EWS opozorilo: Močni ekstazi tabletki in kokain z visoko vsebnostjo levamisola

19. november 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bili v Ljubljani zaznani dve ekstazi tabletki (modri Punisher in roza F1) z višjo vsebnostjo MDMA in kokain z visoko vsebnostjo levamisola.


Ekstazi tabletki z višjo vsebnostjo MDMA


Zaznani sta bili dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modri Punisher (247 mg/tbl) ter roza Formula 1 (218mg/tbl). Roza tabletka z oznako F1 je bila kupljena v Postojni, modri Punisher v Ljubljani, se pa tabletke pojavljajo tudi drugod po Sloveniji.


Tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.


Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

 

Če se odločiš za uporabo, zmanjšaj svojo dozo in uporabi maksimalno polovičko tabletke, če si manjše teže pa še manj in počakaj na učinke. Pred uporabo lahko preveriš ali je bila podobna ekstazi tabletka že testirana: https://www.drogart.org/droge/testi/ekstazi.html

 

Modri Punisher                                                  Roza F1


Kokain z visoko vsebnostjo levamisola


Vzorec kokaina, kupljen v Ljubljani, je vseboval 43 % levamisola, kar je precej višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt in Društva Stigma v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.
###