Back icon

Reportaža: Z DrogArtom o nočnem lajfu v Mariboru

Reportaža z dogodka Nočni lajf v Mariboru v sklopu Evropskega tedna mladih.

V petek, 26.4.2024 smo v Mariboru, v Gramofonoteki izvedli dogodek Nočni lajf v Mariboru v sklopu Evropskega tedna mladih. Pri sami organizaciji dogodka smo sodelovale_i DrogArt prostovljke_ci s pomočjo naših mentoric.

Popotovanje skozi dogodek se je začelo z okroglo mizo z lokalnimi in tudi ne tako lokalnimi organizatorkami_ji dogodkov, artistkami_i, kolektivi in organizacijami. Glavne teme pogovora so potekale o dogodkih, ki bi si jih želeli v Mariboru, o ustvarjanju varnega prostora za žuranje, ter o tem kako biti zavestno aktiven v nočnem življenju. Dogodek je moderirala Zala Romih, Neja Lah pa je bila obiskovalkam_cem ves čas na voljo, če bi kdo doživel_a kaj neprijetnega in potreboval_a osebo za pogovor. Dogodek smo soustvarile_i še Ajla Mori Kramer, Eva Remi Reponj, Izak Pučko s podporo Mateje Mlinarič in Sanje Kranjc. Čudovite fotografije pa so plod dela Eve Božič.

Na poti okrogle mize so se nam pridružile_i Urban Senekovič (YNGFirefly) in Jure Meglič; člana zasedbe .travnik, Pavla Zabret in Dijana Džamastagić iz kolektiva RejvUtopija; Anja Zagorc dj-ka; in sovodja Eksperiment Bara ter Nina Kitel iz Kluba mariborskih študentov.


Urban Senekovič – YNGFirefly, producent, beat maker, DJ, rapper, organizator dogodkov. V Mariborskemu nočnemu življenju je aktiven v različnih vlogah že od leta 2016. Je organizator Panika dogodkov, član dvojice OYGN (MITO & YNGFirefly) in dvojice EZY-G & YNGFirefly ter skupine .travnik. Nastopal je na festivalih in dogodkih po celotni Sloveniji.


Jure Meglič je član zasedbe .travnik. Sodeloval je na raznih dogodkih v Mariboru in s tem dobil vpogled v tukajšnjo kulturo in v samo logistiko organizacije dogodkov.


Rejv utopija je kolektiv aktivistik, žurerk iz različnih profesionalnih ozadij. Nastal je iz potrebe in prepoznavanja, da prostorom nočnega življenja manjka mehanizmov za naslavljanje in preprečevanje ospoljenega nadlegovanja, nasilja in diskriminacije. Od leta 2022 izvajajo delavnice in nočne terenske intervencije v obliki ekip za ozaveščanje t.i. awareness team. Letos so za svoj angažma prejele tudi nagrado Ženske o ženskah.


Anja Zagorc je vodja v Eksperiment baru in glavna barmanka. Pod imenom Aniline je tudi drum’n’bass DJ-ka in se nenehno giblje po Evropi, nastopala je na velikih festivalih in v različnih klubih po vsem svetu. Poleg tega je soorganizatorka dogodkov Bass Fighters ter upraviteljica družbenih medijev in sodeluje tudi v nekaterih drugih organizacijah elektronske glasbe v Sloveniji.


Nina Kitel je zastopala Klub mariborskih študentov, ki že 25 let stremi k izboljšanju položaja mariborskih študentov in popestritvi njihovega vsakdana. Z izvedbo dogodkov na različnih področjih študentom omogočajo pester nabor priložnosti za razvoj in osebnostno rast. Nudijo jim podporo in pomoč, jih spodbujajo pri izražanju in razvijanju lastnih talentov ter poskrbijo za aktivno preživljanje prostega časa.

Okrogla miza je naslavljala pomembne teme o nočnemu življenju, ker pa so naše_i gostje_i iz različnih področji, so nas vodile_i v zanimive razprave in zaključke. Pomembno je da so se pogovori na temo nočnega življenja sploh začeli, to je bil eden izmed glavnih ciljev našega dogodka. Gosti_je okroge mize in pravtako obiskovalke_ci pa so se povezale_i in se spoznale_i z novimi informacijami glede varnosti v nočnem življenju, kako odreagirati na morebitno nadlegovanje, in kako preprečiti da do česa takšnega pride. Debata pa je tekla tudi o morebitnih rešitvah za določene stiske organizatoric_jev dogodkov samih. Stkale pa so se tudi nove vezi, ki bodo v prihodnosti ustvarile pomembna sodelovanja med nekaterimi organizacijami oziroma kolektivi iz okrogle mize.
Po kratkem oddihu nam je naš Žiga Valh na kitaro zaigral avtorsko pesem in nas s tem prijetno popeljal v drugi del naše poti; razstavo naših mladih umetnikov.

Razstavljalci so izbrali oziroma ustvarili dela na temo aktivizma v (nočnem) življenju s podnoto doživljajev življenja s polno paleto različnih barv in občutij. Med njimi so tako prisotne tudi stiske. Podali pa so tudi lepo noto, da nas ta doživljanja naj ne bi obračala drug_a proti drugemu_i in nas odtujevala, temveč raje povezovala. Saj nihče od nas ni prikrajšan, ko pride do negotovosti prihodnosti – tako imenovanega kaosa življenja. Namesto da se poskušamo zamotiti z iluzijo primerjanja druge_ga z drugo_im, se raje poprimimo za roke in zaplešimo v vsej naši raznolikosti in enakosti, ki nam ju ju podaja življenje samo. Morda nam tako skupaj uspe odkriti red v kaosu.

Razstavljali so Enej Hudej – Endej, Vasja Timofeev Volkov in Žiga Valh.
Kurator razstave Endej je še na začetku svoje umetniške kariere, kljub temu je že uspešno sodeloval na večih razstavah in pridobil pomembne izkušnje s katerimi vodi tokratnjo razstavo. V umetnost se je podal, ker ga zanima način izražanja, ki gre preko meja besed. Njegovi najbljižji tehniki izražanja sta umetniška grafika visokega tiska in sklikarstvo z akrilnimi barvami. Trenutno obiskuje 2. letnik Likovne pedagogike v Mariboru.

Vasja Timofeev Volkov zase pravi, da pretaka iz občudovanja in poigravanja skozi različne umetniške stile in še zmeraj išče svojo pot. Meni, da se nikoli ne bo zares ustalil, saj mu je ravno fluidnost v oblikovanju tisto, kar ga pritegne vedno znova. Kot ustvarjalec ter pripadnik družbe, čeprav odklonski, je ljubitelj raznolikih umetniških izdihov. Pripravil je tudi celostno grafično podobo dogodka.

Žiga Valh je umetnik, ki ga navdihujeta narava in psihadelične vsebine. Risbe ustvarja po lastnem občutju in po tem, katera barva ga pokliče. Ne ukvarja s teorijo, temveč s trenutnim razpoloženjem in iz tega črpa svoj navdih. Sočasno je tudi glasbenik, multinštrumentalist, v glavnem pa kitarist in kantavtor. Igral je v večih rock skupinah, pa glasba ga spremlja že od otroštva in ji je popolnoma predan.

Ves čas dogodka je bila obiskovalkam_cem na voljo naša infotočka, kjer smo delil_e naše materiale in informirale_i o zmanjševanju tveganj na področju uporabe alkohola in drugih psihoaktivnih substanc, o varni spolnosti, komunikaciji, konsenzu ter poleg tega bile_i na voljo za pogovor o našem delu, DrogArtu, pomenu mladinskega dela, prostovoljstva, aktivacije ter svojih lastnih izkušnjah pri vsem tem.

Zadnji postanek na našem prelepem in poučnem popotovanju pa je bil B2B z DJ-ko Housewife, sicer tudi vodjo mariborske DrogArt enote ter vodja DrogArtovega programa Izberi sam in njenim bratom, DJ-em Deanom.

DJ

Kot ena izmed jedrne ekipe organizatork_jev dogodka lahko povem, da je na meni pustil velik in prečudovit pečat. Uspele_i smo ustvariti dogodek, ki združuje ljudi, odpira pomembne pogovore polne informacij. Dal je luč in besedo mladim ustvarjalkam_cem, članicam_om kolektiva, organizatorkam_je, torej kar nekaj sokreatoricam_jem mariborske žurerske scene. To je dogodek, ki nam je dal vpogled na drugo stran nočnega življenja in pokukal za včasih sicer bolj zaprta vrata soustvarjanja le-tega. Odprti, iskreni pogovori so ponudili rešitve in odgovore na razna vprašanja in dileme. Na koncu pa smo se seveda prepustil toku in našim nahranjenim dušam dali prosto pot v prečudovitih ritmih elektronike.

avtorica: Eva Remi Reponj

fotografije: Eva Božič