Back icon

Droge, kontracepcija in menstrualni cikel

Kako različne substance vplivajo na menstrualni cikel in učinkovitost kontracepcije?

MENSTRUACIJA IN MENSTRUALNI CIKEL
V povprečju se med 12 in 52 letom pojavi krvava nadloga, ki jo osebe z vagino po navadi nimamo najraje: menstruacija. Verjetno si že slišal_a, da smo osebe z maternico v primerjavi z osebami s penisom, ciklična bitja. Kaj to pomeni? Menstrualni cikel označuje čas od prvega dne menstruacije do dneva pred naslednjo menstruacijo. Dolžina menstrualnega cikla se razlikuje od osebe do osebe, vendar povprečno traja približno od 23 do 35 dni. Pojav menstrualnega cikla narekujejo hormoni. V vsakem ciklu povečana raven hormona estrogena povzroči ovulacijo (razvoj jajčnika in sprostitev jajčeca) ter odebelitev maternične sluznice. V drugem delu cikla hormon progesteron pomaga maternici, da se pripravi na vsaditev zarodka. Jajčece potuje po jajcevodih. Če do zanositve ne pride, jajčece odmre in se ponovno absorbira v telo. Ravni estrogena in progesterona upadejo, maternična sluznica pa odstopi in zapusti telo preko menstruacije. OK, dovolj biologije, gremo še malo k farmaciji.

KONTRACEPCIJSKE TABLETKE: VRSTE, DELOVANJE IN VPLIV NA TELO
Za preprečevanje zanositve ter lajšanje določenih težav (npr. regulacija menstruacije pri osebah s policističnimi jajčniki) osebe z maternico velikokrat uporabljajo oralno kontracepcijo, največkrat je to kontracepcijska tabletka. Te so pri preprečevanju zanositve ob pravilni uporabi lahko 99 % učinkovite. Poznamo dve vrsti kontracepcijskih tablet, ki se razlikujejo glede na hormone, ki jih vsebujejo:

  • kombinirane tabletke (vsebujejo hormona estrogen in progestin)
  • tabletke, ki vsebujejo samo progestin (bolj priporočljive za osebe, ki dojijo ali so imele v preteklosti strdke v nogah in pljučih ter možgansko kap).

Delujejo predvsem na ovulacijo, ki jo zaustavijo ali zmanjšajo. Prav tako zgoščajo sluz materničnega vratu, s čimer ustvarijo oviro, ki preprečuje spermijem, da bi vstopili v maternico in sčasoma dosegli jajčece. Hkrati stanjšajo sluznico maternice, tako da se oplojeno jajčece v njej ne more pritrditi in rasti.

Kontracepcijska tabletka lahko vpliva na telo osebe z maternico tako pozitivno kot negativno. Pozitivno vpliva preko lažjih, rednih in manj bolečih mesečnih krvavitev ter lajšanja simptomov predmenstrualnega sindroma. Prav tako lahko zmanjša tveganje za rak jajčnikov, maternice in debelega črevesja in včasih izboljša videz kože (posebej v primerih aken). Negativni vpliv pa predstavljajo stranski učinki jemanja, začasni so npr. glavoboli, slabost, čustveno nihanje. Dolgoročno pa lahko dvignejo krvni tlak, povzročijo strdke ali celo raka na dojkah. Poleg tega je zelo pomembno, da si zapomnimo, da uporaba kontracepcijskih tabletk ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi.

DROGE: KONTRACEPCIJA IN MENSTRUACIJA

Kakšne so povezave med drogami in kontracepcijskimi tabletkami? Kako droge vplivajo na menstruacijo?

Alkohol
V preteklosti smo na spletni strani Izberi sam že naslovili, kakšne so povezave med pitjem alkohola in kontracepcijo (glej članek: ALKO, HORMONI IN KONTRACEPCIJA). Če na hitro obnovimo: alkohol lahko vpliva na spomin in možnost racionalnega mišljenja, zato lahko pozabiš vzeti tabletko ali natakniti kondom. Prav tako lahko tabletko pod vplivom alkohola izbruhaš – če je izbruhana v roku dveh ur, odkar si jo vzel_a, tabletka ne bo delovala. Hkrati se lahko opiješ prej in ostaneš opit_a dlje časa, saj se tabletke presnavljajo skozi enak jetrni encim kakor alkohol in zaradi preobremenjenosti jeter se upočasni metabolizem alkohola. Škodo lahko zmanjšaš tako, da ne piješ ali pa se na pitje pripraviš (npr. opozorilo na telefonu za jemanje tabletke, jemanje dopoldan, imej s seboj kondom in lubrikant).  

Opiati (npr. heroin)
Načeloma ni znanih nobenih škodljivih interakcij med opiati in kontracepcijskimi tabletkami. To pomeni, da so za osebe, ki uporabljajo opiate, kontracepcijske tabletke varna odločitev. Vseeno pa lahko opiati vplivajo na tvoj menstrualni cikel; povzročajo namreč neredne menstruacije ter spremenijo pretok menstrualne krvi (povzročajo močnejše ali lažje menstruacije). Prav tako njihovi učinki (npr. oslabitev telesne motorike, lajšanje bolečine, povečana samozavest, občutek odmaknjenosti od okolice, občutek zaščitenosti) ne prispevajo k varni spolnosti in lahko povečajo verjetnost spolnih zlorab.  Škodo lahko zmanjšaštako, da uporabljaš opiate v okolju, v katerem se počutiš varno in z ljudmi, ki jim zaupaš.

Stimulansi (npr. ekstazi, kokain)
Raziskave so pokazale, da modafinil (glej članek: MODAFINIL) zmanjša učinkovitost kontracepcijske tabletke. Zato strokovnjaki priporočajo, da uporabiš druge načine kontracepcije, ko jemlješ modafinil in še en mesec po tem, ko ga ne jemlješ več.
Uživanje kokaina (glej članek: KOKAIN), zlasti redno, lahko zmoti menstrualni cikel, vpliva na raven spolnih hormonov in popolnoma ustavi ovulacijo. Redni_e uživalci_ke več mesecev nimajo redne menstruacije ali je sploh ne dobijo. Dolgotrajna raba kokaina lahko povzroči tudi poškodbe jajcevodov, kar lahko oteži poznejšo zanositev.
Do sedaj še ni bilo narejenih raziskav glede vpliva MDMA oz. ekstazija na učinkovitost kontracepcijskih tablet ali menstrualni cikel na sploh.

Kanabinoidi
Kanabis (glej članek: KANABIS) naj ne bi poslabšal učinkovitosti kontracepcijske tabletke. Vendar lahko nekateri neželeni učinki THC poslabšajo negativne stranske učinke hormonskih metod kontracepcije. Tako kontracepcijske tabletke na osnovi estrogena kot tudi uporaba THC lahko zvišata krvni tlak in še bolj povečata tveganje za srčne zaplete. To je še posebej nevarno, če imaš težave z visokim krvnim tlakom ali srcem. Svetujemo ti, da se v takih primerih izogneš uporabi kanabisa.
Čeprav naj bi, glede na nekatere raziskave, kanabis vplival na lajšanje menstrualnih bolečin, so nekatere druge raziskave ugotovile, da lahko kanabis vpliva na pojav pogostejših menstrualnih nihanj (krajše dolžine menstrualnega cikla in močnejše menstruacije).

Benzodiazepini in disociativi (npr. Xanax in ketamin)
Do sedaj ne obstajajo nobena raziskava, ki bi preučila vpliv benzodiazepinov in disociativov na menstrualni cikel ali učinkovitost kontracepcijskih tablet. Vseeno pa to ne pomeni, da ne vplivata nanje. Previdnost vseeno ni odveč.

NA KAJ ŠE MORAM BITI POZOREN_A, ČE IMAM MENSTRUACIJO?

  • Če veliko žuraš (torej malo spiš, malo ješ, se ne hidriraš pogosto), lahko to vpliva na tvoje telo tako, da se ti bo menstruacija zamaknila ali pa jo boš v celoti »izgubila«. Poskusi pred žurko vseeno kaj pojesti, se med plesom hidrirati z vodo ali elektroliti ter si po žuranju vzeti nekaj časa za počitek, predvsem pa en dober spanec.
  • Tudi med menstruacijo lahko pride do zanositve, zato bodi pozoren_a, da če ne uporabljaš kontracepcijskih tabletk, uporabiš kondom.
  • Kondomi so zelo pomembni tudi, ker ob pravilni uporabi preprečujejo spolno prenosljive okužbe (vendar to pomeni, da jih moraš uporabiti tudi med oralnim in analnim seksom). Če seksaš z osebo z vagino, lahko uporabiš tudi t. i. »dental dam« za zaščito pri oralnem seksu (glej članek: OKUS PO LATEKSU IN LIZANJE GUME). To je zobna zapora, ki zagotavlja oviro med osebo, ki izvaja oralni seks in vagino. Uporabna je tudi pri »rimming« ali lizanju anusa. Pomembno je tudi testiranje na spolno prenosljive okužbe (glej članek: TESTIRANJE).
  • Poleg interakcij s psihoaktivnimi substancami obstajajo tudi različne interakcije med kontracepcijskimi sredstvi in zdravili ter naravnimi zdravilnimi pripravki (npr. pripravki iz šentjanževke lahko celo v celoti izničijo delovanje kontracepcije), zato se o tem posvetuj z zdravnikom_co ali farmacentom_ko.
  • Ne pozabi, da je ne glede na kontracepcijo, tvoj cikel in uporabo substanc pri vseh spolnih stikih nujen tudi konsenz.

AVTORICA: Amadeja Oder

VIRI: