Osnove cirkuške pedagogike

3. september 2018|Novice|Aktualno|Obvestila

18-urno intenzivno izobraževanje o cirkuški pedagogiki


 

Kaj: Cirkuška pedagogika je oblika dela z mladimi in drugimi skupinami ljudmi, ki uporablja učenje cirkuških veščin za pridobivanje osebnostnih in skupinskih kvalitet, kot so samozavest, vztrajnost, sodelovanje, ustvarjalnost, varno preizkušanje meja. Izobraževanje bo sestavljeno iz praktičnega in refleksivno-teoretičnega dela. Udeleženci in udeleženke se bodo spoznali s sledečimi temami in pridobili sledeča znanja:

  • Osnove izbranih cirkuških rekvizitov: žongliranje, vrtenje kitajskih krožnikov, vrtenje poi-jev, diabolo, rožne palice
  • Osnove ravnotežnostnih veščin: hoja po vrvi, slack-linu in rola bola
  • Osnove lažjih partnerskih in skupinskih akrobacij ter grajenja človeških piramid
  • Varnost pri izvajanju cirkuške delavnice
  • Ustvarjalnost pri izvajanju cirkuške delavnice
  • Izdelava rekvizitov
  • Priprava in izvedba kratkega nastopa pred skupino
  • Vplivi in pozitivni učinki cirkuške pedagogike na skupino in posameznika

Kdo: Vabljeni vsi, ki bi se radi spoznali s cirkuško pedagogiko ter pridobili osnovno znanje za njeno uporabo pri svojem delu, na primer: učitelji_ce, svetovalni_ne delavci_ke, vzgojitelji_ce, mladinski delavci_ke, študenti in študentke, itd.

Predhodno znanje cirkuških veščin ni potrebno.

Kdaj: 3 sobote v oktobru od 11:00 do 18:00 (13. 10. 2018, 20. 10. 2018 in 27. 10. 2018)

Kje: Telovadnica Mladinskega doma Jarše, Ljubljana

Zakaj:

… ker ima cirkus na voljo veliko vlog, kjer vsak lahko odkrije svojo močno točko.

… ker vadba cirkusa ustvari razbremenjeno okolje v katerem lahko navežem stik na drugačen način.

… ker lahko najdem veščino s katero ustvarjalno preživljam tudi svoj prosti čas.

… ker spodbuja sodelovanje namesto tekmovanja.

… ker je drugačno in zabavno.               

 

Koliko: 180 eur (za študente_ke in brezposelne 120 eur)

 

Prijave: Prijave sprejemamo do zapolnitve mest (število mest je omejeno). 

Za prijavo izpolnite spletni obrazec:
https://goo.gl/forms/aw5SgoY99XdRkqit2

Po prejeti prijavi prejmete podatke za plačilo. Prijava na delavnico je potrjena po izvedenem plačilu.

Delavnica se izvede ob minimalnem številu šestih udeležencev_k.

 

Več info: cirkokrog@cirkokrog.com, 040-458-404 (Kristina)

 

Kdo smo?

Združenje Cirkokrog je skupina cirkuških pedagogov in pedagoginj, ki že vrsto let razvija cirkus kot medij dela z ljudmi. V njem se udejstvujemo navdušenci nad cirkuškimi aktivnostmi, s katerimi spodbujamo kreativno izražanje, občutek povezanosti in sodelovanja ter aktivacijo otrok, mladine in drugih skupin. V okviru združenja razvijamo cirkuško pedagogiko kot obliko (socialno)pedagoškega dela, mladinskega dela in neformalnega izobraževanja otrok, mladih in odraslih.

Vodja izobraževanja: Kristina Debenjak, univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja, samozaposlena v kulturi kot pedagoginja in performerka. Kristina je že dvanajst let aktivna v Združenju Cirkokrog, kjer izvaja in vodi cirkuško pedagoške projekte in programe na področju mladinskih aktivnosti, prostočasnih in preventivnih aktivnosti za otroke, dela v multietničnih in multikulturnih šolah, skupnostih ter z ranljivimi skupinami. Skrbi za izobraževanja in usposabljanja članov združenja Cirkokrog. Njeno delo zaznamuje vključevanje, ustvarjalnost in učenje preko refleksije izkustva. Nenehno se izobražuje na področju cirkuške pedagogike tako doma kot v tujini, je slovenska predstavnica v Mreži evropskih mladinskih cirkusov EYCO.

Mentorica žonglerskih tehnik: Eva Zibler. Eva je diplomirala na filozofski fakulteti v Ljubljani iz antropoloških študij in francoskega jezika ter na šoli fizičnega gledališča Jacques Lecoq v Parizu (2016-2018). V Franciji se je udejstvovala v žonglerski skupnosti z obiskovanjem delavnic mednarodnih profesionalnih žonglerjev ter žonglerk, skupnimi vajami ter obiskovanjem žonglerskih in cirkuških predstav. Je aktivna članica Združenja Cirkokrog že več let.

Mentor žonglerskih in ravnotežnih tehnik: Oton Korošec. Oton je vrsto let aktiven v Združenju Cirkokrog. Ima izkušnje z izvajanjem cirkuško pedagoških delavnic za različne skupine in z izvajanjem cirkuških predstav. Cirkus ga zanima kot pedagoški kakor tudi izrazni medij. Najdlje se ukvarja z žongliranjem, veliko časa je namenil žongliranju v paru oz v skupini. Na cirkuški šoli Vertigo v Torinu se je izpopolnjeval iz ekvilibrizma, tj. ravnotežnih veščin, in se specializiral za vrvohojo. Spontano se je spoznal z mladinskim delom v več organizacijah kot uporabnik in kot prostovoljec. Kot cirkuški performer je del nove slovenske kompanije Mismo Nismo. V sklopu Združenja Cirkokrog se je udeleževal EYCO srečanj in cirkuško-pedagoških usposabljanj ter bil del njegovega "mladinskega foruma".

 

Kaj je cirkuška pedagogika?

Cirkuška pedagogika je oblika dela z mladimi in drugimi skupinami ljudi, ki temelji na elementih sodobnega cirkusa, dramske in gibalne pedagogike ter interaktivnih iger. Preko cirkuških aktivnosti spodbuja kreativnost, spontanost, izraznost, zaupanje v lastne sposobnosti, vztrajnost, izboljšuje motorične sposobnosti posameznika. Cirkuška pedagogika je sveža metoda gradnje skupine, vzajemnega zaupanja, učenja medsebojnega sodelovanja in krepi sposobnosti za premagovanje osebnih ter skupinskih ovir.

Pri cirkuški pedagogiki torej uporabljamo cirkuške veščine kot medij za dosego (socialno)pedagoških ciljev; razvijanje osebnostnih lastnosti in kvalitet, kot tudi skupinskih in socialnih veščin. Cirkuška pedagogika zajema tako populacije splošne preventive (mladinski cirkus), kot tudi ranljive skupine (socialni cirkus), prav tako pa skuša vse skupine in posameznike premešati ter delovati skupnostno (skupnostni cirkus).