e-NAMIG za mlade

9. junij 2016|Novice|Aktualno|Obvestila

A veš? Izobraževanje, delo, natečaji, prireditve...


 

   A veš?

 

 

 

2. Filmski dan

Slovenski filmski center vabi na drugi filmski dan, ki bo potekal od 10. do 12. 6. 2016 v Slovenski kinoteki, v desetih dvoranah Art kino mreže Slovenije, v prestolnici pa tudi v Muzeju sodobne umetnosti na Muzejski ploščadi. Glavna vloga je letos dodeljena žanrskemu filmu: kriminalki iz 1960-ih, filmu ceste (road movie) iz 1980-ih in sodobnemu reperskemu filmu. Zagotovite si svojo brezplačno vstopnico ali pa se udeležite katere izmed brezplačnih filmskih delavnic. Več o filmskem dnevu, vključno s programom, najdete tukaj.

 

 

 

 

16. Parada ponosa

Društvo Parada ponosa tudi letos organizira festival Parada ponosa. Potekal bo v dveh delih, in sicer 1. del se bo odvijal med 6. in 10. junijem, 2. del pa med 13. in 17. junijem. Festival se bo zaključil 18. junija, ko se bo v Ljubljani odvila že 16. Parada ponosa, s političnim sporočilom: Mi nismo nič od tega.

 

 

 

 

 

   Izobraževanje

 

 

 

Razpis za doktorsko štipendijo Janka Jamnika

Kemijski inštitut je objavil razpis za doktorsko štipendijo Janka Jamnika za perspektivnega mladega raziskovalca ali raziskovalko s področja kemije in sorodnih ved. Prijave zbirajo do petka, 30. 6. 2016.

 

 

 

 

Mednarodno usposabljanje: Media incubator-please keep it clean

PiNA Terminal išče štiri udeleženke/-ce za udeležbo na mednarodnem usposabljanju v Berlinu, kjer bodo sodelujoči razvijali kompetence, potrebne za načrtovanje in implementiranje spletnih projektov za mlade, ki prispevajo k medkulturnemu dialogu in sprejemanju različnosti v družbi. Usposabljanje bo potekalo od 18. do 25. 6. 2016. Rok prijave je 8. 6. 2016!

 

 

 

 

PACT Zollverein rezidenčni program 2017

Program je namenjen profesionalnim umetnikom iz Nemčije in tujine, ki delujejo na področju plesa, uprizoritvenih umetnosti, medijev ali zvočnih umetnosti. Program bo potekal med januarjem in julijem 2017. Rok za prijavo je 11. 7. 2016.

 

 

 

 

Mavrica želja – tehnika gledališča zatiranih

Vabljeni/e na intenzivno dvodnevno delavnico, kjer boste raziskovali/e ozadja svojih ravnanj z uporabo tehnike gledališča zatiranih, imenovano Mavrica želja. Delavnica je namenjena predvsem mladim do 29. leta starosti (in tudi mladim v duhu) in je brezplačna. Predhodne gledališke izkušnje niso potrebne. Delavnica bo potekala 16. in 17. 6. 2016, od 14.00 do 20.00. Prijave sprejemajo do 9. 6. 2016.

 

 

 

 

Poletna izmenjava Evropski mladinski tedni

Socialna akademija išče 4 udeležence (18–25 let) za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi Evropski mladinski tedni. Aktivnost je namenjena spodbujanju medkulturnega dialoga ter krepitvi vezi in razumevanja med mladimi iz različnih držav Evropske unije. Potekala bo med 23. 7. in 6. 8. 2016 v Nemčiji. Kotizacija za 14-dnevno izmenjavo znaša 150 evrov.

 

 

 

 

Intenzivni nadaljevalni tečaj španščine za popotnike

Socialna akademija organizira intenzivne tečaje španščine, ki so namenjeni tistim, ki bi se radi dobro znašli na potovanjih po Španiji in Latinski Ameriki. Med 20. 6. in 6. 7. se bo odvil nadaljevalni tečaj, ki bo še bolj intenziven kot začetni. Tečaj je eksperimentalno naravnan, zato je število udeležencev omejeno, cena tečaja pa je simbolična (2 €/h za gradiva, 30 ur – torej 60 € za celoten tečaj).

 

 

 

 

Mednarodna parlamentarna štipendija (IPS)

Nemški zvezni parlament v sodelovanju z univerzami v Berlinu letno podeli okoli 120 štipendij namenjenih mladim, ki jih zanima politično življenje v nemški prestolnici. Če imaš zaključeno visokošolsko izobrazbo in ti znanje nemškega jezika ni tuje, potem lahko s pomočjo Mednarodne parlamentarne štipendije uresničiš svojo željo. Prijavni rok za naslednje leto se izteče 30. 6. 2016. Več informacij najdete tukaj.

 

 

 

 

 

   Delo

 

 

 

Plačano pripravništvo za mlade brez delovnih izkušenj

Ste mlajši od 30 let in še niste bili zaposleni? Če ste zaključili študij prava, ekonomije, veterine, živilske tehnologije ali živinoreje, vam program omogoča 10-mesečno plačano pripravništvo. Izvaja se pri finančni upravi, inšpektoratu za delo in upravi za varno hrano. Več o pripravništvu najdete tukaj.

 

 

 

 

 

   Natečaji

 

 

 

Travel writing scholarship 2016

World Nomads vabi študente in amaterske pisatelje katerekoli narodnosti (vendar z odlično spretnostjo pisanja v angleškem jeziku), da se prijavijo na natečaj popotniškega pisanja. Trije najboljši pisatelji bodo prejeli desetdnevno potovanje po Avstraliji. Prav tako se bodo udeležili 3-dnevnega potovalno-pisnega izobraževanja v Melbourne-u. Štipendija bo krila stroške prevoza, nastanitve in zavarovanja. Rok za oddajo je 27. 6. 2016.

 

 

 

 

Next Generation of Science Journalists Award 2016

Na natečaju lahko sodelujejo mladi znanstveni novinarji, ki imajo največ 5 let izkušenj, in so po 1. 1. 2015 objavili svoj članek na temo zdravja. Ob prijavi morate priložiti kratek CV (1 stran) in skeniran osebni dokument. Rok za prijavo je 14. 7. 2016. Najboljših 5 bo povabljenih k sodelovanju na prireditvi World Health Summit 2016, ki bo potekala med 9. in 11. 10. 2016 v Nemčiji.

 

 

 

 

Nagradni razpis ob dnevu Združenih narodov

Društvo za Združene narode za Slovenijo razpisuje nagrade za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s področja delovanja Organizacije združenih narodov, obranjena med 1. 8. 2015 in 31. 7. 2016. Za nagradni razpis pridejo v poštev vse teme, ki obravnavajo tematiko delovanja t. i. družine Združenih narodov. Rok za prijavo je 1. 8. 2016.

 

 

 

 

Odprte prijave za kratke filme na festivalu FeKK

Med 22. in 27. 8. 2016 se bo odvila druga edicija festivala FeKK – mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani. Osrednja pozornost festivala pa je tudi v letu 2016 namenjena tekmovalnemu programu kratkih filmov iz Slovenije in držav bivše Jugoslavije, zato vse zainteresirane avtorje kratke forme vabijo, da svoje filme prijavijo do 30. 6. 2016, in se prihajajočega FeKK-a udeležijo v vseh pogledih!

 

 

 

 

 

   Prireditve

 

 

 

Poletni program Javnega zavoda mladi zmaji

Javni zavod Mladi zmaji je pripravil pester počitniški program za otroke in mlade do 29 leta starosti. Vabljeni/e, da doživite vznemirjenje poletnih dni na izletih, taborih, poletnih šolah, drugih dogodkih in ostalih dnevnih aktivnostih njihov centrov. In še: Med počitnicami želijo mladim dati priložnost, da z drugimi mladimi in otroki podelijo svoja znanja. Če imaš kakršnekoli veščine, znanja ali ideje za aktivnosti, si vabljen/a, da jih deliš z njimi in jih boste skupaj izvedli, da vam med počitnicami ne bo dolgčas

 

 

 

 

Srečevalnica – program dogodkov v juniju

Rdeči križ Ljubljana organizira dogodke v okviru projekta Srečevalnice. Srečanja omogočajo krepitev zdravega življenjskega sloga z gibanjem (vadba joge), učenjem in razvijanjem ročnih veščin (npr. šiviljske delavnice, delavnica izdelave mil, domačega pralnega praška, delavnice različnih ustvarjalnih tehnik …). Potekajo na različnih lokacijah po Ljubljani in so brezplačna.

 

 

 

 

 

 

 

e-NAMIG za mlade, 8. 6. 2016, št. 23

Članice: Društvo ŠKUC – Info ŠKUC, CSD Moste Polje - Svetovalnica Fužine, DIC Legebitra, KUD Anarhiv, Mladinsko informacijski center, Združenje Drogart, Mestna knjižnica Ljubljana, Zavod MISSS.

L’MIT podpirata MOL - Urad za mladino in Urad RS za mladino