EWS opozorilo: Lažna xanax tabletka v Ljubljani

2. april 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala klonazolam.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da umazano bela tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov klonazolam. Tabletka je bila kupljena v Ljubljani od preprodajalca.

Uporabniki so poročali o primeru izgube zavesti ob uporabi. Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, sa lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj).


Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn. Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

Lažna xanax tabletka

 

Če se odločiš za uporabo benzodiazepinov, upoštevaj:

  • Benzodiazepini, ki se prodajajo na črnem trgu, so lahko enakega videza kot tisti iz lekarne, vendar pogosto vsebujejo povsem druge snovi. Pred uporabo jih testiraj.
  • Pozanimaj se o dozi in učinkih benzodiazepina, ki ga nameravaš zaužiti.
  • Svojih težav ne skušaj blažiti z benzodiazepini. Če se soočaš s tesnobo ali podobnimi težavami, poišči pomoč (prijatelji, naša svetovalnica, osebni zdravnik …).
  • Benzodiazepini dajejo lažen občutek treznosti, zato je večja nevarnost pogoste uporabe in redoziranja. Svoje doze pripravi vnaprej.
  • Benzodiazepini povzročajo močno zasvojenost, zato jih ne uporabljaj preveč in prepogosto. Ob znakih zasvojenosti poišči strokovno pomoč. Nenadno prenehanje jemanja je v primeru hude zasvojenosti lahko smrtno nevarno.
  • Ne uporabljaj benzodiazepinov za »spuščanje« po stimulativnih drogah. Mešanje prinaša večje tveganje.
  • Ne uporabljaj jih z ostalimi depresorskimi drogami (alkohol, GHB/GBL, opiati), saj je lahko ta kombinacija smrtno nevarna.
  • Po uporabi je običajna povratna anksioznost. Ne skušaj je blažiti z novimi dozami, saj to lahko vodi v zasvojenost.
  • Pod vplivom ne vozi in ne upravljaj s predmeti, s katerimi se lahko poškoduješ.


Tabletko je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja
DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.