ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO

9. februar 2016|Novice|Aktualno|Obvestila

Koncert zvočne umetnosti - Robertina Šebjanič (SLO) - Manja Ristić (SRB) - Torek, 16. 2. 2016 ob 20.00, Kino Šiška - Vstop prostCONA nadaljuje serijo glasbenih koncertnih dogodkov ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, v katerih se v letu 2016 predstavljajo domači in tuji glasbeni ustvarjalci, ki se bodo prvič srečali in ustvarjali v Ljubljani. Poleg svojega solo nastopa bodo umetniki na rezidenci ustvarili tudi tri premierna skupna zvočna dela.

 

Program drugega ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO večera:

 

Robertina Šebjanič – Vortex
Manja Ristić - Violin Revealed - Alternative Guide to Violin’s Sonic Life
Robertina Šebjanič in Manja Ristić
– premierna zvočna skladba, 2016

 

Robertina Šebjanič je intermedijska umetnica, ki živi in dela v Ljubljani. V svojih delih se ukvarja z vzpostavitvijo razmerij med umetnostjo - znanostjo in tehnologijo. V zadnjih letih je njeno raziskovanje usmerjeno predvsem na področje, živih sistemov in morskih organizmov in se rezultura kor: AV performansi, zvočna umetnost in ambientalnih potopitvenih postavitvah. 

 

Na solo nastopu bo izvedla delo Vortex, ki je zvočni performans, kjer ponavljajoče se rotacijsko gibanje v tekočini sproža "podvodni zvočni arhiv" – posnetke Nordijskega in Jadranskega morja. Vortex komponira novo zvočno krajino. Trki zvokov narave in človeška prisotnosti tvorijo hrup, čigar antropogena prisotnost v  morju polagoma obvladuje zvočno krajino morskega življenja. Tehnično podporo nastopu nudi Slavko Glamočanin.

 

Manja Ristić je multimedijska in zvočna umetnica, violinistka, izvajalka, kuratorica, raziskovalka, predavateljica in kulturna managerka. Kot solistka in izvajalka klasične komorne glasbe je nastopala po vsej Evropi in sodelovala z znanimi umetniki, skladatelji in dirigenti. Po zaključenem podiplomskem študiju se je usmerila v multimedijski  performans in raziskovanja na področju instrumentalne elektroakustične glasbe, zvočnih umetnosti, konceptualne in uporabne glasbe, AV instalacij in eksperimentalnega gledališča.

 

V Kinu Šiška nam bo Ristićeva predstavila svoje kontinuirano delo - Violin Revealed - Alternative Guide to Violin’s Sonic Life , ki ga je ustvarila lansko leto. Poleg solo improviziranega nastopa vsebuje koncept tudi posebni grafični sistem notnega zapisa, ki je mapiran skozi zelo osebni pristop in vzpostavlja violino kot vseobsežni zvočni objekt s poetično sonično paleto nekonvencionalnih možnosti ustvarjanja zvoka.

 

 

O projektu ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO:


Glasbeni cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki usmerja pozornost na glasbene dvojice, v letu 2015 nadaljuje pota razpiranja sodobno glasbenih pristopov, združevanja in povezovanja domačih in tujih glasbenikov. V združevanju perspektiv, metodologij, tehnologij, estetik produciranja novih umetniških del, se seveda izpostavlja vprašanje kakšne potenciale skriva dialoško pogojena ustvarjalnost?

Glasbeni dogodki so zasnovani na način predstavljanja samostojnega dela izbranih avtorjev v kombinatoriki samostojnih avtorskih nastopov, ki jih zaokroži nova so-avtorska skladba. Na ta način se razpira vpogled v heterogene estetske, politične, osebne pristope h glasbenemu komponiranju, ter v možna preoblikovanja, nadgradnje, zdrse in vrzeli, ki nastopijo v prostoru vmesnosti in prekritja - na mestu, ko ednino nadomesti dvojina. Duet namreč ni izbran samostojno s strani avtorjev, temveč je predložen. Povabilo, kot izhodiščna točka, se premišljuje kot polje potencialnosti; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo,  med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo.  Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja.

 

Produkcija: CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti (2016)
Kurator: Brane Zorman
Partner: Kino Šiška

 

Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana.
ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO podpira Ministrstvo za kulturo RS.