Predvanje in delavnica o testiranju drog v Ljubljani

30. marec 2017|Novice|Aktualno|Obvestila

Predavanje in praktični prikaz testiranja ob prvem mednarodnem dnevu testiranja drog, v torek 4.4. ob 19.00 v Socialnem centru Rog.


Zaradi omejenega prostora zbiramo prijave na marko@drogart.org, hkrati pa prvim 20, ki ob prijavi napišete, da želite brezplačen reagent (napišite ali želite Marquis ali Erlich) le tega podarimo. Tistim ki se ne boste mogli udeležiti predavanja in bi vseeno radi prejeli brezplačni reagent (Marquis ali Erlich) ga ob 1. mednarodnem dnevu testiranja, prvim 20 podarimo. Prevzamete ga lahko od petka 31.3. dalje na DrogArt info točki (Prečna ulica 6) vsak delavnik med 9.00 in 17.00.

V psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu pa tudi preko spleta ne glede na legalnost, se pogosto nahajajo neželene primesi. Nekatere so lahko izredno nevarne, možno pa je tudi, da se pod pretvezo prodajajo povsem druge snovi. To pomeni drugačne učinke in tveganja ter večjo možnost zastrupitve ali predoziranja. Tveganja, ki jih prinaša uporaba neznanih snovi, je možno zmanjšati z različnimi metodami testiranja, s katerimi lahko dobimo informacijo o tem, kaj se v določeni snovi nahaja.

Ob 1. mednardnem dnevu testiranja drog vas vabimo na predavanje z naslovom testiranje psihoaktivnih substanc in praktičnem prikazu delovanja hitrih barvnih reagentov. Na predavanju bomo govorili o zgodovini testiranja, o možnostih testiranja v sloveniji in kako se tega lotevajo v tujini, o sistemu za zgodnje opozarjanje pojav novih psihoaktivnih snovi (EWS) in še mnogo drugega.

Po predavanju boste imeli možnost poizkusiti tudi testiranje z hitrimi barvnimi reagenti (Marquis, Mecke, Mandelin, Simons, Erlich). Vsaka od substanc s posameznim reagentom reagira z nastankom specifične barve in specifičnim časom reakcije. So primerni za uporabo tudi doma, vendar imajo tudi svoje pomanjkljivosti.

Vabljeni!
DrogArt ekipa.

1. MEDNARODNI DAN TESTIRANJA DROG
Prvi mednarodni dan testiranja drog, je nastal na pobudo različnih organizacij, ki igrajo aktivno vlogo pri zmanjševanju tveganj zaradi uporabe drog. Tako 31. marca praznujemo in osveščamo o testiranju drog. S tem ne mislimo samo na testiranje psihoaktvinih substanc, ampak tudi na opominjanje uporabnikov, da testirajo svoje znanje o drogah in njihovih učinkih. Več o prvem mednarodnem dnevu testiranja drog najdete na http://www.drugcheckingday.com/ Dnevu se na DrogArtu pridružujemo z raznimi aktivnostmi, tudi v okviru projekta B.A.O.N.P.S.-"Be aware on night pleasure safety" (http://coopalice.net/baonps/baonps-projekta/).