e-NAMIG za mlade

4. januar 2017|Novice|Aktualno|Obvestila

A veš? Izobraževanje, delo, natečaji, prostovoljstvo...


 

   A veš?

 

 

 

Varna: Evropska prestolnica mladih 2017

Varna, tretje največje mesto v Bolgariji, bo Evropska prestolnica mladih za leto 2017. V svoji prijavi so obljubili, da bo mesto v tem letu socialno stičišče mladih, s tematskim naslovom Innowave. V okviru leta se bo mesto osredotočalo na razvoj socialnega podjetništva kot orodja za povečano participacijo mladih, trajnostno zaposlovanje, ustvarjalnost, mreženje, izmenjavo in izobraževanje.

 

 

 

 

 

   Izobraževanje

 

 

 

Politika štipendiranja dopolnjena z novimi izobraževalnimi programi

Vlada RS je dopolnila Politiko štipendiranja (2015-2019) z novimi programi, za katere bo prav tako možno pridobiti štipendijo za deficitarne poklice na novem razpisu, ki bo objavljen v januarju 2017.

 

 

 

 

Štipendije za program Fulbright za leto 2018

Štipendije so namenjene udeležencem Fulbright programa, in sicer slovenskim državljanom za gostovanje v ZDA in ameriškim državljanom za gostovanje v Sloveniji. Rok prijave: Do porabe sredstev oz. najkasneje do vključno 30. 9. 2019.

 

 

 

 

Usposabljanje: Projektni management

Mreža MaMa in Društvo ŠKUC vas vabita na enodnevno usposabljanje v sklopu projekta MLADIM z naslovom Projektni management. Usposabljanje je namenjeno začetnikom v mladinskem delu in vsem, ki bi radi bolje spoznali projektno načrtovanje in izpeljavo projektov v mladinskem sektorju. Usposabljanje bo potekalo v ponedeljek, 16. 1. 2017 od 9.00 do 17.00 v prostorih Galerije Škuc. Rok prijave je do petka, 13. 1. 2017.

 

 

 

 

 

   Delo

 

 

 

Brezplačna delavnica: Dohodnina za študente

Na delavnici vam bodo pravni svetovalci predstavili kaj sploh je dohodnina ter sistem plačevanja dohodnine, katere vse davčne olajšave kot študenti lahko uveljavljate, da si znižate znesek plačila dohodnine, kdaj vas lahko starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana in kakšne so posledice pri višini plačila dohodnine. Delavnica bo potekala v sredo, 11. 1. 2017, ob 17. uri.

 

 

 

 

Predstavitev ukrepov Jamstva za mlade in delavnica o dostojnem delu

Ekipa lokalnih ambasadorjev projekta s sloganom Junaki zaposlovanja – Vrnimo si prihodnost skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije ter Mrežo MaMa 11. januarja 2017 v Ljubljani organizirajo dogodek, na katerem bodo predstavili ukrepe Jamstva za mlade, izvedli pa bodo tudi delavnico o dostojnem delu.

 

 

 

 

 

   Natečaji

 

 

 

11. Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ZOOM

Sodeluj tudi ti s svojim filmom, ki si ga posnel/-a doma ali ste ga posneli skupaj v šoli, v kakšnem društvu ali pri krožku. Selektor festivala bo pripravil izbor najboljših filmov, strokovna žirija pa bo nato izbrala najboljše filme v osnovnošolski in srednješolski kategoriji ter podelila nagrade – filmske klape. Rok za oddajo del je 3. 3. 2017!

 

 

 

 

Natečaj za kratki dokumentarni film 2017

Na Amnesty International Slovenija že 5. leto organizirajo natečaj, ki poziva vse mlade od 10. do 25. leta, da sodelujejo na naslovno temo “Bolje je prižgati svečo, kot preklinjati temo”. Najboljši filmi, ki jih bo pregledala strokovna žirija, se bodo predvajali na 19. Festivalu dokumentarnega filma marca 2017 v Cankarjevem domu. Rok za prijavo je 1. 3. 2017.

 

 

 

 

 

   Prostovoljstvo

 

 

 

Desetmesečni EVS prostovoljski projekt v Španiji

Na Zavodu Bob iščejo udeležence za desetmesečni EVS projekt v Španiji, ki se bo odvijal med septembrom 2017 in junijem 2018. Projekt se bo ukvarjal z ljudmi z motnjami v duševnem razvoju. Znanje španščine ni pogoj za udeležbo na projektu, pričakovano pa je vsaj pogovorno znanje angleščine.

 

 

 

 

 

 

 

e-NAMIG za mlade, 4. 1. 2017, št. 1

Članice: Društvo ŠKUC – Info ŠKUC, CSD Moste Polje - Svetovalnica Fužine, DIC Legebitra, KUD Anarhiv, Mladinsko informacijski center, Združenje Drogart, Mestna knjižnica Ljubljana, Zavod MISSS. Zavod MOBIN.

L’MIT podpirata MOL - Urad za mladino in Urad RS za mladino