Lažna xanax tabletka vsebuje nevarno snov flualprazolam

12. junij 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka, ki vsebuje nevarno snov flualprazolam.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flualprazolam.


Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten, učinki pa trajajo dalj časa. Z flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.

 
Slika 1 in 2: Lažna xanax tabletka s flualprazolamom


Uporabniki so na forumih med posledicami uporabe flualprazolama med drugimi navajali tudi izgubo spomina in dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad vedenjem in mišljenjem).

 

Zmanjševanje škode pri uporabi benzodiazepinov

  • Če se že odločiš za uporabo, uživaj benzodiazepine v majhnih dozah in jih nikoli ne mešaj z ostalimi depresorskimi drogami (alkohol, opiati, GHB/GBL …), saj obstaja velika nevarnost predoziranja.
  • Ne uporabljaj jih pogosto, saj povzročajo močno zasvojenost.
  • Na uporabo se predhodno pripravi in si doze pripravi vnaprej, saj se pri benzodiazepinih pogosto pojavita lažen občutek treznosti in kompulzivno redoziranje.
  • Nikoli ne vozi nikogar ali ničesar pod vplivom benzodiazepinov.
  • Svojih težav ne skušaj reševati na lastno pest z benzodiazepini s črnega trga, raje obišči zdravnika ali pa se oglasi v DrogArtovi ali kateri drugi svetovalnici.
  • Ob morebitnem nastanku zasvojenosti poišči kvalitetno strokovno pomoč (osebni zdravnik, psihiater, DrogArt, Stigma, druge nevladne organizacije …)
  • Po partiju se ne »spuščaj« z benzodiazepini. Mešanje s katerimi koli substancami je vedno nevarno početje. Svojemu telesu raje privošči kvaliteten obrok in kakovosten spanec, ki bo slej ko prej nastopil sam.
  • Pri benzodiazepinih, kupljenih na črnem trgu, je še posebej pomembno laboratorijsko testiranje zaradi možnosti ponaredkov oziroma lažnih tablet. Četudi na tableti piše npr. »Xanax«, to ni nikakršno zagotovilo, da tableta zares vsebuje alprazolam, ampak lahko vsebuje kateri drug, močnejši benzodiazepin ali pa čisto nekaj drugega.
  • Če oseba, ki je zaužila benzodiazepin, izgubi zavest, jo položi v položaj za nezavestne in ne odlašaj s klicem na 112.


Tabletko je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani.

Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.