EWS opozorilo: Zelo čist amfetamin v Ljubljani in Mariboru

6. marec 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani in ponovno v Mariboru zaznan zelo čist amfetamin.


V Ljubljani in Mariboru sta bila zaznana vzorca amfetamina z vsebnostjo 97 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, je povprečna vsebnost amfetamina okoli 27 %. Vsebnost amfetamina 97 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode:

 

- začni z majhno dozo in počakaj na učinke (v kolikor so učinki  zelo močni, že pri majhni količini, lahko ugotoviš da gre za zelo čisto substanco, če so učinki nepričakovani pa lahko da gre za kaj drugega ali da tvoj spid vsebuje primesi)

- načrtuj uporabo: učinki spida trajajo dolgo, zato premisli o pravočasnem prenehanju uporabe in se tako izogni neprijetni nespečnosti.

- se ohlajaj in popij nekaj brezalkoholne (najbolje izotonične) pijače. Pojej kakšno lažjo hrano (banana), četudi nisi lačen

- uporabljaj svoj pribor za snifanje, menjavaj nosnice in po uporabi speri nosnice s fiziološko raztopino.


Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje se lahko konča tudi s smrtjo. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.

 

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.