Dasi: MARČEVSKE VIKEND IDEJE

28. februar 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Juhuu, pomlad je tu! No, saj ne, da je bila zima letos kaj prida, pa vendar. Pred nami so toplejši dnevi in s tem tudi več možnosti za aktivnosti zunaj. Tudi moje ideje, kako preživeti kak konec tedna v marcu, so zastavljene na tak način, da vas motivirajo priti iz stanovanj in se nastaviti božanju toplih sončnih žarkov :)


NAČRTUJ SVOJ VRT

Kaj je boljše, kot ugrizniti v svež, sočen paradižnik? Kot utrgati sveže jagode za zajtrk? Biti brez idej za kuhanje kosila in se samo sprehoditi po vrtu med pisanimi sestavinami in si sproti izmisliti recept? Ali pa z okenske police porezati svež peteršiljšek in nacufati baziliko za popestritev smutija? Sveže začimbe, sadje in zelenjava so zagotovo daleč najbolj zdrav vir hranil, ki jih potrebujemo. Zdrava prehrana je že od nekdaj ena od bistvenih sestavin za dobro počutje, zdravje in zadovoljstvo. Vse več študij dokazuje, da ima vrtnarjenje izjemno pozitiven vpliv na naše duševno zdravje. Poleg tega pa je gojenje svojih rastlin tudi zagotovo najbolj bio, eko in prijazno do planeta. Če povem drugače: ko boš iz zemlje izruval svoj korenček, boš ob tem čutil zadovoljstvo in ponos, da si povsem sam nekaj ustvaril in pridelal, prihranil si boš izlet do trgovine in kopičenje plastične embalaže, poleg tega pa bo to korenje nedvomno tui bolj polnega okusa in nasičeno s hranili. To je prava win-win-win situacija! Čeprav je za sajenje večine rastlin še prezgodaj, pa je zagotovo pravi čas, da vrtičkanje začneš konkretno načrtovati. Tudi če nimaš njive ali vrtička, to ni nikakršna ovira. V notranjih prostorih ali na balkonu z lahkoto gojiš celo vrsto začimb, pa tudi nekatere sorte sadja in zelenjave (taki so recimo paradižnik, korenje, česen, solatnice, avokado, citrusi, gobe, mikrozelenjava in še in še). Vrtičkanje je lahko samo postranski hobi ali pa resno delo. Nekateri se orientirajo po luni, drugi gledajo na to, katere rastline sadijo skupaj (niso vse rastline namreč dobre »sosede«), kakšno zemljo in gnojila potrebujejo vrtnine, nekateri naredijo načrt zalivanja… Na spletu je ogromno literature, mnogo te pa je tudi v knjižnicah. V spomladanskih in poletnih mesecih je tudi veliko delavnic in predavanj z nasveti, ki jih lahko izkoristiš. Različna društva prirejajo izmenjavo semen, potaknjencev in pridelkov, kjer lahko dobiš vrtičkarski material, dobiš zanimive nasvete, deliš izkušnje, spoznaš kakšnega drugega vrtičkarja in tako preživiš še družabno popoldne. Sam_a pa lahko izdelaš tudi lončke za sadike, bodisi ustvarjaš z glino, pobarvaš stare steklene lončke ali pa »spečeš« nove iz časopisnega papirja. Zdravje, kreativnost, druženje, osebno zadovoljstvo, učenje odgovornosti, nove informacije, lasten prispevek k zelenemu planetu in še kaj bi se našlo – vse to so atributi vrtičkanja!

 

 

 

ČAS ZA REKREACIJO

O, ja. Čas je, da po zimskem spanju pretegnemo svoje krake. Preprosta rekreacija na soncu, kot je sprehod s prijatelji, tek s slušalkami in najnovejšim techno setom, ki ga še nisi uspel_a poslušati ali povzpenjanje na bližnji hrib, so samo nekateri izmed predlogov. Na DrogArtu smo že pisali o pozitivnih vplivih rekreacije na naše zdravje, posebno pomemben vpliv pa ima tudi nastavljanje soncu. Zakaj, vprašate? Dokazano je, da sonce blagodejno vpliva na naše počutje, lajša sezonsko depresijo, lajša občutke stresa in izboljšuje kakovost spanca. Je tudi vir vitamina D, ki je pomemben za zdrave kosti, dober imunski sistem in še marsikaj. Zadostno količino vitamina D dobimo že s 15-minutno izpostavljenostjo sončnim žarkom. To pa zmoremo, kajne?

 

 

OBUDI STAR HOBI

Pomlad je vedno čas, ko narava s svojimi brstečimi drevesi in pojočimi ptički kar kliče po tem, da se tudi sami prebudimo in to novo energijo in zagon lahko vložimo v spomladansko čiščenje, nove izzive, rekreacijo, lahko pa je tudi motivacija, da obudimo kakšno dejavnost, ki smo jo v preteklosti radi počeli. V hitrem tempu življenja, naporih v službi, kupu obveznosti v šoli, morda pa tudi žuranjem vsak vikend lahko kaj hitro opustimo tiste dejavnosti, v katerih uživamo in nas sproščajo, ker se zdi, da zanje v našem življenju nekako ni več prostora. A to je lahko brez pretiravanja nevarno. Ljudje hitro začnemo čutiti upad splošnega zadovoljstva s svojim življenjem, bolj smo pod stresom, izgubljamo občutek smisla, izgorevamo. To ima na našo psiho, pa tudi na telesno raven mnoge negativne učinke. Zato je pomembno, da se znamo ustaviti in vzeti čas zase ter delati kaj, kar nas veseli, sprošča, ob čemer se počutimo dobro. Si se manj prerekal s prijatelji, če si en dan odšel na izlet v naravo? Si bolje spala, če si šla v petek popoldne v fitnes? Si imel večji občutek, da nisi v kapitalizem vpet robot, ko si slikal s temperami? Si se lažje izražala, ko si redno fotografirala? Zelo te spodbujam, da obudiš kak star hobi, pa najsi je bilo to kleklanje, obrezovanje bonsaija, kickbox, reševanje sudokuja, pisanje kratkih zgodb, kiparjenje aktov, poslikava tkanin, šivanje, basket na bližnjem šolskem igrišču, peka peciv, skejtanje, karkoli. Ali pa morda poišči kak nov konjiček – mislim, da sem nekaj idej že ponudila ;)

  

    

  

 

POEZIJA IN KAVA: FANTASTIČNA KOMBINACIJA

Mmm, priljubljena kavarna, dišeča vroča kava in kratki poetični verzi. Pa ne, da želim sproducirati armijo novih J. K. Rowling – rada bi vas opomnila le na to, da je 21. marec svetovni dan poezije. V ta namen mnoge kavarne ta dan kot plačilo prejemajo kratko poezijo. Torej: pisalo v roke, pot pod noge oziroma list papirja pod dlan, začuti svojo umetniško žilico in si s pisano besedo prisluži kavo.

 

 

DAN ŽENA, DAN MUČENIKOV, GREGORJEVO, MATERINSKI DAN…

Čeprav niso dela prosti, so to prazniki z dolgoletno tradicijo in raznolikimi običaji. Zgodovina vseh teh »dni« sega že daleč v preteklost in morda smo na katerega izmed njih že malo pozabili. To pa vseeno ni izgovor, da bi sebi ali svojim bližnjim privoščili malo pozornosti. Na dan žena lahko izkažete ljubezen pomembnim ženskam v vašem življenju, pa ne nujno s klišejsko rdečo vrtnico, ampak morda le s telefonskim klepetom, obiskom ali vabilom na sprehod. Za dan mučenikov lahko fantom kaj ušpičite ali pa ste kreativni pri nabiranju in aranžiranju mačic, trnja in suhih sliv. Materinski dan – verjetno sploh ni potrebno izgubljati besed; morda bi te rada opozorila le na to, da če se s svojimi starši ne razumeš, to nikakor ni obveza, da jim izkazuješ naklonjenost, če te v resnici ne čutiš. V tem primeru lahko ljubezen izkažeš drugi osebi, morda nekomu, ki je igral pomembno vlogo pri tvojem odraščanju ali pa ti lepša trenutke dandanes. In pa, oh, Gregorjevo… Dan, ko se ptički ženijo. To je lepa avtohtona alternativa valentinovemu, hkrati pa tradicionalno eden glavnih znanilcev pomladi. Različni kraji imajo svoje običaje, najpogostejši pa so pravljično spuščanje lučk po rekah. Tako si lahko kakšen dan pred 12. marcem rezerviraš za izdelavo ladjice, ki jo boš sam_a ali v družbi spustil_a po vodi. Migetajoča svetloba svečk na plavajočih ladjicah v polmraku je naravnost magična. Ne verjameš? Prepričaj se v svojem kraju :)

 

 

Imejte fantastičen marec, vsi. Se beremo naslednji mesec :)

Dasi