e-NAMIG za mlade

9. januar 2019|Novice

Potekale bodo številne delavnice, objavljeni pa so razpisi za štipendije Ad futuram, sofinanciranje podoktorskega raziskovalnega izobraževanja ter doktorski študij na EUI, štipendije Fulbright in štipendije za podiplomski študij državljanov držav Zahodnega Balkana v Sloveniji. Iščejo se prostovoljci, nove sodelavce in/ali sodelavke pa se iščejo v založbi Umco, Društvu ASPI in Slovenski filantropiji. Ne manjka niti številnih natečajev. Vse to in še več v novičniku!


e-NAMIG za mlade, 9. 1. 2019, št. 1 / spletna verzija
 
 

   A veš?

 
 
 

 

Delavnica z umetnico Eden Mitsenmacher: Avatar kot medij

Skozi delavnico si boste ogledali uporabo psevdofiktivnih in fiktivnih likov v kreativnih praksah. Preučili boste avatar-kot-medij ter raziskali, kako fiktivni oz. namišljeni liki na edinstvene načine obravnavajo teme, kot sta rasa in spol. Delavnica bo izvedena v okviru trenutne razstave v Galeriji Škuc – Otroci, na kateri umetnica tudi sodeluje. Udeležba je brezplačna, potrebne so pa predhodne prijave na: pedagoski.program@skuc.org.

 
 
 

 

Oddaja Mladinski informator: Alternativno reševanje konfliktov

V zadnji oddaji Mladinski informator smo govorili o tem kako lahko spore rešimo na miren način, s pomočjo mediacije. 

 
 
 

 

Pričel se je 7. cikel Mladinskega dialoga EU

Dialog je namenjen načrtovanju, posvetovanju in spremljanju prednostnih nalog evropskega sodelovanja na področju mladih.  Mladinski dialog je nadgradnja procesa strukturiranega dialoga, ki je bil prenovljen z novo strategijo za EU za mlade 2019-2027. Prenovljen dialog mladih bo bolje zaznaval probleme mladih in zagotovil širšo dostopnost, tudi s pomočjo inovativnih oblik dela z mladimi.

 
 
 

 

Javni razpis za izbor operacije “Pridobivanje dodatnih znanj za mlade na področju kulturnih dejavnosti v okviru JSKD”

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je v Uradnem listu z dne 4. 1. 2019 objavil v okviru Javnega razpisa za izbor operacije “Pridobivanje dodatnih znanj za mlade na področju kulturnih dejavnosti v okviru JSKD (JR ESS PDZM 2016–2020)”, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 63/16 z dne 7. 10. 2016, spremembe in nove dodatne prijavne roke za leto 2019.

 
 
 
 

   Izobraževanje

 
 
 

 

Štipendije Ad futura za študij v tujini za leto 2019

Predmet javnega razpisa je štipendiranje izbranih vlagateljev za študij na tujih izobraževalnih ustanovah za posamezno raven izobraževanja in pridobitev javno veljavnega spričevala za dodiplomski študij ter za podiplomski študij. Rok prijave je do vključno srede, 17. 4. 2019. 

 
 
 

 

Mladinska izmenjava “European Bandcamp” v Nemčiji, na Portugalskem in v Sloveniji

Center mladih Koper išče 8 udeležencev/-k, starih od 16 do 19 let, za mladinsko izmenjavo European Bandcamp, ki bo v tem letu v treh državah (Nemčija, Portugalska in Slovenija). Vse zainteresirane vabijo, da izpolnite prijavnico, ki jo najdete tukaj, do 17. januarja 2019.

 
 
 

 

Vesela šola angleščine – Špela Jurak

Učenje, ki poteka v sproščenem vzdušju in ob katerem se celo zabavajo, je dokazano najučinkovitejše! Zato se pridružite na seriji treh igrivih delavnic, na katerih boste možgane razgibali z različnimi zankami in ugankami. Prijave zbirajo v knjižnici in na 01 308 57 00 ali kpv@mklj.si.

 
 
 

 

Sofinanciranje podoktorskega raziskovalnega izobraževanja na European University Institute (EUI)

Predmet razpisa je sofinanciranje enoletnega podoktorskega raziskovalnega izobraževanja na EUI enemu vlagatelju, ki bo v študijskem letu 2019/2020 sprejet na podoktorsko raziskovalno izobraževanje in bo z njim tudi pričel v študijskem letu 2019/2020. Rok za oddajo prijave je 29. marec 2019. 

 
 
 

 

Štipendije za program Fulbright za leto 2020 (272. JR)

Štipendije so namenjene udeležencem Fulbright programa, in sicer slovenskim državljanom za gostovanje v ZDA in ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji. Prijave zbirajo do porabe sredstev oziroma najkasneje do vključno 28. 9. 2021. 

 
 
 

 

Štipendije za doktorski študij na European University Institute (EUI) za leto 2019

Predmet javnega razpisa je dodelitev štipendije Ad futura za izobraževanje največ enemu vlagatelju za štiriletni doktorski študij na European University Institute, ki bo sprejet in se bo v 1. letnik vpisal v študijskem letu 2019/2020, pri čemer zadnje leto študija financira EUI. Rok za vložitev vlog je petek, 31. 5. 2019.

 
 
 

 

Štipendije za podiplomski študij državljanov držav Zahodnega Balkana v Sloveniji za leto 2019

Štipendije so namenjene državljanom držav Zahodnega Balkana za podiplomski (magistrski ali doktorski) študij s področja naravoslovja, tehnike in medicine v Sloveniji. Rok prijave je 2. 9. 2019.

 
 
 

 

Spletno usposabljanje: Državljanska dimenzija globalnega učenja

Iz Sloge obveščajo, da Center Sever-Jug organizira brezplačno spletno usposabljanje na temo državljanske dimenzije globalnega učenja, ki bo potekalo med 3. februarjem in 4. marcem 2019. Rok za prijave se izteče 28. januarja.

 
 
 
 

   Delo

 
 
 

 

Založba UMCO zaposluje

Bi radi delali v knjižnem založništvu? Prijave z življenjepisom lahko pošljete do vključno 24. januarja 2019 na samo@umco.si.

 
 
 

 

Podaljšan rok prijav na razpis Podukrep 6.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete

Sprememba omogoča vlagateljem oddajo vloge na javni razpis do 31. 1. 2019. V izogib težavam upravičencev pri oddaji vloge zaradi nadgradnje in s tem nedelovanja aplikacije RKG, se javni razpis podaljšuje do 31. 1. 2019. Upravičenci tega podukrepa so mladi kmetje, ki so stari od 18 do 40 let, imajo ustrezno poklicno znanje in usposobljenost. Predmet javnega razpisa je podpora mladim kmetom za vzpostavitev kmetijskega gospodarstva in kmetijske dejavnosti.

 
 
 

 

Društvo ASPI objavlja razpis za prosto delovno mesto

Društvo za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra – Aspergerjev sindrom objavlja razpis za prosto delovno mesto  “Strokovni delavec po 69. členu Zakona o socialnem varstvu – M/Ž”. Prijave na delovno mesto so mogoče do 10. januarja 2019.

 
 
 

 

Razpis za delovno mesto: Strokovni sodelavec/sodelavka na področju razvijanja prostovoljstva

Slovenska filantropija išče sodelavko/sodelavca za zasedbo mesta strokovni sodelavec/sodelavka na področju razvijanja prostovoljstva. Delo je razpisano za določen čas, od 1. 2. 2019 do 30. 9. 2019 z možnostjo podaljšanja. Prijavo z motivacijskim pismom pošljite na info@filantropija.org  z naslovom:  Razpis – strokovni sodelavec do vključno torka, 15. 1. 2019.

 
 
 
 

   Natečaji

 
 
 

 

Javni poziv Layerjeve hiše k prijavi razstavnih projektov za leto 2019

Layerjeva hiša poziva ustvarjalce k razstavljanju umetniških del in raznovrstnih projektov s področja likovnih, večmedijskih, oblikovalskih in drugih umetniških ter ustvarjalnih praks. Rok za prijavo je vključno 20. januar 2019. 

 
 
 

 

Razpis Mladi upi 2018 je objavljen!

Projekt »Mladi upi« nadaljuje svoje poslanstvo tudi v letu 2018 in je namenjen mladim talentom s področij športa, umetnosti, znanosti ter mladim para-športnikom. Razmišljaš, da bi se prijavil na razpis? Prijaviš se lahko do 18. 1. 2019!

 
 
 

 

Roberto Cimetta Fund: Razpis za podporo mobilnosti v t.i. regiji Euromena

Fundacija Roberto Cimetta Fund je 1. januarja odprla razpis za podporo mobilnosti umetnikov in kulturnikov. Sredstva so namenjena krepitvi mobilnosti med evropskimi državami ter državami Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Na razpis se lahko prijavijo posamezniki, in sicer do 31. januarja 2019.

 
 
 

 

Javni razpis RTV SLO za odkup avdiovizualnih del neodvisnih producentov 2018-2 (televizijska nanizanka/nadaljevanka – 8 x 50 minut)

Predmet javnega razpisa je odkup slovenskega avdiovizualnega (AV) dela, televizijske nanizanke oziroma nadaljevanke (8 epizod x 50 minut), ki je izvorno producirana s strani neodvisnih producentov.

 
 
 

 

Javni poziv Layerjeve hiše k prijavi fotografskih razstavnih projektov za leto 2019

Layerjeva hiša poziva ustvarjalce k razstavljanju fotografij v kavarni Layer in na dveh uličnih plakatih. Rok za prijavo je vključno 20. januar 2019!

 
 
 

 

Javni razpis RTV SLO za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko prikazovanje 2018

Predmet javnega razpisa je koprodukcijsko sodelovanje Radiotelevizije Slovenija z neodvisnimi producenti pri izdelavi filmov za javno kinematografsko prikazovanje. Prijavitelj projekta je lahko neodvisni producent po zakonu, ki ureja medije oz. AV medijske storitve. Rok prijave je 28. 2. 2019.

 
 
 

 

Odprti poziv za Projektni prostor MAO 2019

MAO vabi posameznike in ustanove k prijavi projektov in razstav v nastajanju, eksperimentov in tekočih raziskav na področju arhitekture, urbanizma, oblikovanja in fotografije. Rok za oddajo prijav je do nedelje, 3. februarja 2019, do polnoči. 

 
 
 

 

Literarni natečaj “Oddaj na natečaj v MKL”

V želji po čim širšem literarnem ustvarjanju, so se v Mestni knjižnici Ljubljana odločili, da razpišejo literarne natečaje na temo proze, poezije in dramatike pod skupnim imenom Oddaj na natečaj v MKL. Razpisi vseh treh natečajev so odprti do 15. marca 2019.

 
 
 

 

Natečaj: 50 ideas for Europe

MSS – Mladinski svet Slovenije je partner projekta “50 ideas for Europe”, katerega cilj je zbrati čim več inovativnih idej mladih, ki bi z implementiranjem oz. realizacijo v praksi izboljšale kakovost življenja širom Evrope. Avtorji skupno 50 najboljših idej boste nagrajeni s potovanjem v Novi Sad, evropsko prestolnico mladih 2019, kjer boste dobili priložnost, da svojo idejo podrobneje predstavite širši evropski javnosti. Rok prijave je 25. 4. 2019.

 
 
 
 

   Prostovoljstvo

 
 
 

 

Zavod Voluntariat išče EVS prostovoljce!

Zavod Voluntariat išče prostovoljce v Barceloni, Veliki Britaniji in v Madridu. 

 
 
 

 

Kaj povezuje delo z otroki, prostovoljstvo in Poljsko? Evropska prostovoljska služba!

Te zanima delo z otroki v vrtcu? Imaš nekaj izkušenj na tem področju? Si želiš preživeti 12 mesecev na Poljskem skupaj s 17 prostovoljci iz cele Evrope? Imaš čas od 1. 3. 2019 do 28. 2. 2020? Če si štirikrat odgovoril/-a z DA, potem je EVS Happy Kids, Better Europe 4 prava priložnost zate. Prijave sprejemajo na sabina@socialna-akademija.si do 18. 1. 2019.

 
 
 

 

Razpisani so novi termini uvodnih usposabljanj za prostovoljce

Iz Slovenske filantropije obveščajo, da so razpisali nove termine uvodnih usposabljanj za prostovoljce v letu 2019. 

 
 
 
 

   Zdravje, Šport

 
 
 

 

Ročni fuzbal = IN v MC Bob

Z ligo nadaljujejo 14. 1. 2019 ob 18.00 // vsak drugi ponedeljek v mesecu. Ob ponedeljkih od 18.00 dalje pa potekajo treningi (po ustaljenem urniku).

 
 
 
 

   Prireditve

 
 
 

 

Prišla bo pomlad – Marija Čeh

Na srečanju bodo obudili prepevanje slovenskih ljudskih pesmi, spodbujali medgeneracijsko druženje ter obenem ohranjali svojo kulturno dediščino. Za dodatne informacije so vam na voljo na telefonski številki 012363800.

 
 
 

 

Ustvarjalno pisanje

Člani študijskih skupin Ustvarjalno pisanje delujejo v okviru Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, združenja za izobraževanje in družbeno vključenost, enote Ljubljana, pod mentorstvom slovenske pisateljice Neli Filipić. Pišejo predvsem kratko prozo, s katero sodelujejo na literarnih natečajih.

 
 
 

 

Dobro sem. Pa ti? – Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje

Cikel 12 delavnic za krepitev duševnega zdravja, izboljšanje veščin reševanja problemov, izražanja čustev in komunikacije bo potekal pod vodstvom usposobljene trenerke. Prijave zbirajo do 10. januarja na majkicmasa@yahoo.com.

 
 
 

 

Dan odprtih vrat slovenskih zagonskih in tehnoloških podjetij

V petek, 11. januarja 2019, bodo različna slovenska zagonska in tehnološka podjetja za en dan odprla svoja vrata. Namen 4. Start-up Crawl dneva je prikazati, kakšno je sodobno tehnološko podjetje in ustvariti nove priložnosti za iskanje zaposlitvenih priložnosti v tem sektorju.

 
 
 

 

Vabljeni k oddaji prispevkov za konferenco »Sodobni razvoj v jezikoslovju in poučevanju jezikov«

Pedagoški inštitut vabi k oddaji prispevkov na 3. mednarodno konferenco z naslovom Sodobni razvoj v jezikoslovju in poučevanju jezikov: problem metode, ki jo skupaj s Pedagoškim inštitutom in ostalimi institucijami organizira Oddelek za angleščino na Državni univerzi v Penzi (Rusija). Konferenca bo potekala od 24. do 26. aprila 2019, na njej pa lahko sodelujete tudi preko Skypa. Rok za oddajo prispevkov je 20. 1. 2019.

 
 
 

 

Bralni krog

Na prvem srečanju v novem letu bodo predstavili nekatere kakovostne nove knjige še iz starega leta, tri otroške, tri mladinske in tri knjige za odrasle.

 
 
 

 

Pravljični večer za odrasle

Šest pripovedovalcev, vsak s svojo izbrano zgodbo in samosvojim načinom pripovedovanja, vas bo ogrelo in vam razgibalo domišljijo. Glasbeno bo večer popestril Duo Aritmija. Vabljeni 23. 1. 2019 ob 19.00 v knjižnico Prežihov Voranc.

 
 
     
  Članice: Društvo ŠKUC – Info ŠKUC, CSD Ljubljana, Enota Ljubljana Moste – Polje, DIC Legebitra, KUD Anarhiv, Združenje Drogart, Mestna knjižnica Ljubljana, Zavod MISSS, Zavod MOBIN.

L’MIT podpirata MOL - Urad za mladino in Urad RS za mladino