EWS opozorilo: Dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA v Mariboru

22. avgust 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Mariboru zaznani dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modri Kenzo tiger in oranžni Trump.


V Mariboru sta bili zaznani dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modri Kenzo (209 mg/tbl) in oranžni Trump (194 mg/tbl). Obe tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt. Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerkih z močnim delovanjem.

 

Modri Kenzo tiger (209 mg MDMA)            Oranžni Trump (194 mg MDMA)

 

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.