Mednarodni dan testiranja drog

31. marec 2022|Novice|Aktualno|Obvestila

Ob mednarodnem dnevu testiranja drog, ki ga obeležujemo 31. marca, ozaveščamo o pomenu storitve testiranja drog in nove spletne strani mreže TEDI, katere člani smo tudi na DrogArtu in povezuje več kot 20 Evropskih organizacij, ki izvajajo storitev analize psihoaktivnih snovi, z namenom zmanjševanja škode za uporabnike drog.


Evropska mreža storitev testiranja drog TEDI zaganja spletno stran za izmenjavo informacij o trgih z drogami

 

Spletna stran: https://www.tedinetwork.org/ 

 

Na mednarodni dan testiranja drog 2022 je vseevropska mreža informacij o drogah (TEDI) objavila spletno stran z edinstvenim pogledom na evropski trg drog. TEDI je mreža evropskih služb za testiranje drog, ki svoje izkušnje in podatke delijo v evropskem sistemu spremljanja in deljenja informacij. TEDI je del mreže New Wellness and Empowerment Network (NEWNet).

 

TEDI mreža je bila ustanovljena leta 2011 za spodbujanje izmenjave analitičnih podatkov med državami in organizacijami zmanjševanja škode na področju drog. Zdaj predstavlja 20 terenskih in stacionarnih storitev analize drog iz 13 različnih evropskih držav (Nemčija, Avstrija, Belgija, Francija, Italija, Luksemburg, Portugalska, Slovenija, Španija, Švica, Nizozemska, Finska in Združeno kraljestvo).

 

TEDI omogoča drugačen pogled na evropski trg drog v nasprotju s tradicionalnimi nacionalnimi in evropskimi sistemi spremljanja. Podatki se zbirajo prek storitev testiranja drog, ki ocenjujejo neskladje med namenom nakupa in tem, kaj kupljene droge dejansko vsebujejo, pri čemer rezultati analiz omogočajo osveščanje in podporo programom v javno zdravstvenem sistemu za zmanjšanje škode na področju drog, in podporo odgovornim odločitvam uporabnikov. Rezultati analiz se prenašajo tudi v lokalne, nacionalne in mednarodne sisteme zgodnjega opozarjanja in hitra javna opozorila za nevarne droge zaznane na trgu.

 

Poleg informacij o mreži TEDI in njenih članih spletna stran ponuja tudi interaktivni zemljevid z vsemi njenimi člani, obsežen seznam publikacij o analizi drog ter kontaktne podatke za dostop do storitev testiranja drog in mreže TEDI.

 

Dr. Mireia Ventura, vodilna farmacevtka pri nevladni organizaciji za preverjanje drog s sedežem v Španiji in vodja mreže TEDI, je dejala, da se je "testiranje drog premaknilo z gverilskega na vladno financiranje v večjem delu Evrope, mreža TEDI pa je zagotovila podporni etični in zakonski okvir te pionirske zdravstvene storitve«.

 

Kako poteka storitev testiranja pri nas?

Na DrogArtu omogočamo več različnih načinov testiranja psihoaktivnih substanc, in sicer hitre teste (reagente), sprejemamo pa tudi psihoaktivne snovi za nadaljnje laboratorijsko testiranje v Nacionalnem laboratoriju zam zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Sprejem psihoaktivne substance je povsem anonimen. 

  • testiranje je brezplačno in anonimno,
  • čas čakanja na rezultate: do 7 dni (več, če gre za še neznano substanco),
  • opravljajo identifikacijo substance (kvalitativno analizo) na vse psihoaktvine snovi in kvantifikacijo substance (kvantitativno analizo) za tiste najbolj pogoste,
  • naenkrat lahko oddaš maksimalno en vzorec za laboratorijsko analizo (izjema so ekstazi in 2C-B tabletke), ostale lahko preverimo s pomočjo barvnih reagentov (v primeru nepričakovane reakcije se lahko v laboratorij odda tudi več vzorcev),
  • testiranje ni možno za izdelke iz konoplje (olja, smole, itd.),
  • snovi, ki niso psihoakitvne ne sprejemamo (anabolični steroidi, prehranski dodatki, itd.)
  • vzorcev po pošti ne sprejemamo.

 

Vzorec lahko oddaš v DrogArt info točki v Ljubljani, ob ponedeljkih med 10.00 in 18.00, ter ob petkih med 16.00 in 18.00 in v DrogArt ingo točki Maribor ob ponedeljkih in petkih med 10.00 - 14.00 ter ob sredah med 12.00 in 16.00 uro.

Če nisi iz Ljubljane ali Maribora, pa lahko tukaj preveriš, kje še lahko oddaš svoj vzorec: https://www.drogart.org/vsebine/3533/testirne-tocke-po-sloveniji.html

 

Testiraj, ne riskiraj!