Dasi: JUNIJSKE VIKEND IDEJE


Ne bom preveč besedičila o lepšem vremenu (ki je bolj muhasto kot aprila), o končevanju šole (ki verjetno trenutno prinaša več stresa kot radosti) in o dopustih (nad katerimi trenutno visijo vprašaji). Vseeno pa nam bo junij gotovo prinesel tudi lepe in sproščene trenutke. Kako jih lahko izkoristite, pa preberite spodaj :)


POČASEN PREHOD

Pandemija počasi peša, omejitve se sproščajo, končno se lahko spet družimo s prijatelji, gremo na kavico v najljubši lokal, v trgovino ob katerikoli uri, si privoščimo izlet in kosilo izven domače kuhinje (ali dnevne sobe, če tudi vi tako kot jaz kdaj radi grizljate pico ob gledanju filma). Kljub temu pa ostajajo nekatera koronska pravila in omejitve in življenje ni več povsem takšno, kot je bilo pred pandemijo. Verjamem, da sproščanje ukrepov, odhajanje nazaj v svet (na mestni avtobus, v šolo, službo in še kam) in sprememba ritma na vsakogar vpliva drugače. Nekateri ste morda veseli in se počutite bolj svobodno, nekatere maske na vsakem koraku še vedno spravljajo v stres, komu se je razblinil mehurček domačega življenja… Zato je pomembno, da odkriješ svoj ritem in se s situacijami, ki v tebi vzbudijo strah, stres ali tesnobo, soočaš kolikor se da postopoma. Umikanje pred stvarmi, ki so nam neprijetne, zagotovo ni najboljša taktika, poleg tega so nekateri opravki pač neodložljivi. Pomembno pa je, da se ne »zaženeš« preveč. Vzemi si čas, organiziraj in razporedi si dnevne ali tedenske aktivnosti na način, da boš postopoma prešel_a v »pokoronsko« življenje. V zadnjih mesecih smo veliko govorili o skrbi zase, sproščanju, mentalnem zdravju… In temu še naprej posvečajmo pozornost :)

 

MORJE DOMA

Oddih na plaži se marsikomu izmed nas zdi negotova in oddaljena prihodnost. To pa še ne pomeni, da ne moremo uživati v soncu in vodi. Zato si mini morje ustvarimo doma! Na vrtu napihni bazen, na balkon postavi vedro, začepi kopalno kad… V vodo lahko natreseš sol, zelišča, cvetje, eterično olje ali po gladini spustiš gumijaste račke. Napolni vodne pištole ali zaveži pisane vodne balončke in povabi frende na vodni fajt. Sam_a ali v družbi lahko namakaš noge v hladni vodi, srkaš limonado, se sladkaš s sadno kupo ali s sladoledom, na YouTubu poslušaš zvoke morskih valov in se v kopalkah (in s kremo za sončenje) nastavljaš sončnim žarkom.

 

 

ŠPORT NA VARNI RAZDALJI

Varnostna distanca je še vedno pomembna. Še nekaj časa ne bo najbolj priporočljivo prižeti svojega telesa ob drugo in plesati divjega tanga, na srečo pa obstaja cel kup športnih aktivnosti, ki jih lahko izvajamo na varni razdalji. V roke vzemite loparje za badminton ali tenis, žogo za odbojko ali nogomet, obrišite prah z rolerjev ali si enostavno nadenite superge za tek. Tudi različne vadbe, kot so pilates, joga in podobno, lahko (vodeno ali v lastni režiji) potekajo na povsem varni razdalji, hkrati pa so zdravo ali prijetno druženje. Rekreacija je zelo pomembna tako za naše telesno kot duševno zdravje, zato jo s pridom izkoristi.

 

 

IZDELAVA DOMAČEGA MILA

Ustvarjanje, ročne spretnosti, preskušanje novega, oblikovanje svojih izdelkov in poleg tega še smeh in čudoviti vonji in barve. Vse to naenkrat lahko izkusimo ob ustvarjanju lastnega mila. Obstajata dva glavna postopka, po katerih lahko izdelaš svoje milo. Prvi je »hladen postopek«, ki zahteva nekoliko več časa, natančnosti in potrebščin, tako da je idealen za tiste, ki si radi postavite izzive in je vaš moto stara modrost, da je potrpežljivost božja mast. Za tiste, ki pa rezultate radi vidite kmalu, pa je primernejša tehnika »topljenja in vlivanja«. Posebnost teh mil je, da jih lahko izdelaš povsem po svoji želji. Lahko jih različno obarvaš, vliješ v kalupe različnih velikosti in oblik, jim dodaš dišave, suho cvetje, zelišča, drobne školjke, piling iz gresa ali polente in… no, karkoli si pač zamisliš! Poleg tega, da bo to plod tvojega truda in domišljije, pa je velik plus tudi to, da boš točno vedel_a, kakšne so sestavine. Milo imaš lahko za lastno uporabo ali pa ga podariš kot unikatno darilo.

 

 

IZLET PO SLOVENIJI

Končno lahko potujemo, čeprav morda ne daleč. Da slediš tej moji ideji, ne potrebuješ niti karte za vlak ali lastnega avtomobila. Kar potrebuješ, pa je nekaj energije, radovednosti, nahrbtnik za malico in to je skoraj to! Trenutno se nam ponuja lepa priložnost, da raziščemo bisere in biserčke Slovenije, ki jih naša deželica skriva veliko. Morda se čudovit gozd, zanimiv hrib, neokrnjena reka ali lokalna znamenitost nahajajo prav v tvojem kraju. Raziščeš lahko neobičajne kraje, kamor se ne napoti veliko izletnikov (kar je glede na trenutno situacijo precej priporočljivo, hkrati pa je izkušnja v miru in tišini še bolj posebna in sproščujoča). Če pa se ti je zaželelo dobrih starih klasik, kot je izlet na Veliko planino, sprehod okoli Blejskega jezera, pohod vzdolž slovenske obale ali kaj podobnega, so tudi to super ideje za enodnevne izlete. Pomembno je le, da se o destinaciji pozanimaš, si v dobri formi (te za sprehod po Piranu potrebuješ pač manj kot za pohod na Nanos, zato bodi na to pozoren_a), imaš s seboj primerno opremo (ustrezno obutev, dovolj pijače, malico, polno baterijo na telefonu) in se na skrite, nepoznane lokacije ne odpravljaš sam_a.

Ponujam ti nekaj idej o biserih Slovenije, nekaj idej za kolesarski izlet, več predlogov (in s tem mislim: ogromno predlogov) pa naješ v svojem spletnem brskalniku.

 

 

 

Katero idejo boste izkoristili? Brez skrbi, julija vam postrežem z novimi :)

Kakorkoli: uživajte v prvem poletnem mesecu.

 

Dasi