e-NAMIG za mlade


A veš? Izobraževanje, delo, natečaji, prostovoljstvo, zdravje, šport, prireditve...


 

   A veš?

 

 

 

IZMENJEVALNICA #35

Razvedri svojo omaro in nekomu dan! V petek, 20. maja od 16. do 20. ure bo na Rdečem križu Ljubljana potekala že 35. Izmenjevalnica – dogodek menjave, na katerem lahko hrano, šolske potrebščine, izdelke za osebno higieno, čistila zamenjate za rabljena, vintage oblačila in predmete.

 

 

 

 

Kinotrip: Projekcija filma Z dvignjeno glavo in pogovor z gosti

V četrtek, 26. maja bo ob 17.00 v Kinodvoru Kinotripova projekcija filma Z dvignjeno glavo, ki pripoveduje zgodbo o burnem in težavnem odraščanju. Po filmu bodo mladi Kinotripovci pripravili pogovor z gostoma Benjaminom Čorbićem, mladeničem, ki je tudi sam dodobra spoznal mnoge pasti mladosti in danes deluje v Zavodu BOB, ter Nešom Stojanovićem, socialnim delavcem. Dogodek bo potekal v okviru Kolaža mladosti – tedna mladih v Ljubljani.

 

 

 

 

 

   Izobraževanje

 

 

 

Fulbright štipendije za študijsko leto 2017/2018

Veleposlaništvo ZDA je objavilo razpis za Fulbright štipendijo za študijsko leto 2017/2018. Na voljo je 5 štipendij za doktorske študente in 4 štipendije za podoktorske raziskovalce. Veleposlaništvo ZDA je objavilo razpis za Fulbright štipendijo za študijsko leto 2017/2018. Na voljo je 5 štipendij za doktorske študente in 4 štipendije za podoktorske raziskovalce. Rok za prijavo je 1. 8. 2016.

 

 

 

 

Mednarodna poletna šola ŠUGLE

Vzporedno z mednarodnim festivalom uličnega gledališča Ana Desetnica (29. 6.-2. 7. 2016) se bo v Ljubljani odvijala mednarodna poletna šola ŠUGLE (29. 6.-8. 7. 2016). Namenjena je študentom in aktivnim ustvarjalcem vseh področij umetnosti (likovne, glasbene, performativne ipd.), da se spoznajo z elementi uličnega gledališča in kako pridobljena orodja uporabljati na svojem področju dela. Rok prijave je 15. 6. 2016. Šola je plačljiva. Več informacij najdete tukaj.

 

 

 

 

Štipendije Mehiške vlade 2016

Na voljo so štipendije Mehiške vlade za različne programe štipendij (za gostujoče profesorje, raziskovalce, umetnike …). Rok prijave je 15. september 2016.

 

 

 

 

Usposabljanje po metodologiji Appreciative Inquiry / pozitivnega poizvedovanja

Mladi ste vabljeni, da se pridružite usposabljanju po metodologiji Appreciative Inquiry/pozitivnega poizvedovanja, ki bo 25. maja med 9.00 in 13.00 v Mestnem muzeju v Ljubljani. Na dogodku se boste usposobili za odkrivanje svojih super moči ter zunanjih priložnosti. Poleg osebnega razvoja se boste naučili uresničevanja idej in razvoja projektov. Usposabljanje poteka v okviru projekta “ZELENA LJUBLJANA=mesto, kjer vsak svoj prostor najde” v okviru Partnerstva za Zeleno Ljubljano. Za sodelovanje se je potrebno predhodno prijaviti!

 

 

 

 

Poletna šola Academia Aestiva Internationalis

Poletna šola Academia Aestiva Internationalis z naslovom ”Begunci in ‘begunci": Globalen izziv, ne (samo) evropski se bo odvila med 27. 6. in 1. 7. 2016 na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Sodelovanje je brezplačno, prav tako bo poskrbljeno za prigrizke in brezplačni javni prevoz po Ljubljani. Rok za prijavo je 5. 6. 2016.

 

 

 

 

 

   Delo

 

 

 

European journalism internships in Nantes

Euradionantes išče dvojezične pripravnike (v francoščini) za pripravništvo med 5. 9. 2016 in 17. 2. 2017 v Franciji. Iščejo študente s področij politične znanosti, novinarstva ali evropskih študij, ki jih zanimajo evropski problemi in bi si želeli pridobiti izkušnje na področju medijev. Prijavnico je potrebno poslati čim prej!

 

 

 

 

Javni poziv za mesto pomočnice ali pomočnika direktorja zavoda Maska

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost razpisuje javni poziv za mesto pomočnice ali pomočnika direktorja zavoda Maska. Na mestu pomočnika ali pomočnice direktorja pričakujejo osebo z izkušnjami na področju kulturnega menedžmenta, pridobivanja sredstev ter mednarodnega delovanja. Pričetek dela je 1. 9. 2016 za obdobje 4 let s 4-mesečno poskusno dobo. Rok za prijavo je 24. 6. 2016.

 

 

 

 

Pripravništvo pri Evropski agenciji za pomorsko varnost

Evropska agencija za pomorsko varnost išče 4 sveže univerzitetne diplomante za pripravništvo iz različnih področij. Pripravništvo bo potekalo v Lizboni od 3 do 5 mesecev med 1. 10. 2016 in 28. 2. 2017. Plačilo bo znašalo 888.94 eur/mesec. Rok za prijavo je 31. 5. 2016.

 

 

 

 

 

   Natečaji

 

 

 

Youth Citizen Entrepreneurship Competition

Objavljen je poziv za “Youth Citizen Entrepreneurship Competition”. Mladi iz vsega sveta ste vabljeni k oddaji svojih inovativnih idej in projektov s socialnim vplivom, ki podpirajo in implementirajo enega ali več razvojnih ciljev (17 Sustainable Development Goals). Rok za prijavo je 30. 6. 2016.

 

 

 

 

 

   Prostovoljstvo

 

 

 

Ekipa Zavoda Nefiks išče nove člane za izvedbo aktivnosti v sezoni 2016/2017!

Zavod Nefiks išče nove člane za izvedbo aktivnosti v sezoni 2016/2017. V ta namen organizirajo uvajanje, ki bo potekalo med 27. in 29. majem. Lokacijo usposabljanja bodo sporočili naknadno, predvidoma bo v Ljubljani. Usposabljanje bo udeležence pripravilo na funkcijo vodje, in sicer se bodo najboljši nato lahko preizkusili pri vodenju ene izmed treh aktivnosti: Kariernih klubov, Zaposlitvenih klubov ali Kolegic. Rok prijave je 20. 5. 2016.

 

 

 

 

Želiš postati vodnik/vodnica oziroma animator/animatorka na poletnem taboru?

Klub prijateljev mladine Marindolus Kranj išče prostovoljce za delo na poletnem mladinskem taboru Marindol med 4. in 8. julijem ter 15. in 19. avgustom. Potrebujejo mlade ljudi, ki so odgovorni, komunikativni, kreativni, polni energije in ki želijo delati z otroki in mladimi ter so stari 19 let in več. Rok za prijavo je 27. 5. 2016.

 

 

 

 

 

   Zdravje, Šport

 

 

 

Predavanje: Biosignature – Kako do lastnega zdravja in dobrega počutja

Dogodek je namenjen vsem, ki želijo na zdrav način preoblikovati svoje telo ter obenem izboljšati zdravje, splošno počutje in storilnost v vseh pogledih. Potekal bo 30. 5. 2016 od 15. do 17.30 ure na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Rok za prijavo za cenejšo kotizacijo je 24. 5. 2016.

 

 

 

 

 

   Prireditve

 

 

 

Sejem akademske knjige – Liber.ac

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani drug teden organizira sedmi sejem akademske knjige – Liber.ac, ki bo potekal v Foersterjevem vrtu, od 24. do 26. maja. Razstavljavci bodo predstavili in hkrati ponudili kupcem novosti s področja akademskega tiska, spremljevalni program pa bo tokrat potekal v znamenju 20. obletnice Oddelka za azijske študije Filozofske fakultete pod naslovom Potovanje na Vzhod. Celoten program najdete tukaj.

 

 

 

 

V. Modul: SOVRAŽNI GOVOR (gledališčko-aktivistična delavnica)

Vabljene in vabljeni na intenzivno gledališko-aktivistično delavnico, kjer boste s tehnikami gledališča zatiranih zagrizli v sovražni govor. Posvetili se boste časopisnemu in slikovnemu gledališču ter izkupiček delavnice predstavili z direktno akcijo v javni prostor in z nevidnim gledališčem. Število mest je omejeno, prednost pa imajo mladi do 29. leta. Predhodne gledališke izkušnje niso potrebne. Rok za prijavo je 23. 5. 2016.

 

 

 

 

Brezplačno arhitekturno svetovanje

Med 23. in 27. majem bodo mladi strokovnjaki v okviru skupine Arhitekturni nasvet izvajali brezplačna arhitekturna in krajinsko-arhitekturna svetovanja po 30 slovenskih krajih. Namenjena so osnovni pomoči pri gradnji, obnovi, sanaciji ali urejanju okolice in izobraževanju o kakovostnem urejanju prostora. Za svetovanje so obvezne prijave preko spletnega obrazca.

 

 

 

 

 

 

 

e-NAMIG za mlade, 18. 5. 2016, št. 20

Članice: Društvo ŠKUC – Info ŠKUC, CSD Moste Polje - Svetovalnica Fužine, DIC Legebitra, KUD Anarhiv, Mladinsko informacijski center, Združenje Drogart, Mestna knjižnica Ljubljana, Zavod MISSS.

L’MIT podpirata MOL - Urad za mladino in Urad RS za mladino