EWS opozorilo: Na Obali zaznan zelo čist heroin

29. maj 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil na Obali zaznan zelo čist heroin z vsebnostjo 46 %.


Na Obali je bil zaznan vzorec heroina z vsebnostjo 46 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, povprečna vsebnost heroina znaša okoli 20 %. Vsebnost heroina 46 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.


Ob tem je treba opozoriti, da ker lahko bolezen COVID-19 povzroči težave z dihanjem, se lahko med okuženimi uporabniki heroina ali drugih opioidov poveča tveganje za predoziranje. Antidot nalokson blokira učinek heroina in odpravi težave z dihanjem, ki jih povzročajo opioidi. Ni pa podatkov, da bi nalokson vplival na težave z dihanjem, ki jih povzroča COVID-19.


Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši). V primeru predoziranja pokliči nujno medicinsko pomoč (112).

 

Smernice zmanjševanja škode za uporabnike heroina:

1. Izogibaj se injeciranju in raje izberi manj tvegan način uporabe - kajenje in snifanje. Injeciranje predstavlja večje tveganje za predoziranje in ostala tveganje za prenos virusnih (HIV, hepatitis) in bakterijskih okužb, poškodbe žil in tkiv ter nastanek absecov.

2. Če se vseeno odločiš za injeciranje, pa pazi na to, da vedno uporabiš čist pribor za injeciranje. Pribor za injeciranje si lahko priskrbiš v drugih programih zmanjševanja škode (Stigma, Šent).

3. Uporabljaj majhne doze in ne uporabljaj prepogosto. Pri novem nakupu substance ne poznaš njene potentnosti, zato naj bo prva doza precej manjša. S tem se lahko izogneš predoziranju in dobiš občutek, kako močna je.

4. Ne uporabljaj sam/a. Zaradi večjega tveganja za predoziranje pri opiatih, lahko pravočasen klic na številko 112, reši življenje.

5. Če imaš zaradi uporabe heroina ali drugih drog težave in bi želel pomoč, pokliči na DrogArt svetovalnico 041 730 800 ali piši preko maila na svetovanje@drogart.org


Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.