Delovanje DrogArta na Obali

17. julij 2017|Novice|Aktualno|Obvestila

NOVOST: Delovanje DrogArt-a na Obali! Vabljene in vabljeni!


Z junijem je začel del DrogArt ekipe delovati na Obali, saj želimo naše storitve nuditi tudi v drugih regijah po Sloveniji. Ustanovili smo lokalno terensko ekipo, ki jo sestavljajo prostovoljci DrogArta s Primorske. Namen terenskega dela je zmanjševanje tveganj in škodljivih posledic pri uporabi alkohola in drugih drog ter se nanaša predvsem na naslednje aktivnosti: prisotnost na različnih dogodkih in zabavah, informiranje o zmanjševanju škode pri uporabi substanc ter nudenje podpore uporabnikom in uporabnicam.
Poleg terenske ekipe smo v Kopru, natančneje na Kidričevi ulici 43 (e-kavarna Pina) odprli DrogArt info točko. Na info točko se lahko obrnejo vsi, ki imajo kakršnakoli vprašanja povezana z uporabo ali nezaželenimi učinki drog in alkohola ali pa potrebujejo naše informativne in druge materiale za manj tvegano uporabo drog. Psihoaktivne substance pogosto vsebujejo neželene primesi, med katerimi so določene zelo nevarne. Obstaja možnost, da kupljena substanca ne vsebuje pričakovane snovi, zaradi česar so učinki drugačni, obstajajo večja tveganja in višja verjetnost neželenih učinkov ter predoziranja.  Zaradi tega je ena izmed ključnih aktivnosti info točke sprejem vzorcev psihoaktivnih snovi za namen testiranja. Testiranje vzorcev je mogoče na dva načina: s hitrimi barvnimi reagenti in laboratorijsko analizo.

Hitri barvni reagenti z barvno reakcijo nakažejo prisotnost psihoaktivne snovi; določene substance pri testiranju s hitrimi barvnimi reagenti reagirajo s specifično barvo in v določenem časovnem okvirju.  Na primer, pri testiranju ekstazija, hitra reakcija, kjer se snov obarva temno vijolično do črno, nakazuje na MDMA podobno substanco (MDMA, MDEA ali MDA). Pojav druge barve pa pove, da vzorec ne vsebuje MDMAju podobne substance, ampak neko drugo snov. Kadar do barvne spremembe ne pride, pomeni, da v tabletki zagotovo ni MDMAju podobne substance, spida, 2-CB  ali DXM podobne substance. Takrat ni mogoče vedeti, katera substanca je v vzorcu prisotna, lahko je neškodljiva ali pa izredno nevarna, zato se v takih primerih konzumacija snovi močno odsvetuje.

Priporočamo, da uporabniki in uporabnice za namen testiranja prinesejo: substance pri katerih je prišlo do neznačilne reakcije ob opravljenem hitrem testu, substance z nepričakovanimi ali nenavadnimi učinki, glede na pričakovane učinke, in nove ali neznane psihoaktivne snovi.

Sprejem psihoaktivne substance je povsem anonimen in brezplačen. Sprejem vzorcev poteka osebno na DrogArt info točki (Kidričeva ulica 43, Koper) ob četrtkih med 19 in 21 uro ter ob petkih med 16 in 18 uro

Za morebitna vprašanja lahko pišete na mail brina@drogart.org ali pokličete na številko: 030 384 001.

Če si iz obale in si želiš postati del DrogArtove ekipe se lahko obrneš na info@drogart.org ali na zgoraj navedene kontakte.