EWS opozorilo: Na območju Ljubljane se je metamfetamin prodajal kot 3-MMC

14. julij 2017|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bil v juniju na območju Ljubljane zbran vzorec, ki je bil prodan kot 3-MMC, analiza pa je pokazala, da vsebuje metamfetamin.


Po poročanju uporabnikov, je uporaba te snovi povzročila močne negativne učinke, med drugimi tudi več dnevno nespečnost, paranojo, psihotične epizode, izredno hiter srčni utrip in zbadanje v predelu srca.

Metamfetamin je zelo močna stimulativna droga, ki povzroča kronične motje v spanju oziroma nespečnost, močno fizično in duševno izčrpanost, težave z ledvicami, nihanja v razpoloženju, uporaba pa hitro vodi v močno zasvojenost. Ob prevelikih odmerkih obstaja tveganje za smrt zaradi srčnega zastoja in za pojav hudih psihoz.

Ker obstaja verjetnost, da se metamfetamin še vedno prodaja kot 3-MMC, se uporabnike poziva k previdnosti, še posebej zaradi nevarnosti predoziranja, saj so odmerki za metamfetamin kar 10-krat nižji kot za 3-MMC. Uporabnikom se priporoča testiranje snovi pred uporabo.

Ob uporabi metamfetamina obstaja tudi visoko tveganja za pojav psihoze, zato se uporabnikom svetuje še, da so pozorni na znake, kot so huda zmedenost, paranoja, blodnje, halucinacije. V primeru, da zaznajo tovrstne znake, naj poiščejo ustrezno strokovno pomoč v nevladni organizaciji ali v drugi strokovni službi.

 

Predoziranje z metamfetaminom: ključni znaki

Predoziranje z metamfetaminom je stanje, ki zahteva nujno medicinsko pomoč.  Brez ustreznega ukrepanja, namreč lahko pride do srčnega napada, kapi, poškodbe mišičnega tkiva, odpovedi ledvic in smrti.

Ključni znaki predoziranja so:

·         vroča, pordela ali zelo potna koža, ki lahko nakazuje visoko temperaturo telesa,

·         hud glavobol,

·         bolečine v prsnem košu,

·         negotova hoja,

·         mišična togost, tresenje, krči, silovito trzajoči gibi udov,

·         huda vznemirjenost ali panika,

·         težave z dihanjem,

·         spremenjeno duševno stanje (zmedenost),

·         pojavilo se lahko znaki psihoze (halucinacije, zablode, huda zmedenost, neorganizirano in nenavadno vedenje, spreminjanje razpoloženja).

 

Prva pomoč ob predoziranju z metamfetaminom

Takoj pokliči 112 in zahtevaj reševalno vozilo.

Zastrupljenca umakni v miren in varen prostor, proč od ljudi, hrupa, prekomerne svetlobe, vročine in drugih dražljajev.

Zastrupljencu razrahljaj obleko, ki ga stiska, in mu sleči toplo obleko, na vrat, pod pazduhe in na dimlje mu položi vrečke z ledom ali pa ga pokrij z brisačo, namočeno v mrzlo vodo, da mu znižaš telesno temperaturo.

Če je oseba nezavestna, jo položi v položaj za nezavestne: položaj na boku, zgornja noga upognjena v kolenu, da podpira telo, čeljust nagnjena rahlo naprej in navzgor, da so dihalne poti proste in da dihanje ni ovirano.

V primeru mišičnih krčev ali napadov, iz neposredne okolice odstrani vse, zaradi česar bi lahko nastale poškodbe.

Do prihoda reševalcev ostani z zastrupljeno osebo.