31. Festival LGBT filma

26. november 2015|Novice|Aktualno|Obvestila

31. festival LGBT filma bo potekal od 28. novembra do 6. decembra v Ljubljani, na Ptuju, v Celju, Kopru, Mariboru in Bistrici ob Sotli.


DRUŠTVO ŠKUC in SLOVENSKA KINOTEKA

31. FESTIVAL LGBT FILMA

 

FIlmi_2015_Skuc_28. november – 6. december 2015

Slovenska kinoteka, Kinodvor, Klub Tiffany, Cafe Kolaž, Ljubljana;

Mestni kino, Ptuj; Celjski mladinski center, Celje; MKSMC Botegin, Koper; Udarnik, Maribor; Mladinski center Bistrica ob Sotli

 

Otvoritev festivala: sobota, 28. novembra 2015, ob 21. uri, Kinodvor

 

V soboto se prične 31. festival LGBT filma, ki bo potekal vse do 6 decembra.

Letošnji 31. festival LGBT filma poteka še z manjšimi sredstvi kot navadno. Slovenski filmski center je namreč festival neopravičljivo izločil iz financiranja, so nam pa zato priskočili na pomoč drugi, ne samo tuji sofinancerji, ter tako omogočili, da festivalska nit ne bo pretrgana. In ljubitelji filma ne prikrajšani – celo nasprotno, zdi se, da bo letos pestrost ponudbe še večja. Na festivalu bomo v celoti predvajali 23 dolgih in 24 kratkih filmov. Prihajajo kar iz 31 držav.

 

Osrednji program se bo odvrtel med 28. novembrom in 5. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Zaradi izrednega zanimanja bo otvoritvena projekcija festivala v večji dvorani in sicer v Kinodvoru - s podporo venezuelske ambasade bomo namreč predvajali letošnjega dobitnika beneškega zlatega leva, venezuelski film Od daleč. Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, Celju, na Ptuju in to leto tudi v Bistrici ob Sotli. Off program bo potekal v cafeju Kolaž ter v klubskih prostorih na Metelkovi.

 

Festival ne bo minil brez gostov. Svoj film Nečimrnost bo predstavil znani švicarski režiser Lionel Baier, brazilsko-nemško koprodukcijo Aya Arcos pa režiser Maximilian Moll. Mladi domači režiser Drago Graf se bo z občinstvom pogovarjal po projekciji svojega filma Jutri. Domačo produkcijo si bomo pogledali tudi zgodovinsko. V okviru hommaga članu slovenske umetniške avantgarde Vojinu Kovaču-Chubbyju bodo predvajani štirje kratki filmi iz leta 1968, po dolgih letih pa bomo lahko prvič videli film Slovenski Hamlet, celjskega režiserja Stanka Josta – film je iz leta 1980. Po njem se bomo o snemanju pogovarjali z igralko Ljerko Belak in pa z režiserko Majo Weiss.

Svoja dva kratka filmska prispevka bosta uvedli tudi slovenska režiserka Maja Šest in ameriška gostja Kathryn Roake.

 

Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Kino otok, Moderna galerija, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele, Veleposlaništvo Nizozemske, Goethe Institut, Institut francais, Norway Grants, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Celjski mladinski center, Udarnik, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, revija Narobe, Radio Študent, cafe Kolaž, klub Monokel, klub Tiffany, klub K4, DHL, City hotel in drugi.

 

Vljudno vabljeni/e!

Ljubljana, 18. 11. 2015

Akreditacije na: info@skuc.org , Društvo ŠKUC, tel/fax 01 4303 530

Informacije: Slovenska kinoteka 01 4342 520 

Program festivala je na www.ljudmila.org/siqrd/fglf/31

Stiki za medije: (Brane Mozetič 040 206 631)