Obvestilo EWS: Nevarna snov 3-MeO-PCP v Sloveniji

17. oktober 2014|Opozorila

Agencija EU za droge je sporočila, da so na Švedskem v obdobju od marca do avgusta letos zabeležili tri smrti, povezane z uporabo 3-MeO-PCP. V enem primeru je analiza krvi pokazala samo prisotnost te snovi, v dveh primerih pa so bile v krvi prisotne tudi druge snovi.


Po poročanju uporabnikov DrogArta se ta snov pojavlja tudi pri nas, in sicer v obliki belega prahu. Prodaja se kot PCP in tudi uporabniki ga poznajo pod tem imenom. Uporabniki 3-MeO-PCP zaužijejo oralno ali ga njuhajo. Mina Paš z DrogArta opozarja: »Ker je za učinkovanje 3-MeO-PCP potrebna zelo majhna doza, in sicer od 5 do 15mg, obstaja velika nevarnost predoziranja. Nevarnost predoziranja je še posebej velika zato, ker ni v uporabi natančnih analitskih tehtnic, volumetričnega odmerjanja pa uporabniki za zdaj ne delajo.«

Učinki 3-MeO-PCP so podobni ketaminu in metoksetaminu, le da so malo blažji. V nizkih dozah je snov stimulativna (prijetni telesni občutki, bolj intenzivno doživljanje glasbe, družabnost, spremenjeno dojemanje realnosti), sicer pa so učinki zelo disociativni. Učinki nastopijo po okoli 20 minutah in trajajo od 4 do 6 ur. Oseba, ki je zaužila veliko dozo 3-MeO-PCP, bo v času učinkovanja te snovi zelo disociirana, izven stika z realnostjo, blodnjava.

Uporabnikom se odsvetuje mešanje 3-MeO-PCP z drugimi drogami, še posebej z alkoholom, pomirjevali in opioidi.

Po besedah dr. Mirana Brvarja s Centra za zastrupitve UKC Ljubljana je treba ob sumu zastrupitve s 3-MeO-PCP takoj poiskati oziroma poklicati pomoč zdravnika. V primeru, da so zastrupljenci nemirni, jih poskušamo pomiriti, da preprečimo morebitne padce ali druge poškodbe; namestimo jih v miren prostor in se poskušamo z njimi pogovoriti.Če imajo zastrupljenci povišano telesno temperaturo, jih hladimo (npr. s polivanjem z vodo).