastrupitvi s sertralinom lahko nastopi tudi serotoninski sindrom, za katerega so značilni naslednji znaki: suha usta, prebavne težave (diareja, slabost, bruhanje), tresavica, povečano znojenje, izguba koordinacije, zvišana telesna temperatura, tahikardija, napadi in težave z dihanjem. V resnejših primerih lahko nastopi tudi smrt.

Lažna flormidal tabletka

 

Kokain z visoko vsebnostjo levamisola

Vzorec kokaina, zbran v Ljubljani, je vseboval 46 % levamisola, kar je precej višje od običajnih vrednosti.

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in oslabi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Društva Stigma in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.