EWS opozorilo: Zelo čist amfetamin v Mariboru

14. avgust 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan zelo čist amfetamin oz. spid z vsebnostjo 95,4 %.


Zelo čist amfetamin

V Mariboru je bil zaznan vzorec zelo čistega amfetamina z vsebnostjo 95,4 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, vsebnost amfetamina niha in znaša med 5% in 25 %. Višja čistost amfetamina namreč pri enaki dozi, ki so jo uporabniki navajeni za bolj namešane vzorce, pomeni tudi nekajkrat večji vnos že pri eni dozi. Vsebnost amfetamina 95,4 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje je lahko tudi smrtno.

 

Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije. Simptomi lahko trajajo zelo dolgo, če ne prenehajo je potrebno poiskati strokovno pomoč.

 

Zaradi samega učinka poživil (ekstazi, spid, kokain) in seveda zaradi aktivnega plesanja v vročem in slabo zračenem prostoru pride do zvišanja telesne temperature. Normalna telesna temperatura je nekje med 36,6 in 37 stopinjami Celzija, pri vročinskem udaru pa se temperatura dvigne krepko čez 40 stopinj Celzija, kar je za telo lahko usodno.

Ukrepi za zmanjšanje nevarnosti za nastanek vročinskega udara:

- abstinenca (neuporaba drog);
- vnos zadostne količine tekočine (priporoča se največ pol litra tekočine na uro, tekočina pa naj po možnosti ne bo voda, ampak napitek, ki vsebuje tudi soli – razlago glej pod točko Možganski edem);

- redni premori med plesom ter počitek v hladnem in mirnem prostoru;

- hladna in zračna oblačila brez pokrival, saj prek glave telo izgublja veliko toplote.

Znaki nastajajočega vročinskega udara:

- mrzlica;
- ježenje kože;
- vrtenje v glavi;

- rdeča, topla in suha koža, ki kaže na prenehanje potenja;
- krči (predvsem v nogah) zaradi zvišane telesne temperature in dehidracije, imenovani tudi vročinski krči;

- težave pri uriniranju (urin je temne barve ali pa je uriniranje oteženo);

- zmedenost ali celo nezavest.

Kako ukrepamo ob vročinskem udaru:

Če pri prizadetem opaziš vsaj dva izmed teh znakov, ne odlašaj, saj mu lahko s pravilnim ukrepanjem rešiš življenje! Pri vročinskem udaru je najpomembnejše takojšnje kontaktiranje reševalne ekipe in takojšnje ohlajanje! Pokliči rešilca (tel. številka 112), spravi prizadetega na čim bolj miren in hladen kraj ter ga takoj začni ohlajati! Osebo ohlajamo z mlačno (ne mrzlo!) vodo po celem telesu ter vanj pihamo zrak ali ga hladimo s pomočjo ledu, ki ga damo pod pazduho ali na vrat, kjer so večje žile. Nikakor pa ledu ne dajemo na roke ali noge ali osebe hladimo z mrzlo vodo, saj bo takrat telo reagiralo kot da mu je mraz - s tresenjem, kar bo sprožilo še dodatno ogrevanje telesa.

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.