Vabilo na javno tribuno: Alternative prohibiciji konoplje


Kot uvod v letošnji Marihuana marš, ki bo potekal 22. aprila na Kongresnem trgu v Ljubljani, pripravljamo javno tribuno z naslovom “Alterantive prohibiciji konoplje”, ki bo potekala v sredo, 15.4.2015 ob 17:00 v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu. Namen javne tribune je odprto spregovoriti o stanju na področju prepovedanih drog v Sloveniji ter o možnih alternativah in ukrepih za izboljšanje stanja.


5 gostov bo podalo uvodne predstavitve, predstavili relevantne podatke o stanju na področju konoplje pri nas in ureditev v drugih državah.Spregovorili bodo:
– Tomaž Koren, Komisija Vlade RS za droge
– Klemen Balanč, Komisija Vlade RS za droge
– Jaka Bitenc, Slovenski konopljin socialni klub
– dr. Milan Krek, Nacionalni inštitut za javno zdravje
– Rok Novak, European students for Liberty

Sledila bo razprava, kjer bodo imeli udeleženci priložnost izraziti svoje mnenje in predloge za ureditev področja.

Vljudno vabljeni!

“Na področju regulacije trga z drogami se je prohibicija uveljavila kot prevladujoča ureditev. Podobno kot pri prohibiciji alkohola v ZDA v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja, se tudi na področju drog danes kažejo podobni učinki. Sprožila je razmah črnega trga, razvoj organiziranega kriminala, izpad davčnih prilivov za državo, konsumpcija pa je ostala razmeroma nespremenjena. Tisti, ki so želeli piti, so pili še naprej, razlika je bila le v tem, da so po novem morali kupovati pijačo ilegalno, maloprodajalci pa so jo kupovali od alkoholnih baronov oz “bootleggerjev”. Doma pripravljen “moonshine” je bil vprašljive kvalitete, precej močnejši od ostalih, prej legalno dostopnih pijač. Nad kvaliteto ponudbe ni bilo nobenega nadzora.

Prohibicija konoplje ima zagotovo več negativnih kot pozitivnih učinkov, tako na posameznika, družbo in javne finance. Mirno lahko rečemo, da je takšna ureditev zastarela in ne opravlja svoje funkcije, za namene katere je bila ustanovljena. Nujen je liberalnejši pristop k urejanju področja regulacije prodaje in prometa s prepovedanimi drogami.”